Cześć!
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 3} \frac{9 - x^2}{\sqrt{3x}-3}}\)
Przemnożyłem przez sprzężenie mianownika i mam:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 3} \frac{(9 - x^2)(\sqrt{3x} + 3)}{9x^2 -9}
}}\)Wyciągam i skracam \(\displaystyle{ x^2}\)z licznika i mianownika:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 3} \frac{(\frac{9}{x^2} - 1)(\sqrt{3x} +3)}{9 - \frac{9}{x^2}}}\)
Dalej jednak nie wiem co zrobić z tym co otrzymałem. Proszę o wskazówkę.
Pozdrawiam
Granica jak obliczyć
-
Christofanow
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
-
Christofanow
- Użytkownik

Granica jak obliczyć
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 3} \frac{(\frac{9}{x^2} - 1)(\sqrt{3x} +3)}{\frac{3}{x} - \frac{3}{x^2}}}\)
Nadal jednak nie wiem jak doprowadzić to do końca.
Nadal jednak nie wiem jak doprowadzić to do końca.
-
loitzl9006
- Moderator

- Podziękował: 29 razy
Granica jak obliczyć
Nie dziel przez \(\displaystyle{ x^2}\),
zamiast tego wyłącz \(\displaystyle{ \frac13}\) przed symbol granicy, a \(\displaystyle{ (9-x^2)}\) w liczniku przedstaw jako \(\displaystyle{ (3-x)(3+x)}\) - dzięki temu \(\displaystyle{ x-3}\) powinno się dać skrócić \(\displaystyle{ \rightarrow}\) pozbędziesz się mianownika, wtedy wstawiasz za iksa \(\displaystyle{ 3}\) i masz wynik, wg mnie to \(\displaystyle{ -12}\).
Zamiast tej zabawy z wyłączaniem \(\displaystyle{ \frac13}\) możesz też od razu z Hospitala skorzystać bo masz wyrażenie typu \(\displaystyle{ \frac00}\). Po policzeniu pochodnych wstawiasz \(\displaystyle{ 3}\) za iksa, masz wynik.
zamiast tego wyłącz \(\displaystyle{ \frac13}\) przed symbol granicy, a \(\displaystyle{ (9-x^2)}\) w liczniku przedstaw jako \(\displaystyle{ (3-x)(3+x)}\) - dzięki temu \(\displaystyle{ x-3}\) powinno się dać skrócić \(\displaystyle{ \rightarrow}\) pozbędziesz się mianownika, wtedy wstawiasz za iksa \(\displaystyle{ 3}\) i masz wynik, wg mnie to \(\displaystyle{ -12}\).
Zamiast tej zabawy z wyłączaniem \(\displaystyle{ \frac13}\) możesz też od razu z Hospitala skorzystać bo masz wyrażenie typu \(\displaystyle{ \frac00}\). Po policzeniu pochodnych wstawiasz \(\displaystyle{ 3}\) za iksa, masz wynik.
-
Christofanow
- Użytkownik