Zmiana progów punktowych na uczelniach.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
AvaterTex
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: AvaterTex »

Jak myślicie, czy progi na kierunkach technicznych pójdą w dół, czy w górę ? Co uważacie na ten temat ? Czy będą takie same ?
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Post autor: Spektralny »

Biorąc pod uwagę postępującą degrengoladę polskiego szkolnictwa wyższego, progi pójdą (zgodnie z tendencją) w dół.
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Kuguar »

W tamtym roku było 58 tysięcy przystepujących do egzaminu maturalnego z matematyki na poziomie rozszerzonym. W tym roku to 63 tysiące. Różnica około 8 procent, więc w sumie to w miarę dużo. Z drugiej strony od tego roku nie można bezpłatnie studiować już 2 kierunków, więc ludzie nie bedą pochopnie wybierali i będzie w sumie wiecej miejsc na tych uczelniach. Poziom matury w tym roku, tez był zbliżony do tej z roku poprzedniego. Z tego co oglądałem te filmy, jak sie ludzie wypowiadali, to te nastroje nie były jakieś rewelacyjne. Więc, jeżeli progi wzrosną, to nieznacznie nie ma sie co obawiać
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: Kacper20 »

Skąd te dane? Można sprawdzić ilu uczniów przystąpi do egzaminu z fizyki?
AvaterTex
Użytkownik
Użytkownik

Ja może inaczej myślę, progi mogą spaść - takie jest moje zdanie. A dlaczego ? Matura była trudniejsza niż w tamtym roku, piszą na forach o tym. Więc może
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

Na forach praktycznie co roku piszą, że matura była trudniejsza niż poprzednia, bo zazwyczaj, gdy nie spojrzymy z odpowiednim dystansem, najtrudniejszy wydaje nam się ten egzamin, który sami zdawaliśmy.
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik

Dane sa z gazety wyborczej, a z fizyki nie mam pojęcia. Progi tez bedą w niektórych szkołach od fizyki, ale myśle, ze na agh, pk, pwr nie wzrosną jakoś bardzo drastycznie. Co do politechniki warszawskiej mogą wzrosnąć. A na jakiś forach piszą ze była trudniejsza? Bo tu to raczej ze każdemu poszła dobrze i to zaburza mój wewnętrzny spokoj
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: Kacper20 »

Właśnie prędzej na agh wzrosną, bo dużo osób napisało matematykę dobrze. A już fizykę niedużo osób pisze co roku Na AGH i PK liczy się tylko fizyka, więc tam oczekiwałbym dość wyśrubowanego wyniku prędzej
gryxon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: gryxon »

Kacper20 pisze:Właśnie prędzej na agh wzrosną, bo dużo osób napisało matematykę dobrze. A już fizykę niedużo osób pisze co roku Na AGH i PK liczy się tylko fizyka, więc tam oczekiwałbym dość wyśrubowanego wyniku prędzej
A niby skąd masz takie informacje że dużo osób napisało dobrze mature?
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik

Na agh, pk liczy sie tylko matma. I w sumie wyjdzie, ze pewnie jak co roku, te wyniki bedą oscylowac w okolicach 50 procent. Matematyka moim zdaniem była trudniejsza
AvaterTex
Użytkownik
Użytkownik

Tutaj jest forum matematyczne, więc na pewno każdy napisał dobrze maturę. Ale patrzcie na innych. U mnie w liceum nawet najlepsi zwalili zadania. Sam mam 76% i w górę. Więc zobaczymy. Zresztą sami wiecie jak waszym kolegom poszło ^ ^.
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik

U mnie olimpijczyk nie zrobił jednego, zapewne ze stresu, szkoda mi go, bo to mój dobry kolega. Więc wyniki bedą bardzo zróżnicowane, wiadomo trafia sie i tacy co walna 100, ale to nie bedzie duży procent z tych 63 tysięcy
ODPOWIEDZ