Pole części powierzchni

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
superziom123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Pole części powierzchni

Post autor: superziom123 »

Oblicz pole częsci powierzchni \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} +z ^{2}=1}\), która znajduje się wewnątrz powierzchni o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2} -z ^{2}=0}\)

Jak ugryźć to zadanie? można to policzyć z całki podwójnej i wzoru na pole powierzchni czy trzeba skorzystać z całki powierzchniowej? Jeśli tak to z jakiego wzoru tu skorzystać?
Awatar użytkownika
Barbara777
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Pole części powierzchni

Post autor: Barbara777 »

Calka powierzchniowa, ktora tu latwo zamieni sie w calke podwojna.
\(\displaystyle{ |A|=\iint_{\mathcal{S}}1\;dS =\iint_D\sqrt{1+\Big(\frac{\partial f}{\partial x}\Big)^2+\Big(\frac{\partial f}{\partial y}\Big)^2}dxdy}\)

Twoja \(\displaystyle{ f}\) to \(\displaystyle{ f(x,y)=\sqrt{1-x^2-y^2}}\) (to jest \(\displaystyle{ z}\) wyliczone z rowania sfery \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=1}\))

Masz czesc sfery, ktora jest wycieta stozkiem. Znajdz sobie rzut tej czsci na plasczyzne \(\displaystyle{ 0xy}\). Jak? Zestaw uklad z tych dwu rownan powierzchni i wyjdzie ci okrag. Obszar calkowania \(\displaystyle{ D}\) to bedzie kolo ograniczone tym okregiem.
superziom123
Użytkownik
Użytkownik

Pole części powierzchni

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy jak już przejdę na całkę podwójną to mogę zastosować współrzędne \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ \varphi}\) i normlanie zamienić \(\displaystyle{ x=rcos \varphi}\) \(\displaystyle{ y=rsin \varphi}\) i \(\displaystyle{ J=r}\)?

pochodne wyszły: \(\displaystyle{ \frac{-x}{ \sqrt{1+ x^{2} + y^{2} } }}\) i \(\displaystyle{ \frac{-y}{ \sqrt{1+ x^{2} + y^{2} } }}\)

promień wyliczyłem i wyszedł \(\displaystyle{ r= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

obszar całkowania: \(\displaystyle{ 0 \le r \le \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) i \(\displaystyle{ 0 \le \varphi \le 2 \pi}\)

i ostatecznie całka \(\displaystyle{ \int_{0}^{2 \pi } \int_{0}^{ \frac{ \sqrt{2} }{2} } \frac{r}{ \sqrt{} 1- r^{2} }dr d\varphi}\) ?
Awatar użytkownika
Barbara777
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Pole części powierzchni

Post autor: Barbara777 »

Tak, dobrze myslisz, tu az sie prosza wspolrzedne biegunowe.
W pochodnych czastkowych pod pierwiastkiem masz plusy zamiast minusow, ale ostatnia calka jakims cudem jest dobrze.
Pewnie zwykla omylka przy wklepywaniu
superziom123
Użytkownik
Użytkownik

Pole części powierzchni

tak, dzięki, za szybko chciałem rozwiązać . Wynik na końcu ten sam bo do kwadratu podniosłem
ODPOWIEDZ