Odległość punktu od podprzestrzeni rozpiętej przez wektory
- michael_13
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
Niech \(\displaystyle{ X=R^3}\) będzie przestrzenią euklidesową z iloczynem skalarnym \(\displaystyle{ (x|y)=x^Ty}\). Oblicz odległość punktu \(\displaystyle{ x=[1,1,1]^T}\), od podprzestrzeni rozpiętej przez wektory \(\displaystyle{ u=[0,1,1]^T, v=[0,-1,1]^T}\)
Zeby obliczyć normę wektora w tej przestrzeni wykorzystujemy: \(\displaystyle{ ||x||= \sqrt{x | x}}\), ale jak obliczyć odległość między punktem a podprzestrzenią.
Jak sobie narysowałem to w układzie współrzędnych wyszło mi 1, ale ten sposób to nie rozwiązanie;p
Domyślam się że pewnie coś z wektorem prostopadłym ale nie wiem jak to ugryźć...
Zeby obliczyć normę wektora w tej przestrzeni wykorzystujemy: \(\displaystyle{ ||x||= \sqrt{x | x}}\), ale jak obliczyć odległość między punktem a podprzestrzenią.
Jak sobie narysowałem to w układzie współrzędnych wyszło mi 1, ale ten sposób to nie rozwiązanie;p
Domyślam się że pewnie coś z wektorem prostopadłym ale nie wiem jak to ugryźć...
Ostatnio zmieniony 15 cze 2013, o 21:44 przez michael_13, łącznie zmieniany 2 razy.
- Spektralny
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Szukasz więc \(\displaystyle{ \|x-Px\|}\) gdzie \(\displaystyle{ P}\) jest rzutem prostopadłym na tę płaszczyznę. Musisz najpierw znaleźć \(\displaystyle{ P}\). Szczęśliwie się składa, że podane wektory rozpnające tę podprzestrzeń są już prostopadłe.
EDIT: Porawiony wzór:
\(\displaystyle{ P = \tfrac{1}{2}\langle u,\cdot\rangle u+\tfrac{1}{2}\langle v,\cdot\rangle v.}\)
EDIT: Porawiony wzór:
\(\displaystyle{ P = \tfrac{1}{2}\langle u,\cdot\rangle u+\tfrac{1}{2}\langle v,\cdot\rangle v.}\)
Ostatnio zmieniony 16 cze 2013, o 13:31 przez Spektralny, łącznie zmieniany 1 raz.
- michael_13
- Użytkownik

Skąd się wziął ten wzór, i co oznacza: \(\displaystyle{ \langle u,\cdot\rangle u}\) i jak wyliczyć \(\displaystyle{ \cdot}\) w tym wzorze, eh widzę że mam elementarne braki..Spektralny pisze: \(\displaystyle{ P = \tfrac{1}{\sqrt{2}}\langle u,\cdot\rangle u+\tfrac{1}{\sqrt{2}}\langle v,\cdot\rangle v.}\)
- Spektralny
- Użytkownik

\(\displaystyle{ \langle \cdot, \cdot \rangle}\)
to moje oznaczenie iloczynu skalarnego. Ty chyba piszesz \(\displaystyle{ (\cdot | \cdot)}\).
A skąd taki wzór na rzut prostopadły? Możemy to zacząć dowodzić, że istotnie to daje nam co trzeba, ale to materiał pierwszego semestru algebry liniowej.
Dzielenie przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) bierze się stąd, że zarówno \(\displaystyle{ u}\) jak i \(\displaystyle{ v}\) mają taką normę, więc je (orto)normalizujemy.
to moje oznaczenie iloczynu skalarnego. Ty chyba piszesz \(\displaystyle{ (\cdot | \cdot)}\).
A skąd taki wzór na rzut prostopadły? Możemy to zacząć dowodzić, że istotnie to daje nam co trzeba, ale to materiał pierwszego semestru algebry liniowej.
Dzielenie przez \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) bierze się stąd, że zarówno \(\displaystyle{ u}\) jak i \(\displaystyle{ v}\) mają taką normę, więc je (orto)normalizujemy.
- michael_13
- Użytkownik

