dobre podręczniki i zbiory zadań (szk. podstawowa i liceum)

Poszukujesz książki z konkretnej dziedziny matematyki i nie wiesz, którą wybrać? Zadaj pytanie!
JimmyFB
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: JimmyFB »

Witam!

Tak jak napisałem w temacie 341108.htm przygotowuję się do studiów ekonomicznych na kierunku rachunkowość i potrzebuję materiałów do nauki, od szkoły podstawowej (poziom rozszerzony) do liceum (również rozszerzony), mogą to być (a może nawet powinny) książki sprzed reformy oświaty. Znacie jakieś godne polecenia tytuły i autorów?

Pozdrawiam
TPB
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: TPB »

Dobrymi podręcznikami do liceum są z pewnością książki autorstwa H. Pawłowskiego. Sprzed reformy; znajdziesz tam też indukcję matematyczną, nierówności między średnimi ( o ile mnie pamięć nie myli), granice ciągów na pewno też były.
Podręcznik składa się z 3 części (oczywiście mówię o zakresie rozszerzonym, ten sam autor napisał też chyba podstawę, ale nie wiem nie sprawdzałem) i dodatkowo są trzy części ćwiczeń. Zadań dużo, od prostych i sztampowych do ambitniejszych (zadania z niewypełnioną gwiazdką) po naprawę trudne (zamalowana gwiazdka).
Gorąco polecam tę serię. Wysoki poziom. Jeżeli stwierdzisz, że sposób w jaki autor przekazuje wiedzę jest dla Ciebie, to radze zaopatrzyć się w to.
ODPOWIEDZ