Witam.
Mam problem z rozwiązaniem takiego równania cząstkowego metodą symetryczną:
\(\displaystyle{ x \frac{ \partial u}{ \partial x} +y \frac{ \partial u}{ \partial y} +(z- \sqrt{ x^{2} + y^{2} + z^{2} } ) \frac{ \partial u}{ \partial z} =0}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania tą metodą. Próbowałem to rozgryźć na różne sposoby, ale nie wiem czy mam poprawny wynik. Da się to zamienić na wpsółrzędne biegunowe tak, aby wygoniej było to rozwiązać?
Pozdrawiam.
Równanie różniczkowe cząstkowe
-
brzoskwinka1
\(\displaystyle{ u(x,y,z ) =\Phi \left(\frac{y}{x} , z+\sqrt{ x^2 +y^2 +z^2 }\right) ,}\) gdzie \(\displaystyle{ \Phi}\) jest dowolną funkcją klasy \(\displaystyle{ C^1 .}\)
Pilnie proszę o pomoc w powyższym równaniu, jak wyliczyć \(\displaystyle{ z+\sqrt{ x^2 +y^2 +z^2}\) ? Bardzo będę wdzięczna, bo męczę się z tym, bez skutku.brzoskwinka1 pisze:\(\displaystyle{ u(x,y,z ) =\Phi \left(\frac{y}{x} , z+\sqrt{ x^2 +y^2 +z^2 }\right) ,}\) gdzie \(\displaystyle{ \Phi}\) jest dowolną funkcją klasy \(\displaystyle{ C^1 .}\)
-
bartek118
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Co konkretnie chcesz tu wyliczyć?miley pisze:Pilnie proszę o pomoc w powyższym równaniu, jak wyliczyć \(\displaystyle{ z+\sqrt{ x^2 +y^2 +z^2}\) ? Bardzo będę wdzięczna, bo męczę się z tym, bez skutku.brzoskwinka1 pisze:\(\displaystyle{ u(x,y,z ) =\Phi \left(\frac{y}{x} , z+\sqrt{ x^2 +y^2 +z^2 }\right) ,}\) gdzie \(\displaystyle{ \Phi}\) jest dowolną funkcją klasy \(\displaystyle{ C^1 .}\)
Nie wiem jak znaleźć funkcję postaci \(\displaystyle{ z+\sqrt{ x^2 +y^2 +z^2}\).
Układ równań charakterystyk powyższego równania ma postać \(\displaystyle{ ~\frac{dx}{x}=\frac{dy}{y}=\frac{dz}{z-\sqrt{x^2 + y^{2} + z^{2}}}}\). Dalej \(\displaystyle{ ~\frac{dx}{x}=\frac{dy}{y}}\) stąd \(\displaystyle{ \Phi_1\left(x,y,z\right)=\frac{x}{y}}\). Jak znaleźć funkcję \(\displaystyle{ \Phi_2\left(x,y,z\right)}\)?
Układ równań charakterystyk powyższego równania ma postać \(\displaystyle{ ~\frac{dx}{x}=\frac{dy}{y}=\frac{dz}{z-\sqrt{x^2 + y^{2} + z^{2}}}}\). Dalej \(\displaystyle{ ~\frac{dx}{x}=\frac{dy}{y}}\) stąd \(\displaystyle{ \Phi_1\left(x,y,z\right)=\frac{x}{y}}\). Jak znaleźć funkcję \(\displaystyle{ \Phi_2\left(x,y,z\right)}\)?