Czy zdążę przed maturą?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
push
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Czy zdążę przed maturą?

Post autor: push »

Witam, piszę maturę w 2014r. i chciałbym do tego czasu przerobić zbiór Kiełbasy (1564) zadań, oraz Aksjomat + jakieś arkusze maturalne. Czy uda mi się wyrobić przed maturą, i ile zadań dziennie powinienem wykonywać aby się udało?

Oraz czy coś polecicie jeszcze jakieś zbiory na maturę?
miodzio1988

Czy zdążę przed maturą?

Post autor: miodzio1988 »

Nie jesteś w stanie tego policzyć? No to nie idź w ogóle na maturę.
Ostatnio zmieniony 5 lis 2013, o 23:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdanie zaczynamy dużą literą i kończymy kropką.
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 128 razy

Czy zdążę przed maturą?

Post autor: Fritillaria »

Jeśli sumiennie chcesz robić te wszystkie zadanka po kolei, to mogę zagwarantować, że nie wyrobisz się. Ale co z tego? Zrób ile potrafisz, a nie siedzisz na forum i w sumie nie wiem na co czekasz, tylko marnujesz czas który mogłeś przeznaczyć na robienie zadań. Samego Andrzeja Kiełbasy to jakieś 8-9 zadań na dzień.
Awatar użytkownika
push
Użytkownik
Użytkownik

Czy zdążę przed maturą?

Mam zamiar narzucić ostre tempo, i robić tak ok. 20 zadanek z Kiełbasy + aksjomat, i oczywiście matury , które już były w poprzednich latach. Sądzisz, że robiąc 8-9 zadań na dzień z Kiełbasy wyrobię się ze wszystkimi przed maturą? + jeszcze mam korepetycje, gdzie Aksjomat idzie w ruch. Tylko najgorzej z mobilizacją do codziennych zadań, systematyczność nie jest moją mocną stroną..
Awatar użytkownika
Fritillaria
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 128 razy

Czy zdążę przed maturą?

Post autor: Fritillaria »

Zamiary zamiarami, wiem po sobie, że jak czasem jakieś trudniejsze zadanie się trafi to nici z tych zaplanowanych 9 zadań na dzień. Siedzisz i myślisz nad jednym i masz dużo radości, jak w ciągu całego dnia je rozwiążesz. Moim zdaniem nie warto robić wszystkiego, niektóre zadania są naprawdę proste. A Aksjomat, mimo licznych pochwał i zaleceń do przerobienia go.. zrobiłam go w wakacje i nie uważam żeby miał dużo wspólnego z obecną maturą. Te zadanka są tak poukładane, że może ostatnie 2 czy 3 w temacie trzymają jakiś poziom trudności, a te początkowe to takie oklepane banały. Mam na myśli czerwony aksjomat.
prin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Czy zdążę przed maturą?

Post autor: prin »

myślę że warto przejrzeć testy maturalne i rozwiązywać podobne zagadnienia, ponieważ kilka z nich zawsze się powtarza więc warto do starych matur zajrzeć.
Awatar użytkownika
push
Użytkownik
Użytkownik

Czy zdążę przed maturą?

Oczywiście, że testy maturalne również rozwiązuję. Ktoś jeszcze przerabia Kiełbasę do matury 2014, i dopiero zaczyna?

Jako, że dopiero zaczynam przygodę ze zbiorem to mógłby mi ktoś wyjaśnić na czym polega fenomen tego zbioru, że jest polecany praktycznie przez wszystkich?
Awatar użytkownika
Peter Zof
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 88 razy

Czy zdążę przed maturą?

Post autor: Peter Zof »

Dużo zadań jest rozwiązanych i do wielu masz podane wskazówki. Ponadto jest bardzo dobrze usystematyzowany tematycznie tj. gdy rozwiązujesz zadania z rozdziału pierwszego nie musisz umieć teorii z działów kolejnych.
prin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Czy zdążę przed maturą?

Post autor: prin »

Najważniejsze jest to aby systematycznie się uczyć. Fajnie jest też mieszać zadania z różnych działów, po to aby nie tkwić cały czas przy jednym
Joe Doe
Użytkownik
Użytkownik

Czy zdążę przed maturą?

Post autor: Joe Doe »

push pisze:Oczywiście, że testy maturalne również rozwiązuję. Ktoś jeszcze przerabia Kiełbasę do matury 2014, i dopiero zaczyna?

Jako, że dopiero zaczynam przygodę ze zbiorem to mógłby mi ktoś wyjaśnić na czym polega fenomen tego zbioru, że jest polecany praktycznie przez wszystkich?
Dzisiaj zaczynam Wiem że mało czasu ale damn zdecydowałem sie na zdawanie matury z matematyki jakiś tydzień temu i dopiero ogarnąłem książki i znajomą która może mi udzielić paru lekcji. Czyli ogólnie jestem na starcie Majce podstawową zdałem rok temu na 100% ale poziom wiecie jaki był więc raczej mi to wiele teraz nie pomoże. Ale ciesze sie że nie jestem sam, jak to mówią w kupie siła ;D
Ostatnio zmieniony 20 lis 2013, o 16:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Korzystaj z bogactwa języka polskiego.
pasasap
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 33 razy

Czy zdążę przed maturą?

Post autor: pasasap »

Mało czasu.. mało czasu jest, jak jest tydzień przed maturą. Jak teraz zaczniesz, jak nawet będziesz robił wszystkie zadania, to zdążysz jeszcze się pouczyć do np. fizyki czy angielskiego. Nie tylko matematyka się liczy, ale język obcy także. Co de matematyki to miesiąc przed maturą jakbyś spiął poślady, to pownieneś przerobić cały materiał. Nie trzeba się stresować tym, czy zdążysz, czy nie. Ja sam w 2 tygodnie nie przerobiłem wszystkiego, a jestem zadowolony z wyniku.

I na żadne korepetycje moim zdaniem nie warto chodzić. Po to jest szkoła, a w domu masz się samemu uczyć.
Lewo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Czy zdążę przed maturą?

Post autor: Lewo »

W moim przypadku, zacząłem się uczyć w połowie grudnia, nie umiejąc nic z wszystkiego. Do maja nauczyłem się w miarę ( poziom podstawowy ) ang - 86%, pol 83%, matma 97% a fizykę dwa dni się uczyłem i tak naprawdę zrobiłem dział dynamika plus nauczyłem się korzystać z tablicy i 42% ^^.
ustne słabo ale to nie było priorytetem ( moja pierwsza rozmowa po angielsku dopiero na maturze była ), na infę do dobrej szkoły się dostałem, tylko trochę teraz gonienia jest
i Kiełbasę ( podstawa ) zrobiłem dwie całe części w dwa i pół miesiąca.
ODPOWIEDZ