Ok to po kolei...
\(\displaystyle{ \langle \cdot, \cdot \rangle}\) to iloczyn skalarny więc \(\displaystyle{ \langle u,\cdot\rangle}\) w tej przestrzeni zgodnie z \(\displaystyle{ (x,y)=x^Ty}\) będzie: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}
0\\
-1\\
1
\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \left[?, ?, ?\right]}\)
Co do P to (orto)normalizujemy robi nam wektory jednostkowe ale i tak nadal nie widzę skąd ten wzór.
Pewnie i tak nikt nie uwierzy ale ja tego nie miałem (lub nie kojarzę bo wszędzie różne konwencje symboli są...) i nawet nie wiem gdzie zacząć szukać elementarnych podstaw z przykładami jak to ugryźć
\(\displaystyle{ \langle \cdot, \cdot \rangle}\) to iloczyn skalarny więc \(\displaystyle{ \langle u,\cdot\rangle}\) w tej przestrzeni zgodnie z \(\displaystyle{ (x,y)=x^Ty}\) będzie: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}
0\\
-1\\
1
\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \left[?, ?, ?\right]}\)
Co do P to (orto)normalizujemy robi nam wektory jednostkowe ale i tak nadal nie widzę skąd ten wzór.
Pewnie i tak nikt nie uwierzy ale ja tego nie miałem (lub nie kojarzę bo wszędzie różne konwencje symboli są...) i nawet nie wiem gdzie zacząć szukać elementarnych podstaw z przykładami jak to ugryźć
- Spektralny
- Użytkownik

Rzut \(\displaystyle{ P}\) działa na dowolnym wektorze \(\displaystyle{ y}\) według następującego wzoru:
\(\displaystyle{ \begin{array}{lcl}Py& = &\tfrac{1}{\sqrt{2}}\langle u,y\rangle u+\tfrac{1}{\sqrt{2}}\langle v,y\rangle v. \\ & = &(\tfrac{1}{\sqrt{2}}u^T y )\cdot u+(\tfrac{1}{\sqrt{2}}v^T y)\cdot v.\end{array}}\)
Nie miałeś przedmiotu który poruszał elementarną geometrię analityczną?
\(\displaystyle{ \begin{array}{lcl}Py& = &\tfrac{1}{\sqrt{2}}\langle u,y\rangle u+\tfrac{1}{\sqrt{2}}\langle v,y\rangle v. \\ & = &(\tfrac{1}{\sqrt{2}}u^T y )\cdot u+(\tfrac{1}{\sqrt{2}}v^T y)\cdot v.\end{array}}\)
Nie miałeś przedmiotu który poruszał elementarną geometrię analityczną?
- michael_13
- Użytkownik

