Równania reakcji podpór skracają się

superziom123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: superziom123 »

Z równań równowagi wyznaczyć reakcje podporowe układu oraz siłę w cięgnie.
AU
AU
idf0c0.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 130 razy
Jedyne co byłem w stanie policzyć to moment z równania "od \(\displaystyle{ P _{1}}\) w lewo. Później zrobiłem chyba z 6-7 równań z 2 i 3 niewiadomymi, między innymi sumę X, sumę Y, momenty, ale zawsze na końcu wychodzi mi \(\displaystyle{ 0=0}\). Jakie zrobić równania żeby dało się to policzyć oraz prosze o wskazówki jak następnym razem dobierać równania tak żeby na końcu mozna było to rozwiązać

Pozdrawiam.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Post autor: kruszewski »

... view&id=44
Ten adres może być przydatny. Coś sugeruje.
A nad lewym słupkiem jest przegub dla "prawej" i "lewej" części poziomej belki?
superziom123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: superziom123 »

Nad słupkiem opartym na podporze B jest przegub i łączy on lewą stronę, dół i prawą stronę, dlatego właśnie policzyłem moment w punkcie A i wyszło mi to samo co w odpowiedziach. Wiem, że nie mogę rozdzielić prawej strony bo będę musiał uwzględnić siłę ściskającą/rozciagającą, więc liczyłem dla całości. Chodzi o to, że układ jest statycznie niewyznaczalny?

-- 13 października 2013, 13:46 --

pomoże ktoś?-- 14 października 2013, 01:41 --powyższy link nie sugeruje mi nic więcej bo tamta rama jest bardzo prosta do rozwiązania...

czy da się w ogóle rozwiązać to zadanie równaniami? czy trzeba korzystać z zasady prac wirtualnych? jeśli się nie da to dlaczego?
ODPOWIEDZ