Witam
Jak w wakacje przygotować się do studiów informatycznych? Nigdy nie programowałem, z matematyką wyższą też styczności nie miałem. Co moglibyście polecić?
Przygotowanie do informatyki w wakacje
-
arcan
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Najlepiej jakbyś zaczął tworzyć proste algorytmy. Znajdź sobie jakiś język w którym będziesz chciał programować (ja bym poliecił na początek c++ lub jave), poczytaj jakiś tutorial i naucz się podstaw języka, a następnie porób zadania stąd:
jest tutaj kilkaset zadań do rozwiązania podzielone na poziom trudności. Niektóre są naprawdę ciekawe jak np. łamanie szyfru wojskowego, haseł szyfrowania gg i innych matematycznych problemów.
jest tutaj kilkaset zadań do rozwiązania podzielone na poziom trudności. Niektóre są naprawdę ciekawe jak np. łamanie szyfru wojskowego, haseł szyfrowania gg i innych matematycznych problemów.
-
miro113
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Dziękuję. A jak z matematyką? Jakie książki i działy? I jeszcze jedno: Rachunek prawdopodobieństwa i stereometria mam przerobioną w minimalnym stopniu - jest sens nadrabiać zaległości z LO?
-
Szymon1993
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
Warto nadrobić zaległości. Ogólnie dobrze jest mieć opanowane to co było na matematyce w liceum. U mnie na studiach matematyka zaczęła się od granic, pochodnych, logiki a potem były całki, macierze i algebra liniowa. Także możesz sobie powoli te granice i pochodne ogarniać. Co do programowania to ja bym polecił na początek C lub C++. Kończę teraz pierwszy rok studiów i w pierwszym semestrze miałem C a w drugim C++. I tak jak napisał arcan warto robić różne zadania programistyczne na początku. Na jakieś praktyczne, użytkowe programy przyjdzie czas.
-
Afish
- Moderator

- Podziękował: 3 razy
Do tego Krysicki i Resnick do ręki, na pierwszych latach ludzie odpadają z powodu matematyki i fizyki, a nie programowania.
-
rideofyourlife
- Użytkownik

Najlepiej się przygotujesz do informatyki w wakacje, jak się porządnie wyśpisz.miro113 pisze:Witam
Jak w wakacje przygotować się do studiów informatycznych? Nigdy nie programowałem, z matematyką wyższą też styczności nie miałem. Co moglibyście polecić?
Poleca student 2 roku informatyki.