ok to rozwiązujemy:
\(\displaystyle{ x=[1,1,1]^T}\), \(\displaystyle{ u=[0,1,1]^T}\), \(\displaystyle{ v=[0,-1,1]^T}\)
\(\displaystyle{ \|x-Px\|}\)
\(\displaystyle{ \begin{array}{lcl}Px& = &\tfrac{1}{2}\langle u,x\rangle u+\tfrac{1}{2}\langle v,x\rangle v \\ & = &(\tfrac{1}{2}u^T x )\cdot u+(\tfrac{1}{2}v^T x)\cdot v\end{array}}\)
\(\displaystyle{ = (\tfrac{1}{2} [0,1,1]^T \left[\begin{array}{c} 1\\ 1\\ 1 \end{array}\right])\cdot\left[\begin{array}{c} 0\\ 1\\ 1 \end{array}\right] + (\tfrac{1}{2} [0,-1,1]^T\left[\begin{array}{c} 1\\ 1\\ 1 \end{array}\right])\cdot\left[\begin{array}{c} 0\\ -1\\ 1 \end{array}\right]=1 \left[\begin{array}{c} 0\\ 1\\ 1 \end{array}\right] + 0 \cdot\left[\begin{array}{c} 0\\ -1\\ 1 \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c} 0\\ 1\\ 1 \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \|x-Px\| = \|\left[\begin{array}{c} 1\\ 1\\ 1 \end{array}\right] - \left[\begin{array}{c} 0\\ 1\\ 1 \end{array}\right]\| = \|\left[\begin{array}{c} 1\\ 0\\ 0 \end{array}\right] \| = \sqrt{ [1,0,0] \left[\begin{array}{c} 1\\ 0\\ 0 \end{array}\right] } = \sqrt{1} = 1}\)
... coś chyba źle wyszło
EDIT poprawione...
EDIT 2 poprawione kolejny raz
\(\displaystyle{ x=[1,1,1]^T}\), \(\displaystyle{ u=[0,1,1]^T}\), \(\displaystyle{ v=[0,-1,1]^T}\)
\(\displaystyle{ \|x-Px\|}\)
\(\displaystyle{ \begin{array}{lcl}Px& = &\tfrac{1}{2}\langle u,x\rangle u+\tfrac{1}{2}\langle v,x\rangle v \\ & = &(\tfrac{1}{2}u^T x )\cdot u+(\tfrac{1}{2}v^T x)\cdot v\end{array}}\)
\(\displaystyle{ = (\tfrac{1}{2} [0,1,1]^T \left[\begin{array}{c} 1\\ 1\\ 1 \end{array}\right])\cdot\left[\begin{array}{c} 0\\ 1\\ 1 \end{array}\right] + (\tfrac{1}{2} [0,-1,1]^T\left[\begin{array}{c} 1\\ 1\\ 1 \end{array}\right])\cdot\left[\begin{array}{c} 0\\ -1\\ 1 \end{array}\right]=1 \left[\begin{array}{c} 0\\ 1\\ 1 \end{array}\right] + 0 \cdot\left[\begin{array}{c} 0\\ -1\\ 1 \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c} 0\\ 1\\ 1 \end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \|x-Px\| = \|\left[\begin{array}{c} 1\\ 1\\ 1 \end{array}\right] - \left[\begin{array}{c} 0\\ 1\\ 1 \end{array}\right]\| = \|\left[\begin{array}{c} 1\\ 0\\ 0 \end{array}\right] \| = \sqrt{ [1,0,0] \left[\begin{array}{c} 1\\ 0\\ 0 \end{array}\right] } = \sqrt{1} = 1}\)
... coś chyba źle wyszło
EDIT poprawione...
EDIT 2 poprawione kolejny raz
Ostatnio zmieniony 15 cze 2013, o 23:16 przez michael_13, łącznie zmieniany 3 razy.
- Spektralny
- Użytkownik

Przelicz to proszę jeszcze raz bo są błędy.
- michael_13
- Użytkownik

przeliczyłem jeszcze raz, poprawiłem wyżej, jeśli nadal są błędy to pewnie wynikają ze złej techniki liczenia...
- Spektralny
- Użytkownik

Nadal masz błąd. W obliczaniu "drugiego wektora" podstawiłeś \(\displaystyle{ u}\) zamiast \(\displaystyle{ v}\) i wyszło Ci niepoprawnie 0.
- michael_13
- Użytkownik

ale ja w "drugim wektorze" podstawiłem \(\displaystyle{ v}\)
- Spektralny
- Użytkownik

Wygląda więc ok. .
-- 15 cze 2013, o 22:46 --
Palnąłem byka, powinno być:
Najpierw powinienem był znormalizować wektory, a dopiero potem wstawiać.
-- 15 cze 2013, o 22:46 --
Palnąłem byka, powinno być:
Najpierw powinienem był znormalizować wektory, a dopiero potem wstawiać.
- michael_13
- Użytkownik

Poprawione według nowego wzoru, wyszło 1 czyli tak jak z mojego rysunku;d
Po lekturze podlinkowanego pdf wnioskuję że \(\displaystyle{ P= \frac{x \cdot u}{u \cdot u} \cdot u + \frac{x \cdot v}{v \cdot v} \cdot v}\)
PS. świetny pdf - mega zbliżony do mojego przypadku! Dzięki
Po lekturze podlinkowanego pdf wnioskuję że \(\displaystyle{ P= \frac{x \cdot u}{u \cdot u} \cdot u + \frac{x \cdot v}{v \cdot v} \cdot v}\)
PS. świetny pdf - mega zbliżony do mojego przypadku! Dzięki