Logika arcusy

Zdania. Tautologie. Język matematyki. Wszelkie zagadnienia związane z logiką matematyczną...
guardiola
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Logika arcusy

Post autor: guardiola »

mam problem jak mam rozwiazac cos takiego arcsin od cos??
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Logika arcusy

Post autor: DEXiu »

Może używaj TeXa, albo chociaż zapisz to po ludzku i poprawnym zdaniem. O co w ogóle chodzi? Jaki arcsin? Jaki cos?
student_infy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Logika arcusy

Post autor: student_infy »

chodzi mi o cos takiego
\(\displaystyle{ arcsin{(cos {x})}}\)
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik

Logika arcusy

Post autor: DEXiu »

To może jeszcze zdradź nam co z tym trzeba zrobić Sorry że jestem taki upierdliwy, ale sam napisałeś "jak mam rozwiązać coś takiego", ale co w tym przypadku ma oznaczać "rozwiązanie"? Przekształcenie do jakiejś postaci (jakiej?), uproszczenie czy co? Toż to nawet zdanie logiczne nie jest (przypominam, że umieściłeś to w dziale "Logika"), żeby można było stwierdzić o jego prawdziwości, tylko jakaś forma zdaniowa niedokończona chyba. Jakby to było jakieś równanko albo coś to już prędzej. Równie dobrze mógłbym zapytać "Jak rozwiązać coś takiego: \(\displaystyle{ sin(2\alpha)}\)?"

EDIT: Jedyne, co tu ciekawego można zauważyć, to to, że pierwsza pochodna tego wyrażenia wynosi \(\displaystyle{ -\frac{sinx}{|sinx|}}\), zatem (ta pochodna) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ -1}\) dla \(\displaystyle{ x\in (2k\pi,\,(2k+1)\pi)}\) oraz wartość 1 dla \(\displaystyle{ x\in ((2k-1)\pi,\,2k\pi)}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in Z}\), natomiast dla \(\displaystyle{ x=k\pi}\) nie istnieje pochodna. Wykres wyrażenia wyjściowego będzie więc wyglądał jak takie "ząbki". Tak mi się przynajmniej wydaje
student_infy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Logika arcusy

Post autor: student_infy »

nalezy wyznaczyc ta wartosc ale dzieki juz wiem jak
ODPOWIEDZ