calka niewłaściwa
-
ulka5112
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
calka niewłaściwa
Trzeba policzyć: \(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi} \frac{1}{\left( \sin x\right) ^{4}+\left( \cos x\right) ^{4} }}\)
Policzyłam najpierw całkę nieoznaczoną i wyszło mi: \(\displaystyle{ F(x)= \frac{ \sqrt{2} }{2}\left( \arctg\left( \sqrt{2}\tg x-1 \right)+\arctg\left( \sqrt{2}\tg x+1 \right) \right)}\)
Dalej liczę \(\displaystyle{ F(2\pi)-F(0)=0}\). Powinno wyjść inaczej, czyli \(\displaystyle{ 2\pi \cdot \sqrt{2}}\).
Całkę raczej dobrze policzyłam, bo wynik zgadza się z wolframem.
Policzyłam najpierw całkę nieoznaczoną i wyszło mi: \(\displaystyle{ F(x)= \frac{ \sqrt{2} }{2}\left( \arctg\left( \sqrt{2}\tg x-1 \right)+\arctg\left( \sqrt{2}\tg x+1 \right) \right)}\)
Dalej liczę \(\displaystyle{ F(2\pi)-F(0)=0}\). Powinno wyjść inaczej, czyli \(\displaystyle{ 2\pi \cdot \sqrt{2}}\).
Całkę raczej dobrze policzyłam, bo wynik zgadza się z wolframem.
-
ulka5112
- Użytkownik

calka niewłaściwa
Była w dziale ,,całki niewłaściwe" stąd tak napisałam, ale faktycznie masz rację. Wiesz może, dlaczego nie wychodzi dobry wynik?
-
robertm19
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
calka niewłaściwa
Tak wiem, bo dzielisz wyrażenie przez \(\displaystyle{ \cos x}\) więc wypadają dwa punkty i powstaje całka niewłaściwa. Ja proponuje zrobić podstawienie \(\displaystyle{ t=\ctg(x)}\). Wtedy wypadną punkty \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 2\pi}\). Zmieniając zmienne także otrzymasz całkę niewłaściwą: \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty}...}\).
Ah sorki jeszcze \(\displaystyle{ \pi}\) wypada .
Ah sorki jeszcze \(\displaystyle{ \pi}\) wypada .
-
ulka5112
- Użytkownik

calka niewłaściwa
Zaczęłam tak: \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{\left( \sin x\right) ^{4}+\left( \cos x\right) ^{4} } \frac{ \frac{1}{\left( \cos x\right) ^{4} } }{ \frac{1}{\left( \cos x\right) ^{4} } }= \int_{}^{} \frac{ \frac{1}{\left( \cos x\right) ^{4} } }{1+\left( \tg x\right) ^{4} }= \int_{}^{} \frac{\left( 1+\left( \tg x\right) ^{2} \right) \cdot \frac{1}{\left( \cos x\right) ^{2} } }{1+\left( \tg x\right) ^{4} }}\) Teraz podstawienie \(\displaystyle{ \tg x= t}\). Czyli chodzi Ci o to, że dzieląc na początku wyrzuciłam \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}, \frac{3 \pi}{2}}\). Ale co mi da podstawienie \(\displaystyle{ \ctg x}\) bo trochę tego nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2013, o 11:22 przez ulka5112, łącznie zmieniany 2 razy.
-
robertm19
- Użytkownik

calka niewłaściwa
Pomysł z cotangensem jest stąd, że myślałem o wyrzuceniu tylko skrajnych punktów, a zapomniałem o \(\displaystyle{ \pi}\). Z tangensem też się da. Tylko musisz dobrze ustalić granice w całkach niewłaściwych.
W ostatnim wyrażeniu \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^2 x}}\) ma być.
W ostatnim wyrażeniu \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^2 x}}\) ma być.
-
ulka5112
- Użytkownik

