LXV (65) OM - I etap.

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Podziękował: 70 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: Ponewor »

5:    
6:    
7:    
8:    
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: bakala12 »

Ponewor, Twoje rozwiązania są prześliczne A już na pewno biją pod tym względem na głowę moje wypociny
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: timon92 »

przekombinowaliście ósme
szkic:    
nierozumiemfizy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: nierozumiemfizy »

6:
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator

LXV (65) OM - I etap.

Mam nadzieję, że docenicie również to rozwiązanie:
7':    
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: Vether »

Ponewor pisze:Ponieważ rzuty są fajne to powinno zachodzić...

Moje "rozwiązania":
5:    
6:    
7:    
8:    
uwagi:    
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: Swistak »

XD Czo wy piszecie w tym ósmym :D. Niby liczy się rozwiązanie, ale to zadanie da się zrobić w jednym czy dwóch krótkich zdaniach, a jedyną napisaną równością może być teza o0. Tym, którzy zrobili to inaczej gratuluję determinacji, ale radzę sobie zrobić solidny trening wyobraźni przestrzennej (początkowe kąciki przestrzenne Michała Kiezy w Delcie są do tego bardzo dobre), bo daleko się nie zajedzie, jeżeli nie widzi się, że w tym zadaniu wszystko jest symetryczne, a ten czworościan to jedna wielka ściema.

Jestem ciekaw wzorcówek do 7. i 8. Siódme jest jednolinijkowcem, jeżeli ktoś zna symediany i może można to zrobić jakoś inaczej, ale to jest to, co tak naprawdę za tym stoi. Mam nadzieję, że KG znowu nie zrobi sobie żartów wymyślając najdziwniejsze triki, aby tylko uniknąć słowa "symediana", utrzymując wizerunek maksymalnie "elementarnego konkursu" o0. Ale po zeszłorocznym ósmym i absolutnie paskudnie zapisanym jego rozwiązaniu, które chyba było rozwiązaniem grafowym (didn't read, lol), zapisanym tak, aby nie użyć słowa "graf" chyba już nic mnie nie zaskoczy.
Na OMie nie pierwszy raz zdarza się zadanie, za którym ewidentnie stoi jakaś teoria, jednak rozwiązania starają się ją jak najbardziej ją ukryć, starając się sprawić wrażenie, że nie wymagało ono żadnej wiedzy. Moim zdaniem jest to, co najmniej niepoważne. Sztandarowym przykładem jest tutaj zadanie o resztach kwadratowych z ostatniego finału, ale oczywiście pamiętamy takie zadania jak sfera dwunastu punktów, a zadanie na trywialne zastosowanie symedian pojawia się już po raz co najmniej trzeci (wcześniej 62-2-8 i 51-3-2). Na IMO też było takie sławetne zadanie z Combinatorial Nullstellensatzem (wg statystyk najtrudniejsze zadanie w historii IMO) i wiele mądrych głów obstawało za tym, że to zadanie wcale nie jest z nim tak mocno związane i dało się je zrobić bez jego znajomości, ale jakoś o tym nie przekonuje fakt, że 100% poprawnych rozwiązań korzystało właśnie z Combinatorial Nullstellensatza (or so I heard). Podobnie reszty kwadratowe. Ale na IMO była to jednorazowa wpadka, a na OMie są takie regularnie. Niby pojawią się osoby, które zrobiły to zadanie bez uprzedniej znajomości symedian, ale to jest ponowne odkrywanie Ameryki. Niby na samym początku matematyki były same aksjomaty i z nich zostało wszystko wyprowadzone bez ówczesnej znajomości twierdzeń, które trzeba dowieść, każde twierdzenie można udowodnić od aksjomatów i każde zadanie zrobić bez uprzedniej znajomości należytej teorii, ale chyba nie tak to wszystko ma wyglądać.

No a co do tegorocznego 8., to wzorcówka powinna właśnie wyglądać tak jak to, co opisał timon92, ale po rozwiązaniach z tego wątku, może być różnie :P.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator

LXV (65) OM - I etap.

Swistak pisze:w tym zadaniu wszystko jest symetryczne, a ten czworościan to jedna wielka ściema.
Byłem w pełni świadom jednego i drugiego. Wyobraźni przestrzennej nie posiadam. Jednak to nie w niej tu rzecz. Po prostu chyba każdy patrząc na to myślał, że hmmm ostatnie zadanie z serii to nie powinno być takie łatwe, no chyba jednak coś w nim trzeba zrobić. Zresztą zanim jeszcze zobaczyłem rozwiazanie timona92, to miałem narzekać, że w ogóle nie czuć było w tym zadaniu, że to zadanie numer 8, że szło tak bezczelnie łatwo (BTW zadanie czwarte też niegodne ostatniego w serii).
Ach i zabawne, że mówisz, że do normalnego rozwiązania tego zadania przyczyniłoby się uważne studiowanie "Kącików Przestrzennych" pana Kiezy, bowiem istnienie mojego rozwiązania jest zasługą właśnie tych artykułów, bez Delty bym nie znał przestrzennego twierdzenia o dwusiecznej
Jeśli pytasz o wzorcówkę do siódmego, to nie zdziwiłbym się gdyby szła ona tak jak u mnie, bo mam prostej i krótkie rozwiązania, a korzysta ono z odbić ortocentrum czyli jednak jako takiego OM-owego elementarnego standardu - udowodnienie ich jest zwykłym zadaniem z mojego szkolnego zbioru zadań.

