Obliczyć całkę niewłaściwą

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
mastahwoo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: mastahwoo »

Mamy obliczyć całkę: \(\displaystyle{ \int_{0}^{ \infty } \frac{2dx}{ x^{3} +6 x^{2}+11x+6}}\)

Obliczyłem całkę nieoznaczoną: \(\displaystyle{ \ln \left( x+1 \right) -2\ln \left( x+2 \right) +\ln \left( x+3 \right) +c}\).

Dalej liczę granicę: \(\displaystyle{ \lim_{ T\to \infty } \left( \ln \left( x+1 \right) -2\ln \left( x+2 \right) +\ln \left( x+3 \right) +c \right)
\prod_{0}^{T}}\)

Wychodzi mi z tego: \(\displaystyle{ \infty}\). Jednakże sprawdzałem na wolphram-alpha i całka jest dobrze policzona, ale coś chyba nie tak z granicą. Wiem, że zapis wygląda kiepsko, ale pisałem na szybkiego.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2013, o 22:57 przez mastahwoo, łącznie zmieniany 2 razy.
Surion
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Surion »

Całka nie jest dobrze policzona - jeden z dwumianów jest zły. Sprawdź jeszcze raz. Druga sprawa, jak liczysz granicę przy \(\displaystyle{ T \rightarrow \infty}\), to nie ma tam żadnych x .
mastahwoo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: mastahwoo »

Poprawiłem całkę w 1 miejscu. Co do granicy, najpierw obliczyć wartości na krańcach przedziału, czyli T i 0, dopiero wtedy można policzyć granicę.

\(\displaystyle{ \lim_{ T\to \infty } (ln(T+1)-2ln(T+2)+2ln(2)+ln(T+3)-ln(3)) = \infty ?}\)
Już mi się pomieszało z tymi \(\displaystyle{ \infty}\), można je redukować np. \(\displaystyle{ \infty + \infty -2 \infty =0}\)? Wtedy zostałoby \(\displaystyle{ ln( \frac{4}{3})}\), co zgadza się z wynikiem z wolphram-alpha.
ODPOWIEDZ