Pytanie o książkę do statystyki

Poszukujesz książki z konkretnej dziedziny matematyki i nie wiesz, którą wybrać? Zadaj pytanie!
mmttdd
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mmttdd »

Witam,

Czy możecie polecić jakieś książki w języku polskim lub ewentualnie angielskim zawierające wykład ze statystyki napisany pod kątem matematyków? Coś na poziomie książki Prawdopodobieństwo i miara Billingsleya tylko na temat statystyki.
Timopumba
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Timopumba »

Polecam książkę: P. Tatarzycki Statystyka Po Ludzku
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Yaco_89 »

oj nie, to nie jest to o co autorowi chodziło. Na początek może być "Siedem wykładów wprowadzających do statystyki matematycznej" Ryszarda Zielińskiego (chociaż porównywać z Billingsleyem trudno), potem np. "Mathematical Statistics" Borovkova, to już jest niezły poziom rozkminy. Później to już chyba bardziej książki do konkretnych zagadnień (przynajmniej ja tak robiłem i robię, pewnie trochę dobrych ogólnych pozycji o statystyce istnieje ale nie mogę z czystym sumieniem zarekomendować czegoś czego nie czytałem) - jeśli twierdzenia graniczne, to "Approximation theorems of mathematical statistics" Serflinga a dla naprawdę ambitnych "Asymptotic Statistics" van der Waarta (mój promotor mówi że ta książka mogłaby spokojnie być podstawą egzaminu doktorskiego), jak metody Bayesowskie to klasyczne są książki Gelmana i Bergera, tylko to są "cegły", osobiście sam szukam czegoś krótszego poza tym jeszcze książki mistrza Lehmanna "Theory of point estimation" i "Testing statistical hypotheses" są podobno dobre. Jeśli metody nieparametryczne to "All of nonparametric statistics" Wassermana bardzo porządnie omawia podstawy, dla osób którzy znają trochę analizy funkcjonalnej polecam "Instroduction to nonparametric estimation" Tsybakova. Do modeli liniowych jest mnóstwo książek, ja bym polecał ściągnąć "Elements of statistical learning" Hastie/Tibshirani (dostępne online) przeczytać 3 rozdział i potem popatrzeć do czego odsyłają. Do regresji nieliniowej "Applied Nonlinear Regression" Hardle i "Nonparametric Curve Estimation" Efromovicha. Uff, no to jest czytania na lata pozdrawiam
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 68 razy

Post autor: fon_nojman »

To ja może standardowo polecę M. Krzyśko "Statystyka matematyczna," dobra na zapoznanie się ze statystyką. Jest w niej dużo przykładów i są opisane podstawowe zagadnienia statystyki. Skrypt Zielińskiego jest napisany dość skrótowo dlatego łatwiej powinno się czytać Krzyśkę. Zarys statystyki można też znaleźć u W. Niemiro "Rachunek Prawdopodobienstwa i Statystyka Matematyczna" ale jest tam mało informacji. Można się jeszcze wspierać W. Krysicki (itp) „Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka matematyczna w zadaniach". Co do zadań do polecam A. Jokiel-Rokita, R. Magiera, „Modele i metody statystyki matematycznej w zadaniach”, ewentualnie
O książkę taką jak Billingsley ze statystyki będzie raczej trudno, przynajmniej ja na taką nie trafiłem.
ODPOWIEDZ