Najhardsze z tej serii ewidentnie piąte, bo bardzo zaskakujące i niezwykle blefogenne. Później siódme, potem ósme, a na końcu banał szóste. No i siódme najfajniejsze. To rozwiązanie z symedian ładne.
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: porfirion »

Co do 8: Podobne zadanko dali rok temu w pierwszej serii (takie zadanko z grą o kładzeniu monet) - też szło w jednym zdaniu z symetrii, a firmówka miała całą stronę. Nie można sobie tak ot powiedzieć, że z symetrii, nie na OMie bo strach, że potną. Sam się zastanawiałem czy wystarczy tak napisać, ale ze strachu postanowiłem wysłać takie lanie wody na całą kartkę.
7 - fajne zadanie, szczególnie fajnie się je owni z symedian. Też nie mam wątpliwości, że człowiek, który je wymyślił myślał o nim w ten sposób. Ale ofc to nie jest jedyny sposób rozwiązania tego zadania, istnieją znacząco różne, np. (w zasadzie to tylko to znam) to o którym mówił Ponewor. Całkowicie elementarne, szybkie i ładne.
5. Dobre zadanie, mnóstwo blefów poszło. Dużo koksów nie ogarnęło, aż dziw. Ale tak się dzieje, jak ludzie biorą coś za oczywiste i nie dbając o formalny dowód, starają się przepchnąć swoje intuicje. Bo jakby ktoś z tych co wysłał tylko liniowe, dwa razy przeczytał swoje rozwiązanie uważnie, musiałby znaleźć nieścisłość, no ale raczej nikt nie szukał.
6. Oj, chyba na OMGa załatwe Mogliby na, np. 7 z I etapu OMGa zamienić i byłoby hardziej. Niewiele hardziej, ale hardziej. (Nie jest to moja autorska myśl, ale podpisuje się obiema łapami)
opilo
Użytkownik
Użytkownik

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: opilo »

W 8 wysłałem blef po całości...
7 nie zrobiłem.
6 , cóż najpierw zauważamy, że drugi czynnik dzielony przez pierwszy musi być całkowity, bo są to całkowite potęgi siódemki, z drugiej strony jest to niecałkowite bo \(\displaystyle{ \frac{4x+5y}{3x+4y}=1+ \frac{x+y}{3x+4y} >1}\) i \(\displaystyle{ <2}\)
5 , cóż udowodniłem z rozszerzonej wersji indukcji matematycznej, zakładając, że \(\displaystyle{ f(2a)=2f(a)}\), \(\displaystyle{ f((n-1)a)=(n-1)f(a)}\) oraz \(\displaystyle{ f(na)=nf(a)}\), że \(\displaystyle{ f((n+1)a)=(n+1)f(a)}\), wiadomo z ZIM, czyli \(\displaystyle{ f(na)=nf(a)}\), a potem za \(\displaystyle{ a=1}\), mamy \(\displaystyle{ f(n)=nf(1),}\) a więc dla naturalnych \(\displaystyle{ a}\) mamy \(\displaystyle{ f(a)=a \cdot k}\), gdzie \(\displaystyle{ k =f(1)}\), a że nieparzysta to rozszerzamy na całkowite... ale nie wiem czy na 6...
Ostatnio zmieniony 6 lis 2013, o 09:36 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]. Symbol mnożenia to \cdot.
Pinionrzek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: Pinionrzek »

Według mnie najgorsze było 7, nie zrobiłem go i teraz patrząc na nie widzę, że to zwykłe liczenie na kątach, ale jestem słaby z planimetrii. Następne jest 8, bardzo fajne, zgadzam się, że to rozwiązanie z symetrią jest najlepsze, ale jednak zrobiłem tym sposobem co większość osób. Potem jest 5, które moim zdaniem nie wymagało nic więcej niż zastosowania indukcji i zauważenia jeszcze jednej możliwości. 6 darmowe, pewnie po to je dali, żeby każdemu coś się udało zrobić.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: Swistak »

porfirion pisze: 5. Dobre zadanie, mnóstwo blefów poszło. Dużo koksów nie ogarnęło, aż dziw.
Rewriting history...
W ramach przypomnienia, zadanie z mojego IMO, sprzed roku:
Find all functions \(\displaystyle{ f:\mathbb Z\rightarrow \mathbb Z}\) such that, for all integers \(\displaystyle{ a,b,c}\) that satisfy \(\displaystyle{ a+b+c=0}\), the following equality holds:
\(\displaystyle{ \[f(a)^2+f(b)^2+f(c)^2=2f(a)f(b)+2f(b)f(c)+2f(c)f(a).\]}\)
Wygląda podobnie, czyż nie ?

A oto są moje cudne wspomnienia z tego zadania: ... 3&t=488956
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator

LXV (65) OM - I etap.

No ale to nie to samo. Na IMO jednak ludzie ogarnęli, że są rozwiązania różne od trywialnego, a tutaj to jednak zaskoczeniem dla wszystkich było istnienie nieliniowych rozwiązań.
Awatar użytkownika
Jever
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: Jever »

Co poza materiałem z liceum powinienem mieć w "głowie", żeby mieć realne szanse na olimpiadzie? (chodzi mi o dodatkową wiedzę teoretyczną, a nie o umiejętności i "przerobione" 5 milionów zadań - to wydaje się być oczywiste ;p)
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 114 razy

LXV (65) OM - I etap.

Post autor: AndrzejK »

Przerobienie 5 milionów zadań wykształci w Tobie dodatkową wiedzę teoretyczną.
ODPOWIEDZ