Logika arcusy
- DEXiu
- Użytkownik

Logika arcusy
Może używaj TeXa, albo chociaż zapisz to po ludzku i poprawnym zdaniem. O co w ogóle chodzi? Jaki arcsin? Jaki cos?
-
student_infy
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
- DEXiu
- Użytkownik

Logika arcusy
To może jeszcze zdradź nam co z tym trzeba zrobić Sorry że jestem taki upierdliwy, ale sam napisałeś "jak mam rozwiązać coś takiego", ale co w tym przypadku ma oznaczać "rozwiązanie"? Przekształcenie do jakiejś postaci (jakiej?), uproszczenie czy co? Toż to nawet zdanie logiczne nie jest (przypominam, że umieściłeś to w dziale "Logika"), żeby można było stwierdzić o jego prawdziwości, tylko jakaś forma zdaniowa niedokończona chyba. Jakby to było jakieś równanko albo coś to już prędzej. Równie dobrze mógłbym zapytać "Jak rozwiązać coś takiego: \(\displaystyle{ sin(2\alpha)}\)?"
EDIT: Jedyne, co tu ciekawego można zauważyć, to to, że pierwsza pochodna tego wyrażenia wynosi \(\displaystyle{ -\frac{sinx}{|sinx|}}\), zatem (ta pochodna) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ -1}\) dla \(\displaystyle{ x\in (2k\pi,\,(2k+1)\pi)}\) oraz wartość 1 dla \(\displaystyle{ x\in ((2k-1)\pi,\,2k\pi)}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in Z}\), natomiast dla \(\displaystyle{ x=k\pi}\) nie istnieje pochodna. Wykres wyrażenia wyjściowego będzie więc wyglądał jak takie "ząbki". Tak mi się przynajmniej wydaje
EDIT: Jedyne, co tu ciekawego można zauważyć, to to, że pierwsza pochodna tego wyrażenia wynosi \(\displaystyle{ -\frac{sinx}{|sinx|}}\), zatem (ta pochodna) przyjmuje wartość \(\displaystyle{ -1}\) dla \(\displaystyle{ x\in (2k\pi,\,(2k+1)\pi)}\) oraz wartość 1 dla \(\displaystyle{ x\in ((2k-1)\pi,\,2k\pi)}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in Z}\), natomiast dla \(\displaystyle{ x=k\pi}\) nie istnieje pochodna. Wykres wyrażenia wyjściowego będzie więc wyglądał jak takie "ząbki". Tak mi się przynajmniej wydaje
-
student_infy
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy