Udało mi się to zadanie rozwalić współrzędnymi walcowymi. W odpowiedzi do zadania znalazłem sposób rozwiązania przy użyciu całki podwójnej. Próbowałem jednak jakoś się do tego dobrać ze współrzędnymi sferycznymi i... poległem.Obliczyć objętość obszaru leżącego wewnątrz sfery \(\displaystyle{ x^2 + y^2 + z^2 = R^2}\) i wewnątrz walca \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = a^2}\) jeśli \(\displaystyle{ 0 < a < R}\)
Na początku wprowadzę odpowiednie oznaczenia:
\(\displaystyle{ x = r \cos{\varphi} \cos{\psi} \quad y = r \sin{\varphi} \cos{\psi} \quad z = r \sin{\psi}}\)
I moja kula wygląda teraz tak:
\(\displaystyle{ r = R}\)
A mój walec:
\(\displaystyle{ r \cos{\psi} = a}\)
Co by uprościć obliczenia postanowiłem policzyć tylko górną część figury. Wiem że wynik powinien zależeć od parametrów \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ R}\), więc jakoś to powinno być odwzorowane w przedziałach. Widzę że od parametru \(\displaystyle{ R}\) mogę ograniczyć tylko zmienną \(\displaystyle{ r}\). W takim razie aby zdobyć parametr \(\displaystyle{ a}\) muszę od niego jakoś uzależnić \(\displaystyle{ \psi}\). No ale moja "propozycja" ograniczenia tego obszaru nie działa...
\(\displaystyle{ r in left[0, R
ight] \ psi in left[0, arctg{left( frac{a}{r}
ight) }
ight] \ varphi in left[0, 2 pi
ight)}\)
Co robię źle?