Błąd w zadaniu na rozszerzeniu.
-
Miralem
- Użytkownik

- Podziękował: 21 razy
Czy jeżeli w kilkupunktowym zadaniu popełniam błąd rachunkowy, ale dalej doliczam już bez błędu i podaję wynik (oczywiście wówczas inny niż prawidłowy), to na stratę ile punktów mogę liczyć?
-
Kuguar
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
A skąd my mamy tu to wiedzieć, jak nawet nie wiadomo w którym zadaniu i jak poważny to jest błąd...
-
Miralem
- Użytkownik

- Podziękował: 21 razy
Doszedłem do postaci \(\displaystyle{ \cos x \left( \cos x+1\right) = 0}\)
i napisałem, że
\(\displaystyle{ \cos x=0}\)
lub
\(\displaystyle{ \cos x=\frac12}\)
a nie \(\displaystyle{ -\frac12}\) i policzyłem do tego. Taki błąd rachunkowy.
i napisałem, że
\(\displaystyle{ \cos x=0}\)
lub
\(\displaystyle{ \cos x=\frac12}\)
a nie \(\displaystyle{ -\frac12}\) i policzyłem do tego. Taki błąd rachunkowy.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 16:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
-
patoxd
- Użytkownik

A co w przypadku podania 3 odpowiedzi ? Nie uwzględniłem przy \(\displaystyle{ \cos x=0}\) jednej odpowiedzi, powinny być dwie, mam jedną tylko
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, o 20:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

-
Maciej94
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
A jeśli w prawdopodobieństwie podstawiłem do wzoru \(\displaystyle{ P(A)= \frac{60}{360}}\) i taką dałem odpowiedź, to zdobędę jakiś punkt? Nie wiem skąd mi się wziął taki mianownik... Wcześniej dobrze podełem omege \(\displaystyle{ 6^4}\) i moc zdarzenia.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Jakiś pewnie zdobędziesz, ale tu ważne jest, jaki stworzyłeś model do tego zadania, więc nie będę wróżył.
JK
JK
-
patoxd
- Użytkownik

Zastanawia mnie zadanie 9. Użyłem 2 razy tw. cosinusow w trójkącie równoramiennym \(\displaystyle{ DCB}\), założyłem sobie, że te kąty to \(\displaystyle{ \alpha , \alpha}\) i \(\displaystyle{ 180-2 \alpha}\) . Tylko przy drugim użyciu tw. cosinusów zrobiłem \(\displaystyle{ -200 \cdot \cos 2 \alpha}\) , czyli tak jakbym sobie założył,że ten kąt pomiędzy ramionami będzie w I ćwiartce. Co z tym fantem mogą zrobić? Wyliczyłem do końca i wyszło inaczej \(\displaystyle{ - 87,5}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, o 23:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
Maciej94
- Użytkownik

1. Napisałem na początku:Jan Kraszewski pisze:Jakiś pewnie zdobędziesz, ale tu ważne jest, jaki stworzyłeś model do tego zadania, więc nie będę wróżył.
JK
\(\displaystyle{ P(a)= \frac{|A|}{|\Omega|}}\) i \(\displaystyle{ |\Omega|=6^4}\)
2. Następnie rozbiłem 60 na czynniki pierwsze: \(\displaystyle{ 60=2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 5}\)
3. Rozpisałem sobie w tabelce trzy ciągi, które spełniają warunki zadania.
4. Obliczyłem moc zdarzenia A: \(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot 2! + 2 \cdot 4!}\)
5. Wynik \(\displaystyle{ 60}\) podstawiłem do wcześniej zapisanego wzoru, a w mianowniku zamiast \(\displaystyle{ 6^4}\) wpisałem po prostu \(\displaystyle{ 360}\).
Wynik wydawał mi się okrągły, dlatego już to zostawiłem i przeszedłem do dalszych zadań...
Edycja:
Dziękuję bardzo panu niżej za rozwianie moich wątpliwości.
Ostatnio zmieniony 11 maja 2013, o 22:19 przez Maciej94, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wojtusp7
- Użytkownik

Model jest poprawny, więc stracisz 1 punkt. Polecam analizę na cke archiwalnych punktacji,Maciej94 pisze:1. Napisałem na początku:Jan Kraszewski pisze:Jakiś pewnie zdobędziesz, ale tu ważne jest, jaki stworzyłeś model do tego zadania, więc nie będę wróżył.
JK
\(\displaystyle{ P(a)= \frac{|A|}{|\Omega|}}\) i \(\displaystyle{ |\Omega|=6^4}\)
2. Następnie rozbiłem 60 na czynniki pierwsze: \(\displaystyle{ 60=2 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 5}\)
3. Rozpisałem sobie w tabelce trzy ciągi, które spełniają warunki zadania.
4. Obliczyłem moc zdarzenia A: \(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot 2! + 2 \cdot 4!}\)
5. Wynik \(\displaystyle{ 60}\) podstawiłem do wcześniej zapisanego wzoru, a w mianowniku zamiast \(\displaystyle{ 6^4}\) wpisałem po prostu \(\displaystyle{ 360}\).
Wynik wydawał mi się okrągły, dlatego już to zostawiłem i przeszedłem do dalszych zadań...
tam jest napisane, że za taki błąd jest punkt mniej. Mam podobnie źle policzyłem wyrażenie w podpunkcie 4.