Diagnoza - trójkąt w zeszycie w linie.

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
soulforged
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: soulforged »

Treść zadania była mniej więcej taka:
Krzysiu narysował sobie zacieniowany trójkąt w zeszycie w linie, którego pole wynosiło \(\displaystyle{ 2 cm^2}\). Oblicz pole trapezu znajdującego się bezpośrednio pod tym trójkątem.

Ja to zrobiłem tak, że najpierw obliczyłem skalę (biorąc pod uwagę wysokości 2 trójkątów, tego małego, zacieniowanego i tego dużego, składającego się z trapezu i małego trójkąta. Pierwsza wysokość wynosiła \(\displaystyle{ h_1}\), a druga \(\displaystyle{ h_2 = 2h_1}\) gdyż była 2 razy większa. Wówczas skala wynosiła \(\displaystyle{ 2}\). Teraz obliczenia, które wykonałem (\(\displaystyle{ P_1}\) to pole tego małego trójkąta, a \(\displaystyle{ P_2}\) to pole tego dużego):
\(\displaystyle{ \frac{P_2}{P_1} = k^2 \\ \frac{P_2}{2}= 4 \\ P_2 = 8}\)
A więc pole tego trapezu to różnica pola dużego trójkąta i pola tego małego trójkąta, czyli \(\displaystyle{ 8-2=6}\). Czy zadanie jest wykonane dobrze?
Kaf
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Kaf »

Wynik dobry, rozumowanie dobre, co najwyżej można by było się doczepić do braku jednostek i do użycia formy czasu przeszłego (choć to nie wpływa oczywiście na wynik ).
soulforged
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: soulforged »

Oczywiście pisałem jednostki, tutaj tylko nie chciało mi się tego przepisywać .
ODPOWIEDZ