Warunki na metryki równoważne i czy równoważne zawsze spełniają te warunki?
Ja znam takie, warunki na metryki rownowazne:
Metryki \(\displaystyle{ d_1 , d_2}\) w \(\displaystyle{ X}\) sa rownowazne gdy:
\(\displaystyle{ 1)}\) zadaja te sama topologie
\(\displaystyle{ 2) \forall x \in X \forall \left\{ x_n\right\} \subseteq X}\) zachodzi \(\displaystyle{ d_1(x_n,x) \rightarrow 0 \Leftrightarrow d_2(x_n,x) \rightarrow 0}\)
\(\displaystyle{ 3) \forall x \forall {\epsilon > 0} \exists \delta > 0}\) taka, ze \(\displaystyle{ K_{d_1}(x, \delta) \subset K_{d_2}(x, \epsilon)}\) oraz \(\displaystyle{ K_{d_2}(x, \delta) \subset K_{d_1}(x, \epsilon)}\)
\(\displaystyle{ 4)}\) Metryki sa rownowazne lipschitzowsko gdy \(\displaystyle{ \forall\limits_{x,y\in\mathcal{X}}\ c\,d_1(x,y)\le d_2(x,y)\le C\,d_1(x,y)}\) gdzie \(\displaystyle{ c,C \in \RR}\)
wiem, ze nie kazde metryki rownowazne spelniaja te warunki, ale nie znam zadnego przykladu. Jakie sa przyklady metryk rownowaznych, ktore nie spelniaja tych warunkow?
metryki rownowazne
-
kameleon99
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
metryki rownowazne
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2013, o 16:30 przez kameleon99, łącznie zmieniany 2 razy.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
metryki rownowazne
Każde z tych zdań jest wewnętrznie sprzeczne.kameleon99 pisze:Warunki na metryki równoważne i czy równoważne zawsze spełniają te warunki?
[...]
wiem, ze nie kazde metryki spelniaja te warunki, ale nie znam zadnego przykladu. Jakie sa przyklady metryk rownowaznych, ktore nie spelniaja tych warunkow warunkow?
Skoro masz metryki równoważne, to muszą spełniać któryś warunek, z wyjątkiem warunku 4.
Dodatkowo wymienione przez Ciebie warunki nie są równoważne - nie wszystkie.
-
kameleon99
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
metryki rownowazne
Nie sprecyzowałem, wiem że muszą spełniać, któryś z tych warunków ( w sumie po to one są ). Chodziło mi o to, że 2 metryki sa równoważne, ale nie jest spełniony któryś z tych warunków.
Warunki te wziąłem z
Warunki te wziąłem z
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2013, o 20:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Błąd ortograficzny: wziąłem. Brak polskich liter.
Powód: Błąd ortograficzny: wziąłem. Brak polskich liter.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
metryki rownowazne
Weź \(\displaystyle{ X=\RR}\) oraz metryki:
\(\displaystyle{ d_1(x,y)=|x-y|\\
\\
d_2(x,y)=\frac{|x-y|}{1+|x-y|}}\)
Metryki te dają takie same zbiory otwarte (zachodzi 1.), lecz nie jest spełniony warunek ze stałymi (nie zachodzi 4.)
Możesz się jeszcze zastanowić, które warunki są spełnione, a które nie są.
\(\displaystyle{ d_1(x,y)=|x-y|\\
\\
d_2(x,y)=\frac{|x-y|}{1+|x-y|}}\)
Metryki te dają takie same zbiory otwarte (zachodzi 1.), lecz nie jest spełniony warunek ze stałymi (nie zachodzi 4.)
Możesz się jeszcze zastanowić, które warunki są spełnione, a które nie są.