faktycznie, nie wiem jak to liczyłem, taki głupi błąd. Ale chyba Panu też źle myśli, bo czy suma nie powinna być 50? siła skupiona od prostokąta = 40 a od trójkąta 10, więc 50? W każdym razie jeśli to 50 to faktycznie zgadzają się na wykresie Q, ale jest jeszcze problem z M, bo dla czerwonej klamry, wykres momentu to funkcja trzeciej potęgi od gdzie dla \(\displaystyle{ x=0}\)\(\displaystyle{ y=0}\) później w punkcie \(\displaystyle{ x=0.84}\) funkcja przyjmuje maximum o wartości \(\displaystyle{ y=9.5}\) i dla \(\displaystyle{ x=2}\)\(\displaystyle{ y=-6.67}\). Natomiast dla klamry zielonej w pukcie \(\displaystyle{ x=0}\)\(\displaystyle{ y=0}\) później funkcja przyjmuje maximum dla \(\displaystyle{ x=1.16}\) o wartości \(\displaystyle{ y=16.18}\) i dla \(\displaystyle{ x=2}\)\(\displaystyle{ y=6.67}\). Czy te wykresy nie powinny być takie same?
Zauważyłem, że \(\displaystyle{ 0.84 + 1.16 = 2}\) czyli położenie maximum na osi x jest takie samo. Dlaczego wykresy są inne?
Ale już jutro, by dziś nie wywinąć kolejnego orła.
-- 19 paź 2013, o 20:32 --
Powinno być poprawnie (?) i dobrze zilustrowane.
Tak myślę.
W.Kr.
PS. Te różnice mogły wyniknąć z "uśredniania", czyli wieszania obciążenia w połowie przedziału.
Tak często sugestia potrafi wywinąć orzełka.
Proszę zwrócić uwagę na "użycie" nowej zmiennej z odmierzanej od prawego końca belki i na to, że po lewej stronie, w lewym przedziale, odejmuje się to obciążenie poletkiem trójkątnym ( zacienione) a to po to, aby nie rachować "wysokości q" za każdym razem, dla każdego 'x' przedziału a i po prawej stronie jest bardzo podobny wraz dla 'z' . Sprawdzając poprawność możemy te wyrażenia 'redukować' .
Dla sprawdzenia proszę wyrazić zmienną z jako (l-x) a \(\displaystyle{ R_B = Q-R_A}\)