Elektronika, mechatronika PW

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
krystian1863
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: krystian1863 »

Witam,

zastanawiam się nad wyborem między elektroniką na Eiti a mechatroniką na Wydziale Mechatroniki na Politechnice Warszawskiej. Chciałbym aby ktoś wypowiedział się na temat tych kierunków na tej uczelni na temat studentów, kadry, stopnia trudności, atmosfery, perspektywach pracy, warunkach studiowania itp. Od razu mówię, że nie oczekuje, że ktoś za mnie wybierze kierunek. Chcę po prostu poznać opinie innych, przeanalizować wszystko i dokonać dobrego wyboru. Pozdrawiam.
Pablo09
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

Post autor: Pablo09 »

Studiuję na makrokierunku na EITI, od zeszłego roku został on podzielony na dwa kierunku : Elektronikę i Telekomunikacje, jednak same przedmioty się nie zmieniły. Ogólnie poziom trudności jest dość wysoki, mam znajomych na różnych kierunkach na różnych uczelniach i w zasadzie więcej roboty jest tylko na WUMie. Trzeba jednak jasno powiedzieć : rzeczy, których od nas wymagają nie są bardzo trudne, jednak musisz ciągle być na bieżąco, materiału cały czas przybywa i nie możesz sobie pozwolić na zlewanie. Najtrudniejszy jest 1. semestr, roboty jest też trochę na 2. i 3., ale później jest już w miarę spokojnie. Progi są dość niskie, przyjmują prawie 300 osób, po roku zostaje 160.
Największe kłopoty są na początku zwykle z matmą i programowaniem. Jeżeli miałeś na maturze (głównej i próbnych - niby nie jest to żaden wyznacznik ale jakiś punkt odniesienia) mniej niż powiedzmy 70 to może nie być łatwo, ale wszystko do ogarnięcia. Programowanie jest niby od zera ale jest zwykle bardzo słabo prowadzone i w praktyce wygląda to tak, że jeżeli nie miało się wcześniej styczności to trzeba korzystać z pomocy lepszych kolegów.
Atmosfera raczej ok, ludzie bardzo różni, w większości spoko. Największy minus to brak dziewczyn, po dwóch latach jest ich +-20/160.
Perspektywy pracy są dobre, chociaż z tego co widzę głównie szuka się szeroko rozumianych programistów. U nas na makro każdy chce iść raczej w kierunku telekomunikacji, po 2. roku wybiera się specjalność (telekomunikacja/elektronika) i elektronika traktowana jest jako zsyłka, na którą nikt nie chce iść. Wynika to z kilku spraw, m.in. większa część kadry prowadząca zajęcia to starsi ludzie, bardzo często wymagający i mało wyrozumiali, dodatkowo w porównaniu z telekomunikacją jest dość dużo zajęć laboratoryjnych (na tele są projekty). To wszystko ma jednak małe znaczenie jeżeli ktoś naprawdę interesuje się elektroniką, myślę, że wtedy ma całkiem niezłe możliwości rozwoju.
Pozdrawiam
krystian1863
Użytkownik
Użytkownik

Fajna wypowiedź, dzięki ! Z matmy miałem wysoki wynik, za to z fizyki niski (chociaż wiem, że to i tak nie ma większego znaczenia na studiach). Właśnie to mnie zastanawia dlaczego na elektronikę idzie mało ludzi (rok temu próg 134) i fakt ten trochę mnie zaniepokoił i skłonił do napisania tego tematu. Super by było jakby ktoś jeszcze wypowiedział się w tej kwestii i w sprawie mechatroniki.-- 1 lip 2013, o 17:52 --up
16mateuszs
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: 16mateuszs »

Mam kumpla na elektronice. Ogólnie chwali sobie ten kierunek. Na pierwszym semestrze/ roku był przesiew, ale ogólnie dał sobie spokojnie radę. Z maty miał 82% + koło 60% z fizyki. Fakt.. trzeba trochę przysiąść, ale z resztą tak jak na każdym kierunku:)

Mechatronika też może głupia nie jest, tylko może być problem z pracą w Polsce. Na zachodzie jest spore zapotrzebowanie, niestety u nas sprawa ma się gorzej. Wystarczy poprzeglądać ogłoszenia pracy i zobaczyć ile jest pozycji pod słowem: "mechatronik"

Osobiście myślę, że lepiej iść na elektronikę. Przynajmniej wiadomo co mniej więcej można robić. A jeszcze lepszym wyjściem tak jak kolega wyżej powiedział byłoby pójście na telekomunikacje.

Pozdro
krystian1863
Użytkownik
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź ! Na telekomunikację mógłbym iść, ale nie chcę z osobistych preferencji
Na Wydziale Mechatronicznym jest wybór kierunku Mechatronika i AiR na 3 semestrze (tutaj słyszałem że na Air jest przyjmowany mały % studentów, mógłby ktoś potwierdzić ?)
I cały czasem się zastanawiam czy Elektronika czy Wydział Mechatroniczny (później chciałbym AiR, jeżeli bym został zakwalifikowany na 3 sem.).
Zależy mi na kwestiach mechanicznych, elektrycznych, programowaniu, mniej na obróbce, wytwarzaniu, zarządzaniu. Prosiłbym jeszcze o jakieś opinie. Pozdrawiam.

I jeszcze pytanie, czy różnica między progami, ma odzwierciedlenie w rzeczywistości, w sensie, że tam gdzie wyższe tam lepsi studenci, lepsze wyniki w nauce itp. Oczywiście chodzi mi o wydziały i kierunki wyżej wymienione.-- 4 lip 2013, o 20:45 --Mógłby ktoś jeszcze podzielić się swoim zdaniem?
Fuks
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Fuks »

Witam!

Podbijam temat. Podobnie jak Krystian jestem również bardzo ciekaw opinii studentów lub absolwentów dotyczących studiowania na Wydziale Mechatronicznym Politechniki Warszawskiej. Czy mechatronika oraz automatyka i robotyka znacząco się od siebie różnią? Jak wielki procent osób odpada po pierwszym roku? Czy na tych kierunkach jest dużo programowania, pracy z AutoCAD'em? Jeśli jakiś student ma ochote podzielić się swoimi wrażeniami i udzielić odpowiedzi na powyższe pytania to będę bardzo wdzięczny ;)

Pozdrawiam

P.S. Widzę, że autor wątku też jest z Ostrołęki :) Gdzie chodziłeś do średniej?
krystian1863
Użytkownik
Użytkownik

Ja już dokonałem wyboru i poszedłem na Elektronikę za względu na realizowane przedmioty i prestiż wydziału. Chodziłem do III LO Chociaż byłem jakiś czas w II.
Fuks
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Fuks »

Ja pewnie pójdę na wydział mechatroniczny, gdyż bardziej mi odpowiada. Chodziłem do II, ale raczej nie byliśmy razem w klasie, bo nikt ode mnie nie przeszedł do III

Jeżeli ktoś ma coś jeszcze do powiedzenia w sprawie samej mechatroniki na PW to chętnie wysłucham, bo jak na razie cisza w tym temacie
ODPOWIEDZ