Jaki kierunek wybrać?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Generau
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Jaki kierunek wybrać?

Post autor: Generau »

Witam wszystkich:)

Mam mały problem z wyborem kierunku. Zastanawiam się co wybrać z poniższych kierunków:

- Logistyka, czytam, czytam i piszą, że jest zapotrzebowanie na logistyków, a jeszcze jak zrobimy dobrą specjalizację to już w ogóle jest pięknie. Czy jest tak faktycznie, że logistycy są i będą potrzebni? Chciałbym czymś zarządzać, planować, itp.

- Mechanika i Budowa Maszyn, wiem że nie wiąże to się tylko z samochodami, ale interesują mnie samochody, jak i mechanika.

- Transport, związany jest z logistyką jak i spedycją, nie wiem czy ma jakieś powiązanie z mechaniką?

Będąc w podobnej sytuacji co Wy byście wybrali, który z poniższych kierunków.
Nie mówię tutaj o pracy w PL, bo chciałbym mieć dwie drogi, jeśli nie uda się tutaj, to wyjazd za granicę.

Dodam, że nie interesuje mnie praca jako operator wózka widłowego na magazynie, czy jakiegoś gońca.

Który kierunek według was może cieszyć się największym zapotrzebowaniem? Kogo będzie brakować?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 sie 2013, o 18:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Co Twoje pytanie ma wspólnego z sensownością studiowania?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Podziękował: 29 razy

Jaki kierunek wybrać?

Post autor: loitzl9006 »

Byłem na mechanice, jestem na transporcie.
Jak chcesz zarządzać to bardziej logistyka/transport ale same studia nie wystarczą. Możesz robić uprawnienia i zostać jakimś doradcą np. ds przewozu materiałów niebezpiecznych ale tutaj trzeba dobrze ogarniać ustawy. Z tego co czytałem w ogłoszeniach to spedytorzy (organizatorzy przewozów) muszą mieć umiejętności negocjacyjne/interpersonalne także weź to pod uwagę.
A praca w przemyśle w działach logistycznych - tam raczej nie ma jakichś wysokich zarobków...
Co do mechaniki to wyobraźnie przestrzenną musisz mieć, i taki zmysł do mechaniki. Dużo matmy, fizyki (ukrytej w różnych przedmiotach), rysunku technicznego, programów typu CAD - jak Cię to nie pociąga - nie idź na to bo się będziesz męczył.

Kogo będzie brakować - wróżenie z fusów. Ale ogólnie poza studiami warto jakieś kursy dodatkowe robić - papierów nigdy za wiele. Wybierz to co bardziej Cię interesuje ja bym transport/logistykę wybrał.

Czy transport ma coś z mechaniką wspólnego? Niby tak, ale są różnice w programie studiów szczególnie późniejsze lata.
W efekcie "liczenie samochodów" student transportu rozumie dosłownie, a ten z mechaniki widzi tutaj obliczenia wytrzymałościowe
ODPOWIEDZ