calka niewłaściwa

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
ulka5112
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

calka niewłaściwa

Post autor: ulka5112 »

Trzeba policzyć: \(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi} \frac{1}{\left( \sin x\right) ^{4}+\left( \cos x\right) ^{4} }}\)
Policzyłam najpierw całkę nieoznaczoną i wyszło mi: \(\displaystyle{ F(x)= \frac{ \sqrt{2} }{2}\left( \arctg\left( \sqrt{2}\tg x-1 \right)+\arctg\left( \sqrt{2}\tg x+1 \right) \right)}\)
Dalej liczę \(\displaystyle{ F(2\pi)-F(0)=0}\). Powinno wyjść inaczej, czyli \(\displaystyle{ 2\pi \cdot \sqrt{2}}\).
Całkę raczej dobrze policzyłam, bo wynik zgadza się z wolframem.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

calka niewłaściwa

Post autor: robertm19 »

Ale ta całka nie jest niewłaściwa.
ulka5112
Użytkownik
Użytkownik

calka niewłaściwa

Była w dziale ,,całki niewłaściwe" stąd tak napisałam, ale faktycznie masz rację. Wiesz może, dlaczego nie wychodzi dobry wynik?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik

calka niewłaściwa

Tak wiem, bo dzielisz wyrażenie przez \(\displaystyle{ \cos x}\) więc wypadają dwa punkty i powstaje całka niewłaściwa. Ja proponuje zrobić podstawienie \(\displaystyle{ t=\ctg(x)}\). Wtedy wypadną punkty \(\displaystyle{ 0}\) i \(\displaystyle{ 2\pi}\). Zmieniając zmienne także otrzymasz całkę niewłaściwą: \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty}...}\).
Ah sorki jeszcze \(\displaystyle{ \pi}\) wypada .
ulka5112
Użytkownik
Użytkownik

calka niewłaściwa

Zaczęłam tak: \(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{\left( \sin x\right) ^{4}+\left( \cos x\right) ^{4} } \frac{ \frac{1}{\left( \cos x\right) ^{4} } }{ \frac{1}{\left( \cos x\right) ^{4} } }= \int_{}^{} \frac{ \frac{1}{\left( \cos x\right) ^{4} } }{1+\left( \tg x\right) ^{4} }= \int_{}^{} \frac{\left( 1+\left( \tg x\right) ^{2} \right) \cdot \frac{1}{\left( \cos x\right) ^{2} } }{1+\left( \tg x\right) ^{4} }}\) Teraz podstawienie \(\displaystyle{ \tg x= t}\). Czyli chodzi Ci o to, że dzieląc na początku wyrzuciłam \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}, \frac{3 \pi}{2}}\). Ale co mi da podstawienie \(\displaystyle{ \ctg x}\) bo trochę tego nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2013, o 11:22 przez ulka5112, łącznie zmieniany 2 razy.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik

calka niewłaściwa

Pomysł z cotangensem jest stąd, że myślałem o wyrzuceniu tylko skrajnych punktów, a zapomniałem o \(\displaystyle{ \pi}\). Z tangensem też się da. Tylko musisz dobrze ustalić granice w całkach niewłaściwych.
W ostatnim wyrażeniu \(\displaystyle{ \frac{1}{\cos ^2 x}}\) ma być.
ulka5112
Użytkownik
Użytkownik

calka niewłaściwa

Już poprawiłam.

Trochę się nie orientuję w zmianie granica całkowania. Czy wyjdzie coś takiego?
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{\left( 1+t^2\right)dt }{1+t^4}: \ \ \int_{0}^{+ \infty } f(x) - \int_{- \infty }^{ \infty } f(x)- \int_{0}^{ \infty }f(x)}\)?

EDIT
Jest źle. Czy trzeba to rozbić tak: \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{\pi}{2} }+ \int_{ \frac{\pi}{2} }^{\pi} + \int_{\pi}^{ \frac{3\pi}{2} }+ \int_{ \frac{3\pi}{2} }^{2\pi}}\)?
Ostatnio zmieniony 13 sie 2013, o 11:30 przez ulka5112, łącznie zmieniany 1 raz.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik

calka niewłaściwa

Tylko skąd te minusy?
ulka5112
Użytkownik
Użytkownik

calka niewłaściwa

Już pozmieniałam.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik

calka niewłaściwa

Ja to zapisze poprawnie
\(\displaystyle{ f}\) przed zmianą zmiennych
\(\displaystyle{ g}\) po zmianie
\(\displaystyle{ \int_{0}^{ \frac{\pi}{2} }fdx+ \int_{ \frac{\pi}{2} }^{ \frac{3\pi}{2} }fdx+ \int_{ \frac{3\pi}{2} }^{2\pi}fdx=\int_{0}^{ \infty }gdt+ \int_{-\infty}^{ \infty }gdt+ \int_{ -\infty }^{0}gdt=2\int_{-\infty}^{\infty}gdt}\)
ulka5112
Użytkownik
Użytkownik

calka niewłaściwa

Czyli wychodzi \(\displaystyle{ 2\int_{- \infty }^{ \infty } \frac{1+t^2}{1+t^4}= \sqrt{2} \left( \arctg\left( \sqrt{2}\tg x-1 \right)+\arctg\left( \sqrt{2}\tg x+1 \right) \right)\left( na \left( - \infty , \infty \right) \right)}\) Co z tym dalej zrobić?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik

calka niewłaściwa

A jak się liczy całki niewłaściwe? Trzeba przejść do granicy.( nie wracaj już ze zmienną)
ulka5112
Użytkownik
Użytkownik

calka niewłaściwa

Właśnie zaczęłam się ich uczyć Dziękuję za pomoc, już wszystko jasne.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

calka niewłaściwa

Post autor: yorgin »

Myślę, że warto odnotować następującą uwagę:

Sama całka
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi} \frac{1}{\left( \sin x\right) ^{4}+\left( \cos x\right) ^{4} }}\)
niewłaściwa nie jest, ma skończone granice całkowania oraz wyrażenie podcałkowe jest określone na całym przedziale całkowania. Oczywiście bardzo łatwo sprawdzić, że całka jest zbieżna, gdyż wyrażenie podcałkowe daje się ograniczyć łatwo zarówno od góry, jak i od dołu.

"Niewłaściwość" całki nie bierze się z samej funkcji podcałkowej, lecz z postaci funkcji pierwotnej - ta nie jest określona na pełnym przedziale \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\)
robertm19
Użytkownik
Użytkownik

calka niewłaściwa

yorgin pisze:Myślę, że warto odnotować następującą uwagę:

Sama całka
\(\displaystyle{ \int_{0}^{2\pi} \frac{1}{\left( \sin x\right) ^{4}+\left( \cos x\right) ^{4} }}\)
niewłaściwa nie jest, ma skończone granice całkowania oraz wyrażenie podcałkowe jest określone na całym przedziale całkowania. Oczywiście bardzo łatwo sprawdzić, że całka jest zbieżna, gdyż wyrażenie podcałkowe daje się ograniczyć łatwo zarówno od góry, jak i od dołu.

"Niewłaściwość" całki nie bierze się z samej funkcji podcałkowej, lecz z postaci funkcji pierwotnej - ta nie jest określona na pełnym przedziale \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\)
Dlatego trzeba dodać, że całka niewłaściwa i właściwa ma taką samą wartość ponieważ całka nie zmienia wartości gdy jest nieokreślona w skończenie wielu punktach lub gdy wartości w tych punktach są zmienione.
ODPOWIEDZ