Równanie różniczkowe cząstkowe

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
djpierug
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: djpierug »

Witam.

Mam problem z rozwiązaniem takiego równania cząstkowego metodą symetryczną:

\(\displaystyle{ x \frac{ \partial u}{ \partial x} +y \frac{ \partial u}{ \partial y} +(z- \sqrt{ x^{2} + y^{2} + z^{2} } ) \frac{ \partial u}{ \partial z} =0}\)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania tą metodą. Próbowałem to rozgryźć na różne sposoby, ale nie wiem czy mam poprawny wynik. Da się to zamienić na wpsółrzędne biegunowe tak, aby wygoniej było to rozwiązać?

Pozdrawiam.
brzoskwinka1

Post autor: brzoskwinka1 »

\(\displaystyle{ u(x,y,z ) =\Phi \left(\frac{y}{x} , z+\sqrt{ x^2 +y^2 +z^2 }\right) ,}\) gdzie \(\displaystyle{ \Phi}\) jest dowolną funkcją klasy \(\displaystyle{ C^1 .}\)
miley
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: miley »

brzoskwinka1 pisze:\(\displaystyle{ u(x,y,z ) =\Phi \left(\frac{y}{x} , z+\sqrt{ x^2 +y^2 +z^2 }\right) ,}\) gdzie \(\displaystyle{ \Phi}\) jest dowolną funkcją klasy \(\displaystyle{ C^1 .}\)
Pilnie proszę o pomoc w powyższym równaniu, jak wyliczyć \(\displaystyle{ z+\sqrt{ x^2 +y^2 +z^2}\) ? Bardzo będę wdzięczna, bo męczę się z tym, bez skutku.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: bartek118 »

miley pisze:
brzoskwinka1 pisze:\(\displaystyle{ u(x,y,z ) =\Phi \left(\frac{y}{x} , z+\sqrt{ x^2 +y^2 +z^2 }\right) ,}\) gdzie \(\displaystyle{ \Phi}\) jest dowolną funkcją klasy \(\displaystyle{ C^1 .}\)
Pilnie proszę o pomoc w powyższym równaniu, jak wyliczyć \(\displaystyle{ z+\sqrt{ x^2 +y^2 +z^2}\) ? Bardzo będę wdzięczna, bo męczę się z tym, bez skutku.
Co konkretnie chcesz tu wyliczyć?
miley
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: miley »

Nie wiem jak znaleźć funkcję postaci \(\displaystyle{ z+\sqrt{ x^2 +y^2 +z^2}\).
Układ równań charakterystyk powyższego równania ma postać \(\displaystyle{ ~\frac{dx}{x}=\frac{dy}{y}=\frac{dz}{z-\sqrt{x^2 + y^{2} + z^{2}}}}\). Dalej \(\displaystyle{ ~\frac{dx}{x}=\frac{dy}{y}}\) stąd \(\displaystyle{ \Phi_1\left(x,y,z\right)=\frac{x}{y}}\). Jak znaleźć funkcję \(\displaystyle{ \Phi_2\left(x,y,z\right)}\)?
ODPOWIEDZ