Witajcie! Czy mogę prosić o wskazanie mi błędu w moim rozumowaniu?
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty} \frac {x}{1+x^2}dx = \lim_{R \to \infty} \int_{-R}^{R} \frac {x}{1+x^2}dx \\ \\ \\ \int \frac{x}{1+x^2} dx = \ln{\sqrt{1+x^2}} + C \\ \\ \\ \int_{-R}^{R} \frac{x}{1+x^2} dx = \ln{\sqrt{1+R^2}} + C - \left( \ln{\sqrt{1+R^2}} + C\right) = 0 \\ \\ \\ \int_{-\infty}^{\infty} \frac {x}{1+x^2}dx = 0}\)
Tymczasem, wedle odpowiedzi i Wolframa, całka ta jest rozbieżna.
Pozdrawiam!
Całka niewłaściwa, logarytm
- Spektralny
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Przy okazji tutaj jest niepoprawne całkowanie.Browning0 pisze:\(\displaystyle{ \int \frac{x}{1+x^2} dx = \ln{\sqrt{1+x^2}} + C}\)
-
Browning0
- Użytkownik

- Podziękował: 82 razy
Już zrozumiałem, błąd zrobiłem tutaj:
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty} \frac {x}{1+x^2}dx = \lim_{R \to \infty} \int_{-R}^{R} \frac {x}{1+x^2}dx}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty} \frac {x}{1+x^2}dx = \lim_{R \to \infty, P \to -\infty} \int_{P}^{R} \frac {x}{1+x^2}dx}\)
Co zmienia postać rzeczy
@yorgin
Hmm, czy chodzi Ci o to że stała całkowania powinna być podzielona przez dwa? Jeżeli nie to nie mam pojęcia jaki błąd popełniłem ;/
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty} \frac {x}{1+x^2}dx = \lim_{R \to \infty} \int_{-R}^{R} \frac {x}{1+x^2}dx}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty} \frac {x}{1+x^2}dx = \lim_{R \to \infty, P \to -\infty} \int_{P}^{R} \frac {x}{1+x^2}dx}\)
Co zmienia postać rzeczy
@yorgin
Hmm, czy chodzi Ci o to że stała całkowania powinna być podzielona przez dwa? Jeżeli nie to nie mam pojęcia jaki błąd popełniłem ;/