Udowodnić nierówność

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Varimatras
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Udowodnić nierówność

Post autor: Varimatras »

Witam

Moje zadanie to udowodnić nierówność. Proszę o sprawdzenie mojego toku rozumowania. Będzie to też jakby sprawdzenie tego co się nauczyłem w poprzednim temacie który zakładałem. To zadanie jest dla mnie szczególnie ważne bo było na egzaminie który oblałem więc proszę śmiało wytykać mi nawet najmniejsze drobiazgi i nieścisłości.

\(\displaystyle{ \frac{2x\arctan (x)}{\ln (x^2+1)} \ge 1}\)

\(\displaystyle{ 2x\arctan (x) \ge \ln (x^2+1)}\)
Pochodna:
\(\displaystyle{ 2\arctan (x) + \frac{2x}{x^2+1} \ge \frac{2x}{x^2+1}}\)
\(\displaystyle{ \arctan (x) \ge 0}\)

Co znaczy że dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) pochodna jest dodatnia a więc funkcja jest rosnąca. Dla \(\displaystyle{ x \le 0}\) pochodna jest ujemna a więc funkcja jest malejąca.

Pozostaje pytanie co dla \(\displaystyle{ x=0}\)

Liczę granice prawo i lewostronną dla zera. Obliczenia pominę ponieważ sporo tam było de' Hospital'a. Wynik w każdym razie sprawdzony i potwierdzony. Granica to dwa. Teraz moja argumentacja. Jeżeli dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\) funkcja stale rośnie to nigdy nie przyjmuje wartości mniejszej niż 2. Ponadto jeżeli funkcja dla dla \(\displaystyle{ x \le 0}\) maleje to nigdy nie osiąga wartości mniejszej niż 2.

Koniec
Ostatnio zmieniony 4 sie 2013, o 11:39 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
PiotrowskiW
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Udowodnić nierówność

Post autor: PiotrowskiW »

Wygląda to dobrze.
Możesz też robić takie zadania przez tworzenie nowej funkcji ( w tym przypadku \(\displaystyle{ F(x)=2x\arctan (x)- \ln (x^2+1)}\) i szukania jej ekstremum globalnego, korzystając z warunku równoważnego do tego, który zastosowałeś-chodzi mi o ten, gdzie badamy znak drugiej pochodnej.Wydaje mi się, że czasami tak jest prościej.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Udowodnić nierówność

Post autor: robertm19 »

Nie widzę ostatecznej odpowiedzi. Oczywiście jest to \(\displaystyle{ R \setminus \{0\}}\).
ODPOWIEDZ