Mam oto taki przykład
\(\displaystyle{ f(x,y)=x ^{2}+y^{2}-2x-2y+4 \sqrt{xy} +8}\)
Policzyłam pochodne pierwszego rzędu
po x ->\(\displaystyle{ 2x-2+4 \frac{y}{2 \sqrt{xy} }=2x-2+ \frac{2y}{ \sqrt{xy} }}\)
i po y -> \(\displaystyle{ 2y-2+4 \frac{x}{2 \sqrt{xy} }=2y-2+ \frac{2x}{ \sqrt{xy} }}\)
przyrównuje do 0 i teraz mam problem z tymi punktami. Po rozwiazaniu układu równań wychodzi mi
\(\displaystyle{ A(0,0) B(\(\displaystyle{ \sqrt{2},- \sqrt{2}}\) C (\(\displaystyle{ -\sqrt{2}, \sqrt{2})}\)
W odpowiedziach jednak jest ekstremum w A(2,2)
Czy mógłby ktoś zerknąć czy dobrze rozwiązałam układ równań, bo chyba się gdzieś pomyliłam, proszę też o zamieszczenie tego rozwiązania ukłądu:)}\)
ekstrema funkcji wielu zmiennych
-
miodzio1988
Pokaż jak rozwiązujesz ten uklad to pokażemy gdzie (i czy ) się mylisz.
- Zordon
- Użytkownik

- Podziękował: 75 razy
rozwiązaniem tego układu nie jest punkt (2,2) wystarczy wstawić i sprawdzić, podobnie (0,0).-- 3 września 2009, 11:48 --podobie reszta, bo x i y musza być tego samego znaku
-
gosieniac
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
już pisze ten układ, a czy ta pochodna jest dobrze?-- 3 września 2009, 11:52 --już pisze ten układ, a czy ta pochodna jest dobrze?
- Zordon
- Użytkownik

czy w tym przykładzie nie powinno byc \(\displaystyle{ -4\sqrt{xy}}\)? Bo wtedy odpowiedź (2,2) się zgadza.
Jeśli powinno być tak jak jest, to przykład jest nieco trudniejszy, bo nie można zakończyć analizą pochodnych.
Jeśli powinno być tak jak jest, to przykład jest nieco trudniejszy, bo nie można zakończyć analizą pochodnych.
-
gosieniac
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
nie, na 100% jest +\(\displaystyle{ 4 \sqrt{xy}}\)
Widać pomylili się w ksiazce, ten układ rzeczywiście miałam źle znalazłam już błędy :/
Czyli możliwe jest ze ten przykład z "+" może nie mieć punktów stacjonarnych ?
Zaraz rozwiąże sobie z \(\displaystyle{ -4 \sqrt{xy}}\)
Widać pomylili się w ksiazce, ten układ rzeczywiście miałam źle znalazłam już błędy :/
Zaraz rozwiąże sobie z \(\displaystyle{ -4 \sqrt{xy}}\)
- Zordon
- Użytkownik

tak, ale pochodna nie jest określona dla punktów \(\displaystyle{ (0,y)}\) i \(\displaystyle{ (x,0)}\) i z tego co widze to tam w niektórych miejscach siedzą minima.gosieniac pisze:nie, na 100% jest +\(\displaystyle{ 4 \sqrt{xy}}\)