Matura z matematyki 2013 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Kuguar »

Sorki za błąd, ale tablet nie wszystko poprawia, a jakbym chciał ręcznie to można oszaleć
Awatar użytkownika
syntezator
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: syntezator »

Ja też wolę trudniejsze zadnia. Według mnie powinno być mniej, ale za to trudniejszych.

Zrobiłem błędy rachunkowe, nie z niewiedzy, ale z braku przerobienia po ileś tam zadań tego samego tupu, schematy, schematy i jeszcze raz schematy... (mało czasu poświęciłem na matmę, choć nawet ją trochę kumam)

Przypatrzmy się nawet samym wynikom... chyba jest coś nie tak jak tyle osób ma ponad 90%. Według mnie średnia punktów tych którzy ją piszą na poważnie powinna być koło 70%
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: Kacper20 »

Pewnie. Dla mnie ta matura to porażka. Zobaczymy jak to będzie, gdy opublikują podsumowanie, jak będą wyglądały staniny. No ale cóż... wiedza zdobyta nie zniknie, także nie ma co się przejmować. Trochę utrudnia to dostanie się na studia, ale od czego jest 10 dni na powtórzenie gruntowne fizyki
sidorio
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: sidorio »

W mojej szkole ludzie mówili, że matura nie należała do najłatwiejszych... Wyniki są w granicach 70-80% i są to osoby, które próbne matury pisały na ok. 90%. Moim zdaniem matura była na tym samym poziomie co rok temu, a nawet odrobinę trudniejsza, więc progi będą porównywalne. Patrząc na zeszłoroczne zadania ciężko się było na czymś wyłożyć... a tutaj można było w paru miejscach jednak. Takie jest moje zdanie. Progi powinny być zbliżone do ubiegłorocznych, przynajmniej mam taką nadzieję. Liczę na ciekawą fizykę, ale sensowną
Michau13245
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 20 razy

Post autor: Michau13245 »

Aa jeszcze jedno pytanie, nurtują mnie te pytania i nie dają mi spokoju.. Zadanie 7 na tegorocznej rozszerzonej dotyczyło wyznaczenia równania okręgu.. Zrobiłem układ współrzędnych i stwierdziłem, że nie będę tego rysował wszystkiego bo duże by to wyszło więc zostawiłem go tak a narysowałem w brudnopisie okrąg i prostą która go przecina w A i B, no i od razu sie zorientowałem co i jak trzeba liczyć więc liczyłem i słownie pisałem co licze ale rysunku tam nie dokończyłem i zsotawiłem tak ten układ współrzędnych.. Myślicie, że mogą się doczepić, że rysunku nie ma? Chodzi mi o to żeby nie pomyśleli "skąd on to niby wie skoro nie ma rysunku", a brudnopisu nie sprawdzają przecież..
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: Kacper20 »

Nie. Rysunek jest dla ciebie, nie dla nich.
sidorio: to może zależy od szkoły. Zresztą zobaczymy na wyniki w całym kraju. Z tego co widzę u mnie, to wiele osób nie robiło prawdopodobieństwa, które istotnie było zadaniem w którym trzeba było pomyśleć i cokolwiek robić. Reszta to schematy, brakowało zadania CIĘŻKIEGO z geometrii analitycznej, w którym byłoby choć trochę tych obliczeń. I zdecydowanie dowodu algebraicznego. Wielomian łatwiejszy być nie mógł.
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik

No jedyne chyba to prawdopodobieństwo za cztery punkty, gdzie można było się wyłożyć. Może jeszcze ostrosłup i trójkąt mogły sprawić jakieś problemy. Przynajmniej mnie sprawiły początkowo, ale suma sumarum zrobiłem. Wydaje mi się, że nie będzie tak strasznie z tą rekrutacją. Dużo matematyków, nie pisze angielskiego rozszerzonego i to też jest furtka dla tych piszących oba poziomy języka obcego.
Maciej94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Maciej94 »

