Witam, wiem, że na forum było już 215236 tematów na ten temat, ale nie wiem, czy książki, które dobrałem pozwolą mi napisać maturkę(przy mojej solidnej nauce oczywiście), która czeka mnie w tym roku na 90%+.Oto książki, które wybrałem:
-Krzysztof Chyla "Zbiór prostych zadań z fizyki"
-zbiór Mendla
-"Maturalnie, że zdasz. Fizyka"
-FIZYKA - wybór testów Tom 1 i 2 Tomasz Persona wyd. Medyk
-i na koniec będę przerabiał arkusze maturalne
Są to typowe książki z zadaniami, potrzebuję jeszcze materiałów do nauki teoretycznej, bez niej nic się nie zdziała. Zastanawiałem się nad Resnickiem, ale on ma dużo rzeczy, których nie będzie na maturze, szkoda mi na to czasu, bo zdaję jeszcze rozszerzoną matmę i muszę podzielić sobie czas.Podkreślam, że liczy się tylko i wyłącznie dla mnie jak najwyższy % z matury.Co w związku z tym proponujecie do nauki teorii ? Byście coś zmienili w doborze tytułów, które podałem?
Posiadam vademecum"matura 2010 fizyka"operon'u oraz zbiór zadań z fizyki dla klasy 1 szkół średnich z WSiP.
Czy zgodzicie się z tym stwierdzeniem, które zostało napisane przez jednego z użytkowników forum(na tym głównie opierałem wybór mojego materiału do nauki)? -
"Moim zdaniem Kruczek wykracza zdecydowanie poza poziom matury. Ja bym proponował na początek zbiór Mendla, następnie "Maturalnie, że zdasz. Fizyka.", FIZYKA - wybór testów Tom 1 i 2 Tomasz Persona wyd. Medyk, i jak starczy Tobie sił to Kruczek.
Z własnego doświadczenia po przerobieniu tych pierwszych 3 pozycji bez Kruczka gwarantuje wynik ~100%."
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
Materiały do nauki pod fizyke rozszerzoną.
-
95Villain95
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
-
miro113
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Witam
W tym roku miałem podjąć studia informatyczne na UJ, ale niestety z powodów zdrowotnych nie wiem czy dam rade, dlatego być może spróbuje poprawić maturę siedząc tylko w domu.
Ponieważ nie pisałem fizyki potraktuj ten post jako luźną wskazówkę.
W swoich przygotowaniach zamierzam przerobić zbiory:
1.Maturalnie, że zdasz - Najlepszy moim zdaniem zbiór maturalny. Jak przeglądałem zadania powtarzają się z tymi maturalnymi, zbiór ma wszystkie działy wymagane na maturze (podstawy elektroniki, astrofizyka),pełne odpowiedzi.Dużo pytań teoretycznych co jest zaletą. Razem z arkuszami daje świetne przygotowanie pod maturę.
2.Wojciech Jabłoński Rajmund Trykozko "Zbiór pytań i zadań z fizyki z rozwiązaniami dla kandydatów na studia techniczne" - zbiór zawiera pełne rozwiązania zadań. Podobno wystarczy przerobić same łatwe (jest ich około 500) aby bardzo dobrze napisać maturę. Zadania trudniejsze są głównie obliczeniowe i zdecydowanie wykraczają poza maturę. Zbiór bez problemu znajdziesz w internecie, sprawdź czy Ci odpowiada.
Jeśli chodzi o tytuły które wymieniłeś to wydaje mi się, że za dużo sobie wziąłeś i nie dasz rady tego zrobić nawet jakbyś w domu prawie całymi dniami pracował.
Chyla to zbiór którego nie opłaca się robić bo zawiera tylko proste zadania obliczeniowe, żadnych teoretycznych, a te ostatnio trafiają się na maturze.
Kruczek zdecydowanie wykracza poza maturę, taki zbiór można robić od drugiej liceum. W dodatku zadań jest bardzo dużo.
Do teorii wystarczy podręcznik zamkoru Wybieram Fizykę zakres rozszerzony.
W tym roku miałem podjąć studia informatyczne na UJ, ale niestety z powodów zdrowotnych nie wiem czy dam rade, dlatego być może spróbuje poprawić maturę siedząc tylko w domu.
Ponieważ nie pisałem fizyki potraktuj ten post jako luźną wskazówkę.
W swoich przygotowaniach zamierzam przerobić zbiory:
1.Maturalnie, że zdasz - Najlepszy moim zdaniem zbiór maturalny. Jak przeglądałem zadania powtarzają się z tymi maturalnymi, zbiór ma wszystkie działy wymagane na maturze (podstawy elektroniki, astrofizyka),pełne odpowiedzi.Dużo pytań teoretycznych co jest zaletą. Razem z arkuszami daje świetne przygotowanie pod maturę.
2.Wojciech Jabłoński Rajmund Trykozko "Zbiór pytań i zadań z fizyki z rozwiązaniami dla kandydatów na studia techniczne" - zbiór zawiera pełne rozwiązania zadań. Podobno wystarczy przerobić same łatwe (jest ich około 500) aby bardzo dobrze napisać maturę. Zadania trudniejsze są głównie obliczeniowe i zdecydowanie wykraczają poza maturę. Zbiór bez problemu znajdziesz w internecie, sprawdź czy Ci odpowiada.
Jeśli chodzi o tytuły które wymieniłeś to wydaje mi się, że za dużo sobie wziąłeś i nie dasz rady tego zrobić nawet jakbyś w domu prawie całymi dniami pracował.
Chyla to zbiór którego nie opłaca się robić bo zawiera tylko proste zadania obliczeniowe, żadnych teoretycznych, a te ostatnio trafiają się na maturze.
Kruczek zdecydowanie wykracza poza maturę, taki zbiór można robić od drugiej liceum. W dodatku zadań jest bardzo dużo.
Do teorii wystarczy podręcznik zamkoru Wybieram Fizykę zakres rozszerzony.
-
squared
- Użytkownik

- Podziękował: 167 razy
Zdecydowanie do teorii "Wybieram fizykę" - prosty język, wszystko co do matury obowiązuje, pojedyncze rzeczy ponad program. Ze zbiorów są ciekawe te z Operonu, bo mają rozwiązania prawie wszystkich zadań, ale znowu niektóre poza program są. Generalnie warto zainwestować w zbiór zadań maturalnych z fizyki np. takowy ma Zamkor. Chodzi o to, że typowe zbiory z fizyki są mało maturalne, za dużo obliczeń, za mało rozważan teoretycznych