Studia - co wybrać

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Jax9000

Studia - co wybrać

Post autor: Jax9000 »

Witam matematyków. Wczoraj otrzymałem wyniki z matur i okazały się całkiem dobre.
Polski podst 61%
ang podst 94%
mat podst 94%
mat roz 96%
fiz roz 52%
Mam dylemat juz od dobrych kilku miesięcy na jakie konkretnie studia się wybrać. Pod uwagę biorę tylko kierunki ścisłe na politechnice Poznańskiej i Wrocławskiej. Interesuje mnie głównie nauka, rozwiązywanie problemów, poznawanie zasad działania otoczenia(fizyka), oraz komputery.
Zastanawiam się nad kierunkami lotnictwo i kosmonautyka (P. Rzeszowska), informatyka, mechanika.
Mimo wszystko chciałbym studiować coś ambitnego, więc proszę o poradę, co wybrać (nie koniecznie z tych trzech) szczególnie rozpatrując aspekty typu przesyt rynku pracy itd.
Z góry dziękuje.
Alef
Użytkownik
Użytkownik

Studia - co wybrać

Post autor: Alef »

Ważne, żebyś poszedł na kierunek ścisły. Dla pracodawcy liczy się w pierwszej kolejności czy masz umysł humanisty czy ścisły, bo w nowej pracy (co by to nie było) będziesz musiał się szybko nauczyć wielu nowych rzeczy.

Informatyka - tak ale pod warunkiem, że jesteś bardzo bardzo dobry, bo rynek jest nasycony.

Mechanika - nie wiem...

Lotnictwo i kosmonautyka - mój daleki kuzyn to skończył, niebanalny kierunek, jest zadowolony - polecam.

Matematyka lub Fizyka - dobre kierunki żeby rozwinąć się intelektualnie, później żadne nowe wyzwanie życiowo-zawodowe nie będzie Ci straszne - polecam.

Sprawdź sobie kierunki zamawiane. To dobry trop aby po studiach mieć od razu pewną pracę.
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Studia - co wybrać

Post autor: Yaco_89 »

zgadzam się generalnie z przedmówcą, ale dodam dwa zdania od siebie: mechanika - dobry wybór, studia ciężkie ale da się przeżyć i z pracą nie jest źle. Natomiast kierunki zamawiane tak ale nie wszystkie - rzeczy typu chemia, biotechnologia itp. to w chwili obecnej straszna porażka, bo jest porównywalnie trudno co na automatyce, matmie czy informatyce, a perspektywy pracy w zawodzie (innej niż na uczelni) żadne. może za parę lat to się oczywiście zmienić ale na razie szału nie ma.
aquance
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Studia - co wybrać

Post autor: aquance »

Kierunków zamawianych w tym roku chyba nie ma
Jax9000

Studia - co wybrać

Post autor: Jax9000 »

Dziękuje gorąco za odpowiedzi, prawdę mówiąc po jednym miesiącu ciszy byłem przekonany, że nikt się nie odezwie. Informatyką trochę się zajmowałem tzn przygotowywałem do matury, której ostatecznie nie napisałem z powodów losowych. pisałem proste algorytmy w pascalu i c++. Z kolei z mechaniką nie mam nic wspólnego poza ogólną fascynacją motoryzacyjną i ciekawością działania urządzeń. Lotnictwo i kosmonautyka to w sumie moje marzenie, ale głównie chodzi mi o specjalizacje pilotaż, na którą trudno się dostać.
Trudny wybór, ale chociaż trochę oświeciliście mi drogę. Ciesze się przynajmniej, że żaden z kierunków podanych przeze mnie nie będzie bezużyteczny (chyba).
ODPOWIEDZ