Matematyka MINI
-
krismaxi
- Użytkownik

Matematyka MINI
Cześć,w przyszłym roku piszę maturę i poważnie zastanawiam się nad dalszym kierunkiem studiów. Najbardziej interesuje mnie matematyka i praktyczne rzeczy,które będę mógł po niej wykonywać. Czy na tej uczelni dobrze przygotują mnie np. do pracy analityka danych? Ze specjalności interesuje mnie tylko matma finansowa ze statystyką i analiza danych. Jak jest z pracą po tym kierunku?
-
duze_jablko2
- Użytkownik

- Podziękował: 54 razy
Matematyka MINI
mogę powiedzieć, że w tym roku próg punktowy na matmie wysoko podskoczył względem ostatnich lat
-
krismaxi
- Użytkownik

Matematyka MINI
prosiłbym o odpowiedzi wnoszące coś do tematu... nie ma tutaj żadnych studentów tego wydziału?
-
rideofyourlife
- Użytkownik

Matematyka MINI
Są wakacje.
Wrzuć sobie na luz, bo niektórzy wypoczywają i nie sprawdzają tego forum codziennie.
Wrzuć sobie na luz, bo niektórzy wypoczywają i nie sprawdzają tego forum codziennie.
- Arst
- Użytkownik

- Podziękował: 82 razy
Matematyka MINI
Tak, ale najpierw przez trzy lata studiów pierwszego stopnia będziesz musiał się nieźle napocić (chyba najtrudniejszy do zdania jest rok 2, głównie z powodu rachunku prawdopodobieństwa, potem jeszcze na szóstym semestrze upierdliwa może być statystyka, jeśli jej nie zdasz w pierwszym terminie - z mojego roku 40 osób ma wrzesień). Dalej to już kwestia wyboru specjalności. Jak nam "reklamowano" SMAD, to zapamiętałem sekwencję słów: "krew, pot i łzy" odnośnie studiowania na tej specjalności (nie mogę potwierdzić, że istotnie tak jest, ponieważ dopiero wybieram się na II stopień i bynajmniej nie na SMAD), choć po tych trzech latach i tak będzie Ci wszystko jedno . Niektórzy łączą sobie MUF i SMAD na studiach indywidualnych (co ma też swoje oczywiste zalety)krismaxi pisze:Czy na tej uczelni dobrze przygotują mnie np. do pracy analityka danych?
Raczej większość studentów SMADu (prawdopodobnie MUFu również) nie ma problemów z pracą. Zarobki też dość wcześnie przekraczają znacznie średnią krajową (zasłyszane od znajomych)krismaxi pisze:Jak jest z pracą po tym kierunku?
Ogólnie polecam Ci przejrzeć (choć pewnie już to zrobiłeś) ... atematyka/
Pozdrawiam,
A.
-
krismaxi
- Użytkownik

Matematyka MINI
W jaki sposób?Arst pisze: Niektórzy łączą sobie MUF i SMAD na studiach indywidualnych (co ma też swoje oczywiste zalety)
Dobrze,ale na czym ich praca polega? Np. w pracy w banku zajmują się ambitniejszymi rzeczami od wydawania pieniędzy? Pytam,bo ciężko mi sobie wyobrazić pracę takiego matematyka. To samo mogę powiedzieć o zakładzie ubezpieczeniowym. Agentem chyba może zostać każdy,nie potrzebuje do tego studiów matematycznych... Proszę poprawić jeżeli się mylę.Arst pisze: Raczej większość studentów SMADu (prawdopodobnie MUFu również) nie ma problemów z pracą. Zarobki też dość wcześnie przekraczają znacznie średnią krajową (zasłyszane od znajomych)
- Arst
- Użytkownik

- Podziękował: 82 razy
Matematyka MINI
Jeśli osiągasz dobre wyniki na studiach I stopnia, to można się ubiegać o studia indywidualne na mgr (trzeba znaleźć sobie opiekuna naukowego, który zaakceptuje wybrany przez Ciebie program studiów i napisać podanie do dziekana).krismaxi pisze: W jaki sposób?
Nie wiem czym zajmują się ludzie po finansówce, ale po statystyce praca polega raczej na szeroko rozumianej analizie danych. Szczegółów nie znam.krismaxi pisze: Dobrze,ale na czym ich praca polega? Np. w pracy w banku zajmują się ambitniejszymi rzeczami od wydawania pieniędzy?
Pozdrawiam,
A.
-
krismaxi
- Użytkownik

Matematyka MINI
Jest ktoś po finansówce? No i kolejne pytanie,czy po takiej specjalności nie będę odbiegał wiedzą od tych,którzy np. skończyli rachunkowość. Przegrywam batalie o prace już na starcie?Arst pisze:
Nie wiem czym zajmują się ludzie po finansówce, ale po statystyce praca polega raczej na szeroko rozumianej analizie danych. Szczegółów nie znam.