Angielski? Ja bym powiedział że fizyka. Dopiero ta matura zweryfikuje kto się dostanie na studia a kto nie. Oczywiście mam na myśli politechniki. Na PW ten angielski aż tak dużo nie daje - zakładając ze zdobędziesz 100% masz dodatkowe 12,5 punktów (co stanowi ok. 5% maksymalnej ilości punktów rekrutacyjnych) ale taki wynik, a nawet o 30 punktów procentowych mniejszy, jest trudny do osiągnięcia (przynajmniej dla mnie)
Patrząc teraz na tę maturę popełniłem dwa głupie błędy przy przepisywaniu i nie zrobiłem w całości zadania z ostrosłupem, które aktualnie wydaje się banalne... Nawet odpowiedni układ zrobiłem z podobieństwa no ale nie wpadłem na to, że ten mniejszy bok jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{3}{4}a^2-d^2 }}\)... Przez to przewiduję wynik w okolicach 90%.
Kuguar, mam podobne zdanie co do Twojego w sprawie tej rekrutacji. Rocznik 93 był ostatnim rocznikiem, który mógł studiować dwa kierunki za darmo, teraz się to zmieniło, więc teoretycznie powinno być więcej miejsc. Ta matura zresztą była tak samo schematyczna jak ta rok temu.
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik

Ja tu mówię przez pryzmat swojej sytuacji, bo na AGH się wybieram. A co do fizyki, to zdaję, ale tam ona się nie liczy więc nawet się nie napinam zbytnio.
First14
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: First14 »

A jak to jest z ocenianiem toku rozumowania, bardzo się czepiają egzaminatorzy czy raczej jeżeli wynik się zgadza i widać, że ktoś tego nie wziął znikąd tylko coś liczył to dają maksa ?

Maciej94- z tego co wiem to na PW za 100% z angielskiego jest chyba 25 pkt, przynajmniej z rozszerzenia a o tym poziomie pisał Kuguar
Maciej94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Maciej94 »

Zakładam, że podstawa jest napisana na 100%, czyli ma się od razu bazowo 12,5 punktów. 100% z rozszerzenia dawałoby tylko 12,5 punktów więcej.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

First14 pisze:A jak to jest z ocenianiem toku rozumowania, bardzo się czepiają egzaminatorzy czy raczej jeżeli wynik się zgadza i widać, że ktoś tego nie wziął znikąd tylko coś liczył to dają maksa ?
Zależy, co i jak liczył. Poprawność odpowiedzi nie oznacza jeszcze poprawności rozwiązania.

JK
Nerya
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Nerya »

Pierwsze wrażenie miałam niezbyt pozytywne, ale wieczorem, kiedy już trochę ochłonęłam po dwóch maturach które pisałam w piątek (CKE, też was kocham) doszłam do wniosku, że w zasadzie to nie było źle, choć mam wrażenie że w porównaniu do arkuszy z poprzednich lat ten był nieco trudniejszy. Sporo się do tej matmy przygotowywałam, głównie Kiełbasa i Aksjomat i raczej się opłaciło. Nie pamiętam wszystkich wyników, ale większość mi się zgadza, na razie wychwyciłam tylko idiotyczny błąd w ostatnim zadaniu. Cóż, pozostaje czekać na wyniki, ale raczej jestem nastawiona dość optymistycznie.
Awatar użytkownika
syntezator
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: syntezator »

A jeżeli w zadaniu z prostą i okręgiem poprawnie obliczyłem punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\), oraz środek \(\displaystyle{ S}\). I przy obliczaniu promienia \(\displaystyle{ AS}\) popełniłem błąd rachunkowy (wyszło mi \(\displaystyle{ 193}\) zamiast \(\displaystyle{ 625}\)), to ile punktów mi zabiorą ?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, o 01:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
AvaterTex
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: AvaterTex »

Witam wszystkich, jestem tutaj nowy. Przejdźmy do rzeczy. Robiłem zadanie maturalne za 5 pkt (o tym trójkącie gdzie trzeba było pole wyliczyć,był podany stosunek odcinków). Sądzę, że dobrze zrobiłem pod względem merytorycznym (dwa razy twierdzenie cosinusów, potem jedynka trygonometryczna i wzór na pole trójkąta). Jednak strasznie skopałem w obliczeniach (kilka razy chyba, albo sam nie wiem). Czy za to zadanie utną mi wszystkie punkty, czy będę miał 4 na 5 punktów ? Jak to jest ? To był zwykły stres, a strasznie jestem podatny na takie sytuacje. Reszta zadań zrobiona.

Kolejne zadanie z kombinatoryką. Pośpieszyłem się rozważyłem jeden przypadek z 3 i wyliczyłem.Ile mogą mi tutaj uciąć punktów ? Było max. 4.

Wiem, że nie jesteście jasnowidzami, ale zawsze liczy się obiektywne zdanie oparte na doświadczeniu. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, o 16:40 przez AvaterTex, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