Znaleźć lokalne ekstrema funkcji :
1) \(\displaystyle{ f\left( x,y\right)= x ^{2} -2y ^{2} + 4x +6y}\)
2) \(\displaystyle{ f\left( x,y\right)= \left( 2ax -x ^{2} \right) \cdot \left( 2by - y ^{2} \right)}\)
3) \(\displaystyle{ f\left( x,y\right)= xy \cdot \ln \left( x ^{2}+ y ^{2} \right)}\)
4) \(\displaystyle{ f\left( x,y\right) = x - 2y + \ln \sqrt{x ^{2} + y ^{2} } + 3 \arctan \frac{y}{x}}\)
5) \(\displaystyle{ f\left( x,y\right)= \sqrt{x ^{2}+y ^{2} }}\)
Próbowałam je rozwiązać, ale nie jestem pewna, czy dobrze bo w 1,2,4 i 5 wychodzi mi, że nie ma ekstremum, a w 3 mam problem z wyznaczeniem punktów.
Lokalne ekstrema funkcji
-
monn933
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Lokalne ekstrema funkcji
Jeśli chodzi o pierwszy przykład to liczę pochodne po x i y,przyrównuję do 0 i wychodzi mi:
\(\displaystyle{ P\left( -2, \frac{3}{2} \right)}\).
I potem jeśli chodzi o wyznacznik to wychodzi mi \(\displaystyle{ - 8}\), a ujemny chyba nie może wyjść..
\(\displaystyle{ P\left( -2, \frac{3}{2} \right)}\).
I potem jeśli chodzi o wyznacznik to wychodzi mi \(\displaystyle{ - 8}\), a ujemny chyba nie może wyjść..
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Lokalne ekstrema funkcji
Ależ może być, bo taki wychodzi. To oznacza, że w tym (ani w żadnym innym) punkcie nie ma ekstremów.
Do czego doszłaś w trzecim?
Do czego doszłaś w trzecim?
-
monn933
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Lokalne ekstrema funkcji
Czyli w 1,2,4,5 nie ma ekstremów?
W 3 policzyłam pochodne i przyrównałam do 0 i stanęłam przy :
\(\displaystyle{ \begin{cases} y \cdot \ln \left( x ^{2} + y ^{2} \right) + \frac{2x^{2}y}{x ^{2} + y ^{2}}=0 \\ x \cdot \ln \left( x ^{2} + y ^{2} \right) + \frac{2y^{2}x}{x ^{2} + y ^{2}}=0 \end{cases}}\)
Czy jest jakiś łatwy sposób, żeby wyznaczyć ten punkt z tego układu ?
W 3 policzyłam pochodne i przyrównałam do 0 i stanęłam przy :
\(\displaystyle{ \begin{cases} y \cdot \ln \left( x ^{2} + y ^{2} \right) + \frac{2x^{2}y}{x ^{2} + y ^{2}}=0 \\ x \cdot \ln \left( x ^{2} + y ^{2} \right) + \frac{2y^{2}x}{x ^{2} + y ^{2}}=0 \end{cases}}\)
Czy jest jakiś łatwy sposób, żeby wyznaczyć ten punkt z tego układu ?
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Lokalne ekstrema funkcji
Jak to próbowałem liczyć jakoś wprost, było niezbyt przyjemnie, ale teraz patrzę, że odejmując np. pierwsze równanie od drugiego, powinnaś dostać dość ładne przypadki.
2,4,5 nie sprawdzałem.
PS Jednak wyznaczenie tego logarytmu z pierwszego i wstawienie na pałę też nie jest wymagające, popełniłem błąd rachunkowy. Ale można odjąć jak powiedziałem, a potem podstawić za logarytm to, co wyliczysz z pierwszego.
2,4,5 nie sprawdzałem.
PS Jednak wyznaczenie tego logarytmu z pierwszego i wstawienie na pałę też nie jest wymagające, popełniłem błąd rachunkowy. Ale można odjąć jak powiedziałem, a potem podstawić za logarytm to, co wyliczysz z pierwszego.