Matematyka MINI

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
krismaxi
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka MINI

Post autor: krismaxi »

Cześć,w przyszłym roku piszę maturę i poważnie zastanawiam się nad dalszym kierunkiem studiów. Najbardziej interesuje mnie matematyka i praktyczne rzeczy,które będę mógł po niej wykonywać. Czy na tej uczelni dobrze przygotują mnie np. do pracy analityka danych? Ze specjalności interesuje mnie tylko matma finansowa ze statystyką i analiza danych. Jak jest z pracą po tym kierunku?
duze_jablko2
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 54 razy

Matematyka MINI

Post autor: duze_jablko2 »

mogę powiedzieć, że w tym roku próg punktowy na matmie wysoko podskoczył względem ostatnich lat
krismaxi
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka MINI

prosiłbym o odpowiedzi wnoszące coś do tematu... nie ma tutaj żadnych studentów tego wydziału?
rideofyourlife
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka MINI

Post autor: rideofyourlife »

Są wakacje.
Wrzuć sobie na luz, bo niektórzy wypoczywają i nie sprawdzają tego forum codziennie.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Matematyka MINI

Post autor: Arst »

krismaxi pisze:Czy na tej uczelni dobrze przygotują mnie np. do pracy analityka danych?
Tak, ale najpierw przez trzy lata studiów pierwszego stopnia będziesz musiał się nieźle napocić (chyba najtrudniejszy do zdania jest rok 2, głównie z powodu rachunku prawdopodobieństwa, potem jeszcze na szóstym semestrze upierdliwa może być statystyka, jeśli jej nie zdasz w pierwszym terminie - z mojego roku 40 osób ma wrzesień). Dalej to już kwestia wyboru specjalności. Jak nam "reklamowano" SMAD, to zapamiętałem sekwencję słów: "krew, pot i łzy" odnośnie studiowania na tej specjalności (nie mogę potwierdzić, że istotnie tak jest, ponieważ dopiero wybieram się na II stopień i bynajmniej nie na SMAD), choć po tych trzech latach i tak będzie Ci wszystko jedno . Niektórzy łączą sobie MUF i SMAD na studiach indywidualnych (co ma też swoje oczywiste zalety)
krismaxi pisze:Jak jest z pracą po tym kierunku?
Raczej większość studentów SMADu (prawdopodobnie MUFu również) nie ma problemów z pracą. Zarobki też dość wcześnie przekraczają znacznie średnią krajową (zasłyszane od znajomych)

Ogólnie polecam Ci przejrzeć (choć pewnie już to zrobiłeś) ... atematyka/

Pozdrawiam,
A.
krismaxi
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka MINI

Arst pisze: Niektórzy łączą sobie MUF i SMAD na studiach indywidualnych (co ma też swoje oczywiste zalety)
W jaki sposób?
Arst pisze: Raczej większość studentów SMADu (prawdopodobnie MUFu również) nie ma problemów z pracą. Zarobki też dość wcześnie przekraczają znacznie średnią krajową (zasłyszane od znajomych)
Dobrze,ale na czym ich praca polega? Np. w pracy w banku zajmują się ambitniejszymi rzeczami od wydawania pieniędzy? Pytam,bo ciężko mi sobie wyobrazić pracę takiego matematyka. To samo mogę powiedzieć o zakładzie ubezpieczeniowym. Agentem chyba może zostać każdy,nie potrzebuje do tego studiów matematycznych... Proszę poprawić jeżeli się mylę.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Matematyka MINI

Post autor: Arst »

krismaxi pisze: W jaki sposób?
Jeśli osiągasz dobre wyniki na studiach I stopnia, to można się ubiegać o studia indywidualne na mgr (trzeba znaleźć sobie opiekuna naukowego, który zaakceptuje wybrany przez Ciebie program studiów i napisać podanie do dziekana).
krismaxi pisze: Dobrze,ale na czym ich praca polega? Np. w pracy w banku zajmują się ambitniejszymi rzeczami od wydawania pieniędzy?
Nie wiem czym zajmują się ludzie po finansówce, ale po statystyce praca polega raczej na szeroko rozumianej analizie danych. Szczegółów nie znam.

Pozdrawiam,
A.
krismaxi
Użytkownik
Użytkownik

Matematyka MINI

Arst pisze:
Nie wiem czym zajmują się ludzie po finansówce, ale po statystyce praca polega raczej na szeroko rozumianej analizie danych. Szczegółów nie znam.
Jest ktoś po finansówce? No i kolejne pytanie,czy po takiej specjalności nie będę odbiegał wiedzą od tych,którzy np. skończyli rachunkowość. Przegrywam batalie o prace już na starcie?
ODPOWIEDZ