Witam
Za około tydzień zacznę studia na kierunku informatyka. Chciałbym krótko powtórzyć działy matematyki z liceum, które są niezbędne. Na pierwszym roku matematyka u mnie wygląda tak:
1. Algebra liniowa z geometrią
2. Wstęp do teorii mnogości
3. Analiza matematyczna
Jakie działy z liceum muszę znać aby poradzić sobie na wykładach?
Studia informatyczne - matematyka w szkole średniej
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Wszystkie (sugerowany poziom rozszerzony).miro113 pisze:Jakie działy z liceum muszę znać aby poradzić sobie na wykładach?
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Takie zagadnienia na pewno warto sobie przypomnieć:
Funkcja kwadratowa - liczenie delty, wyznaczanie miejsc zerowych
Funkcja wielomianowa - określanie znaku funkcji na przedziałach, np. funkcji \(\displaystyle{ (x+c)(x-b)(x-a)}\)
Logarytmy, potęgi, wartość bezwzględna - podstawowe własności
Dziedzina funkcji
Przekształcenia algebraiczne
*Operatory logiczne, ale myślę, że na wstępie do teorii mnogości będzie to na początku
Funkcja kwadratowa - liczenie delty, wyznaczanie miejsc zerowych
Funkcja wielomianowa - określanie znaku funkcji na przedziałach, np. funkcji \(\displaystyle{ (x+c)(x-b)(x-a)}\)
Logarytmy, potęgi, wartość bezwzględna - podstawowe własności
Dziedzina funkcji
Przekształcenia algebraiczne
*Operatory logiczne, ale myślę, że na wstępie do teorii mnogości będzie to na początku
-
Gouranga
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
wszelkiego rodzaju funkcje od liniowej przez kwadratową, wymierną na homograficznej kończąc musisz znać
działania na potęgach,logarytmach w małym palcu
rozwiazywanie układów równań (conajmniej 3 z 3 niewiadomymi), metoda podstawiania, przeciwnych współczynników i Cramera obowiązkowo, mile widziana metoda Gaussa
działania na wektorach
u nas na rozszerzonej informatyce robiliśmy w liceum macierze i za to jestem wdzięczny nauczycielowi bo to też bardzo się przydało, o ile wiem normalnie nie ma tego w zakresie liceum
a no i oczywiście trygonometria, to podstawa
działania na potęgach,logarytmach w małym palcu
rozwiazywanie układów równań (conajmniej 3 z 3 niewiadomymi), metoda podstawiania, przeciwnych współczynników i Cramera obowiązkowo, mile widziana metoda Gaussa
działania na wektorach
u nas na rozszerzonej informatyce robiliśmy w liceum macierze i za to jestem wdzięczny nauczycielowi bo to też bardzo się przydało, o ile wiem normalnie nie ma tego w zakresie liceum
a no i oczywiście trygonometria, to podstawa