Informatyka PW vs PWr
Informatyka PW vs PWr
Gdybyście mieli do wyboru informatykę na EITI na PW i na wydziale elektroniki na PWr to co byście wybrali? Stoję teraz przed takim dylematem... O ile do niedawna byłem całym sobą za Warszawą, o tyle od wizyty we Wrocławiu, uczelnia, ludzie, miasto sprawiły tak dobre wrażenie na mnie, że zacząłem się wahać nad moim wyborem... Dlatego chciałbym zasięgnąć Waszej opinii, która uczelnia lepiej przygotuje do później wykonywanego zawodu, na której można złapać lepszy kontakt z firmami, gdzie lepiej się nabywa doświadczenie, no i gdzie ludzie są bardziej uprzejmi dla siebie? Słyszałem że na PW jest obecny pewien wyścig szczurów-ludzie nie chcą sobie pomagać, bo w innych widzą tylko swojego konkurenta... Co o tym wszystkim sądzicie? Obecnie jestem strasznie rozbity i nie wiem co wybrać, a będzie to decyzja na 5 lat...
Informatyka PW vs PWr
Witaj, jestem tegorocznym maturzystą i nie odpowiem w pełni na twoje pytanie.
Sam dzisiaj złożyłem papiery na wydział elektroniki na PWR.
Więc tak nie powiem ci niczego o PW bo po prostu nawet o tej uczelni nie myślałem, ale dam ci radę zastanów się jakim typem informatyka chcesz być w przyszłości jeżeli kręci cię HARDWARE, majsterkowanie, zasady działania komputerów, procesorów, etc., a jednocześnie chcesz pouczyć się programowania to ten kierunek jest dla ciebie. Wiem, że mówiłeś tylko o informatyce na elektronice, ale podam ci podstawowe różnice na wydziałach informatyki na pwr.
1. IZ - tutaj stawia się bardziej na programowanie tworzenie aplikacji etc.
2. PPT-wydział dla samobójców, strasznie dużo matematyki,a informatyki to raczej uczysz się w teorii tj. algorytmy kodów związanych z informatyką czy jakoś tak.
3. EKA- no i w końcu wydział elektroniczny, tu uczysz się jak sama nazwa wskazuje o sprzęcie procesory karty główne, ale także programowania i języków typu C/c++ (uczysz się ich też na IZ a co do PPt to nie sjestem pewien)
Jeżeli chodzi ci o czyste programowanie to najwięcej go masz na : IZ>EKA>PPT
Prawda jest taka jeśli idziesz na informatykę, musisz się jej uczyć też w domu czy tego chcesz czy nie. Wdg mnie wydział elektroniki jest najlepszy ponieważ mogę zostać informatykiem zajmującym się sprzętem, serwisem itp. (co mnie bardzo kręci), ale jednocześnie można zdobyć wiedzę pozwalającą na pracę jako typowy programista.
A praca jest jak ci się uda to po inżynierskich znajdziesz pracę która umożliwi ci uwolnienie się od garnuszka rodziców.
Wybór należy do ciebie skonfrontuj sobie moją wypowiedź o wydziałach na PWR do własnej wiedzy i wybierz według własnej woli
PS: Coś ci powiem, mój tato pracuje w firmie informatycznej jako project manager (również skończył EKA) i mówił mi, że ma w firmie informatyków po IZ, PPT i EKA, wniosek jest jeden nieważne gdzie idziesz musisz się też uczyć na własną rękę Pozdrawiam, może się kiedyś spotkamy. Cześć:)
Sam dzisiaj złożyłem papiery na wydział elektroniki na PWR.
Więc tak nie powiem ci niczego o PW bo po prostu nawet o tej uczelni nie myślałem, ale dam ci radę zastanów się jakim typem informatyka chcesz być w przyszłości jeżeli kręci cię HARDWARE, majsterkowanie, zasady działania komputerów, procesorów, etc., a jednocześnie chcesz pouczyć się programowania to ten kierunek jest dla ciebie. Wiem, że mówiłeś tylko o informatyce na elektronice, ale podam ci podstawowe różnice na wydziałach informatyki na pwr.
1. IZ - tutaj stawia się bardziej na programowanie tworzenie aplikacji etc.
2. PPT-wydział dla samobójców, strasznie dużo matematyki,a informatyki to raczej uczysz się w teorii tj. algorytmy kodów związanych z informatyką czy jakoś tak.
3. EKA- no i w końcu wydział elektroniczny, tu uczysz się jak sama nazwa wskazuje o sprzęcie procesory karty główne, ale także programowania i języków typu C/c++ (uczysz się ich też na IZ a co do PPt to nie sjestem pewien)
Jeżeli chodzi ci o czyste programowanie to najwięcej go masz na : IZ>EKA>PPT
Prawda jest taka jeśli idziesz na informatykę, musisz się jej uczyć też w domu czy tego chcesz czy nie. Wdg mnie wydział elektroniki jest najlepszy ponieważ mogę zostać informatykiem zajmującym się sprzętem, serwisem itp. (co mnie bardzo kręci), ale jednocześnie można zdobyć wiedzę pozwalającą na pracę jako typowy programista.
A praca jest jak ci się uda to po inżynierskich znajdziesz pracę która umożliwi ci uwolnienie się od garnuszka rodziców.
Wybór należy do ciebie skonfrontuj sobie moją wypowiedź o wydziałach na PWR do własnej wiedzy i wybierz według własnej woli
PS: Coś ci powiem, mój tato pracuje w firmie informatycznej jako project manager (również skończył EKA) i mówił mi, że ma w firmie informatyków po IZ, PPT i EKA, wniosek jest jeden nieważne gdzie idziesz musisz się też uczyć na własną rękę Pozdrawiam, może się kiedyś spotkamy. Cześć:)
-
rideofyourlife
- Użytkownik

Informatyka PW vs PWr
No raczej, że EiTI PW.
Sam jestem i polecam
"Kontakt z firmami"..
Nie wiem jak na PWr, ale u nas jest tego sporo.
Wystarczy przyjść na targi pracy, które są raz na jakiś czas.
Sam jestem i polecam
"Kontakt z firmami"..
Nie wiem jak na PWr, ale u nas jest tego sporo.
Wystarczy przyjść na targi pracy, które są raz na jakiś czas.