LXV (65) OM - I etap.
-
deges
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
LXV (65) OM - I etap.
Dobra, to może inaczej - ile zadań mniej więcej wystarczało w ostatnich latach na 2 etap w poznańskim?
LXV (65) OM - I etap.
W zeszłym roku było to 25 punktów. We wcześniejszych latach to nie wiem, ale generalnie Poznań ma jedne z najniższych progów.
-
nierozumiemfizy
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
- jojo-49
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
LXV (65) OM - I etap.
To może jeszcze ja się wypowiem
Dopiero niedawno się zorientowałam, że jest ta cała olimpiada. Doczytałam sobie wczoraj na ich stronie o co w niej chodzi, jak to wysyłać etc.
Wydrukowałam zadania i dzisiaj po szkole (coś koło 17.00). Poszłam na pocztę, usiadłam przy tym stoliku, przy którym się druczki wypełnia i aż do zamknięci poczty (18.00) robiłam zadania.
Niestety nie udało mi się wszystkich zrobić (chyba mogę to napisać?
)... :'(
NOOooo, ale... POSZŁO
A drugą serię już dzisiaj zacznę robić, żeby sytuacja się nie powtórzyła.
Życzę wszystkim uczestnikom powodzenia!
Dopiero niedawno się zorientowałam, że jest ta cała olimpiada. Doczytałam sobie wczoraj na ich stronie o co w niej chodzi, jak to wysyłać etc.
Wydrukowałam zadania i dzisiaj po szkole (coś koło 17.00). Poszłam na pocztę, usiadłam przy tym stoliku, przy którym się druczki wypełnia i aż do zamknięci poczty (18.00) robiłam zadania.
Niestety nie udało mi się wszystkich zrobić (chyba mogę to napisać?
NOOooo, ale... POSZŁO
A drugą serię już dzisiaj zacznę robić, żeby sytuacja się nie powtórzyła.
Życzę wszystkim uczestnikom powodzenia!
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
LXV (65) OM - I etap.
Powodzenia. Szkoda, że tak późno się zabrałaś za olimpiadę, ale jeśli mieszkasz w dużym mieście to powinnaś się była wybrać do poczty dwudziestoczterogodzinnej.
- jojo-49
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
LXV (65) OM - I etap.
ehh... niestety mieszkam w malutkim miasteczku
Żałuję, że nikt mi wcześniej o olimpiadzie nie powiedział, ale przecież mam jeszcze dwa lata.
Myślicie, że będę miała szansę na drugi etap jak zrobię wszystkie pozostałe zadania?
(Jest gdzieś na tym forum takie miejsce, w którym mogę ponarzekać na matematyków? Bo mam historie warte opowiedzenie )
Żałuję, że nikt mi wcześniej o olimpiadzie nie powiedział, ale przecież mam jeszcze dwa lata.
Myślicie, że będę miała szansę na drugi etap jak zrobię wszystkie pozostałe zadania?
(Jest gdzieś na tym forum takie miejsce, w którym mogę ponarzekać na matematyków? Bo mam historie warte opowiedzenie )
LXV (65) OM - I etap.
Jeżeli nie jesteś z V LO w Krakowie, to masz marne szanse. Popatrz na listy zakwalifikowanych z ostatnich lat, chyba że jesteś wyjątkowym geniuszem. Szkoda tylko, że w w V LO mają klasę pod patronatem UJ. ://jojo-49 pisze:ehh... niestety mieszkam w malutkim miasteczku
-
Pinionrzek
- Użytkownik

LXV (65) OM - I etap.
Nie zgadzam się z Tobą. Fakt, że bycie w takiej szkole wiele ułatwia, ale jest także wielu olimpijczyków, którzy pojechali na IMO, nie ucząc się w żadnej ze ,,stajni". Jeśli naprawdę interesuje Cię matematyka i masz ambicje, to to czy dostaniesz się do finału OMa czy nie, jest w 90% zależne od Twojej własnej pracy, a nie od tego do jakiej szkoły chodzisz. Większość takich osób to po prostu pasjonaci królowej nauk, a nie wybitni geniusze. Poza tym nie tylko V LO w Krakowie ma klasę pod patronatem uniwersytetu.W LO 14 we Wrocławiu też tak jest.Artflo pisze:Jeżeli nie jesteś z V LO w Krakowie, to masz marne szanse. Popatrz na listy zakwalifikowanych z ostatnich lat, chyba że jesteś wyjątkowym geniuszem. Szkoda tylko, że w w V LO mają klasę pod patronatem UJ. ://
- Msciwoj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
LXV (65) OM - I etap.
I nie tylko tam hehe.
Jeszcze gdzieś hehe.
Pierwsza seria jest zwykle najprostsza, biorąc doświadczenia z zeszłych lat. Ile zadań udało ci się zrobić? Jesli przynajmniej dwa, to jak ostro pociśniesz, powinno ci się udać dostać do drugiego etapu. a to już jakieś doświadczenie. Ja w pierwszej klasie w drugim etapie nie byłem, a w trzeciej miałem laureata, więc liczy się progres, który robisz. Nie przestawaj pracować, robić zadań, niech cię to jara. To forum jest bardzo pomocne, poprzeglądaj sobie wątki z zadaniami z kółka, rozwiązaniami, dyskusjami. I kompendium.
Jeszcze gdzieś hehe.
Pierwsza seria jest zwykle najprostsza, biorąc doświadczenia z zeszłych lat. Ile zadań udało ci się zrobić? Jesli przynajmniej dwa, to jak ostro pociśniesz, powinno ci się udać dostać do drugiego etapu. a to już jakieś doświadczenie. Ja w pierwszej klasie w drugim etapie nie byłem, a w trzeciej miałem laureata, więc liczy się progres, który robisz. Nie przestawaj pracować, robić zadań, niech cię to jara. To forum jest bardzo pomocne, poprzeglądaj sobie wątki z zadaniami z kółka, rozwiązaniami, dyskusjami. I kompendium.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

LXV (65) OM - I etap.
1 i 2 mam podobnie, chociaż w 2 mam bardziej rozpisane. W 3 natomiast jako niezmiennika użyłem parzystości ilości takich liter b, przed którymi występuje nieparzysta ilość liter a. Dowód nie jest zbyt skomplikowany. Zatem tam też dojdziemy do sprzeczności bo w słowie abdc jest taka jedna litera, więc jest niezmiennik jest nieparzysty, a w słowie bacd jest parzysty. 4 nie zrobiłem.