Witam,
Czy to wyrażenie jest nieoznaczone, dlaczego go nie ma na liście Wikipedii ? Są jeszcze jakieś inne co nie ma ich na liście ?
\(\displaystyle{ \left[ 0 ^{ \infty }\right]}\)
Proszę o pomoc.
Symbol nieoznaczony, Wikipedia.
-
jarek4700
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
To nie jest nieoznaczone. Jak małe liczby podnosisz do dużych potęg to robią się jeszcze mniejsze. Czyli
jak tyle wychodzi to znaczy że granica jest zero.
jak tyle wychodzi to znaczy że granica jest zero.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Przy czym jest różnica, gdy mamy \(\displaystyle{ 0^{+\infty}}\) oraz \(\displaystyle{ 0^{-\infty}}\) gdyż wyniki są istotnie różne.
-
jumper4
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
Ok, dzięki . Mamy wtedy\(\displaystyle{ 0 ^{+}}\) i \(\displaystyle{ 0 ^{-}}\)
A powiedzcie jeszcze dlaczego przy ciągach raz się pisze wyrażenia w nawiasie kwadratowym, a raz bez (jak już opuszczamy \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }}\)).
Wiem, że to co jest w nawiasie kwadratowym, czytamy jako, "dąży do". Czy można go zamiennie używać z symbolem \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }}\). Zastanawia mnie czy jest jakaś reguła pisania tego nawiasu, zauważyłem, że pisze się go w wyrażeniach bardziej skomplikowanych...
To jaka jest reguła ?
PS Można go zamiennie używać z \(\displaystyle{ \lim_{ n\to 0 }}\) ?
A powiedzcie jeszcze dlaczego przy ciągach raz się pisze wyrażenia w nawiasie kwadratowym, a raz bez (jak już opuszczamy \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }}\)).
Wiem, że to co jest w nawiasie kwadratowym, czytamy jako, "dąży do". Czy można go zamiennie używać z symbolem \(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }}\). Zastanawia mnie czy jest jakaś reguła pisania tego nawiasu, zauważyłem, że pisze się go w wyrażeniach bardziej skomplikowanych...
To jaka jest reguła ?
PS Można go zamiennie używać z \(\displaystyle{ \lim_{ n\to 0 }}\) ?
- yorgin
- Użytkownik

Nie mamy...jumper4 pisze:Ok, dzięki . Mamy wtedy\(\displaystyle{ 0 ^{+}}\) i \(\displaystyle{ 0 ^{-}}\)
W pierwszym przypadku \(\displaystyle{ 0^{+\infty}=0}\).
W drugim przypadku \(\displaystyle{ 0^{-\infty}}\) to w zasadzie to samo, co \(\displaystyle{ \frac{1}{0}}\) a więc granica może wynieść zarówno \(\displaystyle{ +\infty, -\infty}\) lub może jej nie być wcale.
-
jumper4
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
A rzeczywiście w drugim mamy takie: \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{0}\right) ^{ \infty } = \pm \infty ^{ \infty }}\) ?
Znaczy nieoznaczone, ale jak to można inaczej zapisać... Dlaczego granicy może nie być wcale ?
Że raz z prawej, a raz z lewej dąży do zera ? I wtedy nie ma wcale ? Może być inny przypadek ?
PS Co z tymi kwadratowymi nawisami ?
Znaczy nieoznaczone, ale jak to można inaczej zapisać... Dlaczego granicy może nie być wcale ?
Że raz z prawej, a raz z lewej dąży do zera ? I wtedy nie ma wcale ? Może być inny przypadek ?
PS Co z tymi kwadratowymi nawisami ?
- yorgin
- Użytkownik

\(\displaystyle{ 0^{-\infty}=\frac{1}{0^{+\infty}}\neq \left(\frac{1}{0} \right) ^{+\infty}}\)jumper4 pisze:A rzeczywiście w drugim mamy takie: \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{0}\right) ^{ \infty } = \infty ^{ \infty }}\) ?
Znaczy nieoznaczone, ale jak to można inaczej zapisać...
gdyż \(\displaystyle{ 1^\infty}\) sam w sobie jest już symbolem nieoznaczonym.
To jest tylko symbol zastępczy na granicę - krok pośredni, w którym zapisujesz pewne wartości zastępowane następnie konkretną wartością granicy. Używając tego symbolu opuszczasz równocześnie symbol granicy, który wyprodukował ten symbol.jumper4 pisze: PS Co z tymi kwadratowymi nawisami ?