Zbadać, czy podane funkcje są ograniczone na wskazanych zbiorach:
a) \(\displaystyle{ f \left( x \right) =\tg x, \quad x\in\left( -\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2} \right)}\)
b) \(\displaystyle{ f \left( x \right) =\frac{x^2+1}{x+1}, \quad x\in\left\langle 0,\infty \right)}\)
Wiem, że \(\displaystyle{ \tg x}\) jest w tym przedziale nieograniczony, jednak jak to uzasadnić.
Zaczęłam tak: przypuśćmy, że dowolna liczba \(\displaystyle{ M>0}\), ogranicza zbiór wartości z góry, wtedy
\(\displaystyle{ \tg x\le M}\)... I co dalej? W tym samym miejscu mam problem z podpunktem b.
Narodził się pomysł, żeby wykorzystać tutaj ekstrema.
a) \(\displaystyle{ f' \left( x \right) =\frac{1}{\cos^2x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{\cos^2x}=0}\) \(\displaystyle{ \implies}\) równanie sprzeczne \(\displaystyle{ \implies}\) brak wartości ekstremalnych \(\displaystyle{ \implies}\) funkcja nie jest ograniczona.
b) Funkcja na podanym przedziale przyjmuje tylko wartość minimalną \(\displaystyle{ 2\sqrt{2}-2}\) dla \(\displaystyle{ x=\sqrt{2}-1}\), więc jest ograniczona z dołu, ale nie jest z góry.
Proszę o wytknięcie błędów
Funkcje ograniczone
-
Chromosom
- Moderator

- Podziękował: 127 razy
Funkcje ograniczone
1. Wystarczy wziąć \(\displaystyle{ x>\arctan M}\), aby otrzymać sprzeczność.
2. Wystarczy obliczyć granicę przy \(\displaystyle{ x\to\infty}\). Funkcja nie jest ograniczona z góry.
2. Wystarczy obliczyć granicę przy \(\displaystyle{ x\to\infty}\). Funkcja nie jest ograniczona z góry.
-
gosia19
- Użytkownik

- Podziękował: 70 razy
Funkcje ograniczone
A dlaczego \(\displaystyle{ x>\arctan M}\) jest sprzeczne?
Dla \(\displaystyle{ M>0 \implies \arctan M \in \left( 0,\frac{\pi}{2} \right) \subset \left( -\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2} \right)}\).
Czy coś już mieszam?
Swoja droga, myślałam nad tym arcusem tangensem na początku. Jednak nie byłam pewna czy przy nierówności można go sobie tak po prostu nałożyć. Postanowiłam wpisać to w wolfram i jakieś farfocle mi wyszły, więc z niego zrezygnowałam.
Dla \(\displaystyle{ M>0 \implies \arctan M \in \left( 0,\frac{\pi}{2} \right) \subset \left( -\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2} \right)}\).
Czy coś już mieszam?
Swoja droga, myślałam nad tym arcusem tangensem na początku. Jednak nie byłam pewna czy przy nierówności można go sobie tak po prostu nałożyć. Postanowiłam wpisać to w wolfram i jakieś farfocle mi wyszły, więc z niego zrezygnowałam.
Ostatnio zmieniony 30 maja 2013, o 00:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
Dilectus
- Użytkownik

Funkcje ograniczone
a)
Gosiu, wystarczy pokazać, że funkcja \(\displaystyle{ y=\tg(x)}\) jest rosnąca w całej dziedzinie i policzyć granice (jednostronne) na krańcach interesującego nas przedziału...
b)
dobrze.
Gosiu, wystarczy pokazać, że funkcja \(\displaystyle{ y=\tg(x)}\) jest rosnąca w całej dziedzinie i policzyć granice (jednostronne) na krańcach interesującego nas przedziału...
b)
dobrze.
-
gosia19
- Użytkownik

- Podziękował: 70 razy
Funkcje ograniczone
Chyba już doszłam o co chodzi.
Arcusa tangensa możemy nałożyć, bo mamy podany przedział, a ta nierówność jest sprzeczna, bo wychodzi właśnie \(\displaystyle{ \left( 0,\frac{\pi}{2} \right)}\) a nie \(\displaystyle{ \left( -\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2} \right)}\).
Tak?
Arcusa tangensa możemy nałożyć, bo mamy podany przedział, a ta nierówność jest sprzeczna, bo wychodzi właśnie \(\displaystyle{ \left( 0,\frac{\pi}{2} \right)}\) a nie \(\displaystyle{ \left( -\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2} \right)}\).
Tak?
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
Funkcje ograniczone
Chcemy pokazać, że dla każdego \(\displaystyle{ M}\) znajdziemy taki argument \(\displaystyle{ N}\), że \(\displaystyle{ \tg N > M}\). Takim \(\displaystyle{ N}\) jest \(\displaystyle{ N > \arctg M}\), bo \(\displaystyle{ \tg N > \tg \arctg M = M}\).
\(\displaystyle{ \frac{x^2+1}{x+1} = \frac{x^2-1 + 2}{x+1} = x+1 + \frac{1}{x+1}}\). Funkcja \(\displaystyle{ x+1}\) jest nieograniczona, a \(\displaystyle{ \frac{1}{x+1}}\) zbiega do zera przy bardzo dużym \(\displaystyle{ x}\). Zatem funkcja wyjściowa również jest nieograniczona.
\(\displaystyle{ \frac{x^2+1}{x+1} = \frac{x^2-1 + 2}{x+1} = x+1 + \frac{1}{x+1}}\). Funkcja \(\displaystyle{ x+1}\) jest nieograniczona, a \(\displaystyle{ \frac{1}{x+1}}\) zbiega do zera przy bardzo dużym \(\displaystyle{ x}\). Zatem funkcja wyjściowa również jest nieograniczona.