Informatyka - czy jest sens?
-
soulforged
- Użytkownik

- Podziękował: 19 razy
Witam! Bardzo się interesuję informatyką, chciałbym iść na takie studia, od zawsze mnie to kręciło, ale jest jedna rzecz, która mnie wstrzymuje od mojej decyzji - praca. Mój wychowawca mówi, że z poprzedniego jego rocznika pojechało 15 osób na informatykę do Wrocławia (na 30). Czy jak uczelnie wypuszczą tylu absolwentów informatyki to nie będzie trudno o pracę? Niestety muszę mieć za co żyć, gdyby nie to, już miałbym decyzję podjętą, bo nie widzę siebie w innym zawodzie niż właśnie przeze mnie wymieniony.
-
mechatronik300
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Na sukces w branży IT składa się wykształcenie 30% oraz pasja i umiejętności 70%. W N&S Network nie wymagają żadnego papierka. Częścią rozmowy kwal. jest praktyczne rozwiązanie problemu, tak jest w większości firm tej branży.
-
soulforged
- Użytkownik

- Podziękował: 19 razy
Tak tylko jeśli na jedno miejsce w pracy przypada 30 osób, a nie np. 5, to chyba lekka różnica . Boję się, że po prostu rynek będzie przesycony informatykami i nie będę mógł znaleźć pracy.
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Według mnie informatyka to obecnie najmniej przesycony kierunek. Wystarczy spojrzeć na ogłoszenia pracy. Trzeba tylko być dobrym specjalistą.
-
mechatronik300
- Użytkownik

Zawsze jest pewne ryzyko ale w tym przypadku wiele o ile nie wszystko zależy od Ciebie od twojej pasji i umiejętności. To chyba spory komfort? Sądzisz że wszyscy z tych 30 są tacy dobrzy jak wymaga pracodawca? Jeśli będziesz naprawdę kozakiem to bądź spokojny o pracę
-
krystian1863
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Dużo osób idzie na informatykę, ale tylko niewielka część tej grupy są lub zostaną informatykami, reszta to mięso armatnie po skończonym kierunku informatyka.
-
vinci2
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
Gdzieś niedawno czytałem, że według prognoz zapotrzebowanie na specjalistów z branży IT ma w kilku najbliższych latach być większe niż liczba absolwentów kierunków związanych z tą branżą. Poza tym tak jak kolega wyżej napisał wielu informatyków po prosu nie spełnia wymagań pracodawców. Moim zdaniem o pracę w tym sektorze możesz być spokojny przez najbliższe kilka lat.
Student informatyki, który w miarę ogarnia ma duże szanse na znalezienie jakieś pracy w branży jeszcze zanim ukończy studia.
Student informatyki, który w miarę ogarnia ma duże szanse na znalezienie jakieś pracy w branży jeszcze zanim ukończy studia.
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Zdaje się, że w ostatnich latach jest to coraz częstsza droga i w przyszłości może być z tym problem.zawsze zostaje opcja awaryjna - zrobić doktorat i zostać na uczelni jako wykładowca
-
mechatronik300
- Użytkownik

Nie sądzę by był to problem w Polsce mamy spory deficyt w kadrze naukowej większy niż w branży IT. Naukowcy są w większości emerytami i odchodzą w pokaźnych liczbach z uczelni. Zresztą praca na uczelni nie sprowadza się do prowadzenia wykładu. Można się spokojnie złapać do międzynarodowych projektów i spędzić kilka ciekawych chwil w zagranicznych miastach i ośrodkach. W wielu aspektach praca na uczelni przebija pracę w firmach. Jedynie płaca jest nieco niższa ale za to bardziej pewna i w końcu nie taka słaba.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2013, o 15:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: zresztą.
Powód: Błąd ortograficzny: zresztą.