calka niewłaściwa
Już poprawiłam.
Trochę się nie orientuję w zmianie granica całkowania. Czy wyjdzie coś takiego?
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{\left( 1+t^2\right)dt }{1+t^4}: \ \ \int_{0}^{+ \infty } f(x) - \int_{- \infty }^{ \infty } f(x)- \int_{0}^{ \infty }f(x)}\)?
EDIT
Jest źle. Czy trzeba to rozbić tak: \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{\pi}{2} }+ \int_{ \frac{\pi}{2} }^{\pi} + \int_{\pi}^{ \frac{3\pi}{2} }+ \int_{ \frac{3\pi}{2} }^{2\pi}}\)?
Trochę się nie orientuję w zmianie granica całkowania. Czy wyjdzie coś takiego?
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{\left( 1+t^2\right)dt }{1+t^4}: \ \ \int_{0}^{+ \infty } f(x) - \int_{- \infty }^{ \infty } f(x)- \int_{0}^{ \infty }f(x)}\)?
EDIT
Jest źle. Czy trzeba to rozbić tak: \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{\pi}{2} }+ \int_{ \frac{\pi}{2} }^{\pi} + \int_{\pi}^{ \frac{3\pi}{2} }+ \int_{ \frac{3\pi}{2} }^{2\pi}}\)?
Ostatnio zmieniony 13 sie 2013, o 11:30 przez ulka5112, łącznie zmieniany 1 raz.
-
robertm19
- Użytkownik

calka niewłaściwa
Ja to zapisze poprawnie
\(\displaystyle{ f}\) przed zmianą zmiennych
\(\displaystyle{ g}\) po zmianie
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{\pi}{2} }fdx+ \int_{ \frac{\pi}{2} }^{ \frac{3\pi}{2} }fdx+ \int_{ \frac{3\pi}{2} }^{2\pi}fdx=\int_{0}^{ \infty }gdt+ \int_{-\infty}^{ \infty }gdt+ \int_{ -\infty }^{0}gdt=2\int_{-\infty}^{\infty}gdt}\)
\(\displaystyle{ f}\) przed zmianą zmiennych
\(\displaystyle{ g}\) po zmianie
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{\pi}{2} }fdx+ \int_{ \frac{\pi}{2} }^{ \frac{3\pi}{2} }fdx+ \int_{ \frac{3\pi}{2} }^{2\pi}fdx=\int_{0}^{ \infty }gdt+ \int_{-\infty}^{ \infty }gdt+ \int_{ -\infty }^{0}gdt=2\int_{-\infty}^{\infty}gdt}\)
-
ulka5112
- Użytkownik

calka niewłaściwa
Czyli wychodzi \(\displaystyle{ 2\int_{- \infty }^{ \infty } \frac{1+t^2}{1+t^4}= \sqrt{2} \left( \arctg\left( \sqrt{2}\tg x-1 \right)+\arctg\left( \sqrt{2}\tg x+1 \right) \right)\left( na \left( - \infty , \infty \right) \right)}\) Co z tym dalej zrobić?
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
calka niewłaściwa
Myślę, że warto odnotować następującą uwagę:
Sama całka
"Niewłaściwość" całki nie bierze się z samej funkcji podcałkowej, lecz z postaci funkcji pierwotnej - ta nie jest określona na pełnym przedziale \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\)
Sama całka
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi} \frac{1}{\left( \sin x\right) ^{4}+\left( \cos x\right) ^{4} }}\)
niewłaściwa nie jest, ma skończone granice całkowania oraz wyrażenie podcałkowe jest określone na całym przedziale całkowania. Oczywiście bardzo łatwo sprawdzić, że całka jest zbieżna, gdyż wyrażenie podcałkowe daje się ograniczyć łatwo zarówno od góry, jak i od dołu."Niewłaściwość" całki nie bierze się z samej funkcji podcałkowej, lecz z postaci funkcji pierwotnej - ta nie jest określona na pełnym przedziale \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\)
-
robertm19
- Użytkownik

calka niewłaściwa
Dlatego trzeba dodać, że całka niewłaściwa i właściwa ma taką samą wartość ponieważ całka nie zmienia wartości gdy jest nieokreślona w skończenie wielu punktach lub gdy wartości w tych punktach są zmienione.yorgin pisze:Myślę, że warto odnotować następującą uwagę:
Sama całka\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi} \frac{1}{\left( \sin x\right) ^{4}+\left( \cos x\right) ^{4} }}\)niewłaściwa nie jest, ma skończone granice całkowania oraz wyrażenie podcałkowe jest określone na całym przedziale całkowania. Oczywiście bardzo łatwo sprawdzić, że całka jest zbieżna, gdyż wyrażenie podcałkowe daje się ograniczyć łatwo zarówno od góry, jak i od dołu.
"Niewłaściwość" całki nie bierze się z samej funkcji podcałkowej, lecz z postaci funkcji pierwotnej - ta nie jest określona na pełnym przedziale \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\)