Czy ktoś mógłby zaproponowac mi jakiś program (najlepiej na linux'a) w którym narysuje dynamicznie siłę odśrodkową.
Najprościej zobrazowac to tak.
Mam sobie czas dyskretny \(\displaystyle{ t_0}\)...\(\displaystyle{ t_n}\)
Mam jakieś urządzenie, powiedzmy kota na sznurku. (moje położenie, długość sznurka i ciężar kota).
Kręcę z prędkością zadaną.
Jeśli założyć, że się nie ruszam a kot ma już jakąs prędkość to pełny obrót wyglądał by jak słoneczko (wektory ładnie układaja się na zewnątrz), można nawet złagodzić i mieć patyk sztywny a nie sznurek. Dla moich rozważań i tak to nie ma znaczenia.
Można by pewnie sobie wyobrazic jakies trudniejsze przykłady. np. teraz siedze na krzesle z kółkami. Jak narysowac wektor sił jeśli poruszam się na krześle nie dotykając podłogi. Albo jak rozkręcam naszego kota ze stanu gdy on stoi na ziemi i nie ma prędkości.
Próbowałem GeoGebra, ale jestem za cienki. Może cos innego? WolframAlpha? Albo jakis inny prosty program?
Jak narysować siłe odśrodkową.
-
by_the_way
- Użytkownik

Może właśnie Mathematica. Przy odpowiednio ogólnym opisaniu problemu narysuje praktycznie wszystko i można dość łatwo manipulować wszystkimi zmiennymi (czas, położenie, długość, masa, warunki początkowe itp.).
-
gapcio
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
To miło, a jakiś przykład?-- 11 paź 2013, o 21:10 --by_the_way pisze:Może właśnie Mathematica. Przy odpowiednio ogólnym opisaniu problemu narysuje praktycznie wszystko i można dość łatwo manipulować wszystkimi zmiennymi (czas, położenie, długość, masa, warunki początkowe itp.).
Nawet coś prostego.gapcio pisze:To miło, a jakiś przykład?by_the_way pisze:Może właśnie Mathematica. Przy odpowiednio ogólnym opisaniu problemu narysuje praktycznie wszystko i można dość łatwo manipulować wszystkimi zmiennymi (czas, położenie, długość, masa, warunki początkowe itp.).