Witam, mam do obliczenia całkę:
\(\displaystyle{ I= \int_{0}^{1}\left( \int_{ -\sqrt{2x-x^2} }^{ \sqrt{2x-x^2}} (x^2+y^2-2x+3)dy\right) dx}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \le x \le 1 \\ -\sqrt{2x-x^2} \le y \le \sqrt{2x-x^2}\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^2+y^2=1}\)
Rysuje obszar całkowania, powstaje mi okrąg o środku \(\displaystyle{ O(1,0)}\), promieniu \(\displaystyle{ r=1}\).
Zatem obszarem całkowania jest połowę koła, przedział \(\displaystyle{ 0 \le x \le 1}\)
Moje pytanie jak opisać to za pomocą współrzędnych biegunowych?
Wiem że kąt będzie to: \(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{2} \le \alpha \le \frac{ \pi }{2}}\) ponieważ to I i IV ćwiartka układu współrzędnych.
Teraz pytanie jak opisać \(\displaystyle{ r}\)?
Myślałem żeby opisać go za pomocą \(\displaystyle{ 0 \le r \le 2\cos \alpha}\)
A następnie wynik podzielić przez dwa ponieważ obszarem całkowania jest połowa koła.
Proszę o pomoc.
Pytanie o obszar całkowania
-
konradzik012
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2013, o 11:27 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
konradzik012
- Użytkownik

Przepraszam, ale coś mi się nie zgadza- skoro wprowadzamy współrzędne biegunowe to w tym wypadku promień jest odległością od początku układu współrzędnych. Napisał Pan że w tej połowie koła zmienia się od 0 do 1, ale biorąc punkt P(1,1)(należący do tej części) i licząc odległość wynosi ona \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\). Zatem nie wiem skąd wzięła się ta jedynka. Proszę o naprowadzenie.Ser Cubus pisze:promień nie jest zależnością funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ 0 < r < 1}\)
widać to nawet z rysunku
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Oboje nie macie racji.
Jeśli chcesz trzymać się biegunowych zaczepionych w \(\displaystyle{ (0,0)}\), to zwróć uwagę na to, że dla zakresu kąta \(\displaystyle{ \left[-\frac{\pi}{4},\frac{\pi}{4}\right]}\) granicą nie jest łuk okręgu, a odcinek.
Jeśli natomiast chcesz sobie znacząco uprościć wszystko, zamiast brać \(\displaystyle{ x=r\cos \alpha}\) weź \(\displaystyle{ x-1=r\cos\alpha}\). Umieścisz sobie układ współrzędnych w środku okręgu.
Tak będzie o ile umieści się odpowiednio układ współrzędnych biegunowych.Ser Cubus pisze:promień nie jest zależnością funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ 0 < r < 1}\)
widać to nawet z rysunku
Prawidłowo.konradzik012 pisze: Rysuje obszar całkowania, powstaje mi okrąg o środku \(\displaystyle{ O(1,0)}\), promieniu \(\displaystyle{ r=1}\).
Zatem obszarem całkowania jest połowę koła, przedział \(\displaystyle{ 0 \le x \le 1}\)
Kąt ok, ale promień już nie. Po pierwsze, masz połowę koła, po drugie dzielenie przez dwa nie ma racji bytu - skąd wiesz, że wartość całki równo rozkłada się na obie połówki koła?konradzik012 pisze: Wiem że kąt będzie to: \(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{2} \le \alpha \le \frac{ \pi }{2}}\) ponieważ to I i IV ćwiartka układu współrzędnych.
Teraz pytanie jak opisać \(\displaystyle{ r}\)?
Myślałem żeby opisać go za pomocą \(\displaystyle{ 0 \le r \le 2\cos \alpha}\)
A następnie wynik podzielić przez dwa ponieważ obszarem całkowania jest połowa koła.
Jeśli chcesz trzymać się biegunowych zaczepionych w \(\displaystyle{ (0,0)}\), to zwróć uwagę na to, że dla zakresu kąta \(\displaystyle{ \left[-\frac{\pi}{4},\frac{\pi}{4}\right]}\) granicą nie jest łuk okręgu, a odcinek.
Jeśli natomiast chcesz sobie znacząco uprościć wszystko, zamiast brać \(\displaystyle{ x=r\cos \alpha}\) weź \(\displaystyle{ x-1=r\cos\alpha}\). Umieścisz sobie układ współrzędnych w środku okręgu.
-
konradzik012
- Użytkownik

-
konradzik012
- Użytkownik

yorgin pisze: Jeśli natomiast chcesz sobie znacząco uprościć wszystko, zamiast brać \(\displaystyle{ x=r\cos \alpha}\) weź \(\displaystyle{ x-1=r\cos\alpha}\). Umieścisz sobie układ współrzędnych w środku okręgu.
Jeśli użyje tego sposobu to kąt będzie zmieniał się w zakresie
\(\displaystyle{ -\frac{ \pi }{2} \le \alpha \le \frac{ \pi }{2}}\)
czy
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} \le \alpha \le \frac{3 \pi }{2}}\)
??
Chodzi mi o to ze przesuwamy jakby te kolo do środka a mamy liczyć jego lewą część.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
No to który przedział parametryzuje lewą część?konradzik012 pisze: Chodzi mi o to ze przesuwamy jakby te kolo do środka a mamy liczyć jego lewą część.
-
konradzik012
- Użytkownik