Matura z matematyki 2013 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Astose
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: Astose »

Mam takie pytanie. Szczerze to psychicznie napisalem cala mature na 100%, tylko zastanawiam sie odnosnie jednego zapisu przy objetosci ostroslupa. Mianowicie wyszlo mi tak jak jest po lewej stronie rownania na obrazku: \(\displaystyle{ \frac{ a^{3}d }{ 4\sqrt{3a ^{2}-4d ^{2} } }}\)
Fakt faktem - nie usunalem niewymiernosci, ale czy jest obowiazek usuwania niewymiernosci przy danych typu \(\displaystyle{ P, V}\), a jezeli sa uzaleznione od danych np "b" i "d"?
Moj matematyk na kazdym sprawdzianie mi zaliczal odpowiedzi - nawet jezeli nie zostala usunieta niewymiernosc z mianownika, ale tylko w przypadkach podobnych do wyzej wymienionego. Natomiast zawsze ucinal punkty za nieusunięcie niewymiernosci przy liczbach typu "3" "5" itd, czyli "znanych", nie jako literki.
Jak sadzicie? Egzaminator moze sie przyczepic tego zapisu, mimo iz cala mature napisalem na 100%?
Chodzi mi bardziej o procedury oceniania przez CKE - czy przyznaliby punkty czy nie?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 19:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: nieusunięcie. Brak polskich liter.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 459 razy

Post autor: kamil13151 »

Zadanie 9 można szybko zrobić korzystając z twierdzenia Stewarta, którego dowód opiera się na prostym, dwukrotnym użyciu twierdzenia kosinusów.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: pyzol »

Zadanie 9 z Pitagorasem zajmuje góra 7 minut.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 459 razy

Post autor: kamil13151 »

Zadanie 9 ze Stewartem zajmuje góra 3 minuty
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: Kacper20 »

Można również oznaczyć kąt leżący naprzeciw podstawy trójkąta równoramiennego jako \(\displaystyle{ 180-2 \alpha}\). Wzory redukcyjne, twierdzenie sinusów w tym trójkącie - skraca się sinus, mamy cosinus kąta. Podstawiamy do tw. cosinusów dla drugiego trójkąta przy użyciu wzorów redukcyjnych, wyliczamy wartość \(\displaystyle{ x}\). Następnie do Herona.
aquance
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: aquance »

Orientuje się ktoś ile punktów z pięciu dostane jeśli odwrotnie zaznaczyłem \(\displaystyle{ 4x}\) i \(\displaystyle{ 3x}\) w zadaniu 9? Zadanie pociągnięte do końca bez bledow obliczeniowych, sposób dobry
mdzn
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: mdzn »

teoretycznie błąd już na starcie i to nie rachunkowy. może być zero punktów.
aquance
Użytkownik
Użytkownik

mdzn pisze:teoretycznie błąd już na starcie i to nie rachunkowy. może być zero punktów.

eh, już wolałbym maturę na której rzeczywiście trzeba myśleć niż taką na której jedynym błędem może być głupia pomyłka
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Astose pisze:Jak sadzicie? Egzaminator moze sie przyczepic tego zapisu, mimo iz cala mature napisalem na 100%?
Chodzi mi bardziej o procedury oceniania przez CKE - czy przyznaliby punkty czy nie?
Przyznaliby - nie było nigdzie polecenia usuwania niewymierności.

JK
Lunette
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Lunette »

Hej, jestem po rozszerzeniu. Nie robiłam żadnych zadań, NIC, realizowałam wyłącznie podstawę i spodziewam się chociaż 75% :O

Natomiast mam pytanie co do oceniania przy prawdopodobieństwa: nie zwróciłam uwagi na te dwie dwójki przy jednej możliwości, więc mam ostatecznie po prostu \(\displaystyle{ 3 \cdot 4!}\) przy sile zdarzenia. Czy dostanę za to zadanie 2 pkt?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 19:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
wojtusp7
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wojtusp7 »

pewnie tak, jeśli wypisałaś osobno, ile możliwość jest z każdego.
Obstawiam, że 2 punkt.
Analogiczne zadanie było w 2009. Polecam zobaczyć punktację analogicznego zadania nr 9.
aquance
Użytkownik
Użytkownik

wojtusp7 pisze:pewnie tak, jeśli wypisałaś osobno, ile możliwość jest z każdego.
Obstawiam, że 2 punkt.
Analogiczne zadanie było w 2009. Polecam zobaczyć punktację analogicznego zadania nr 9.

Kojarzysz moze czy na jakiejs maturze bylo zadanie podobne do 9 z tegorocznej? Różnica paru punktów w moim przypadku to kwestia niedostania się na studia :<
Michau13245
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 20 razy

Post autor: Michau13245 »

Słuchajcie a jeśli ktoś dokładnie nie opisał jak robił kombinatoryke (zad. chyba 3 z tegorocznej rozszerzonej), mam na myśli np "liczę na ile sposobów można ustawić zero" itp to też ujmą punkty? Kurcze bo ja nie pisałem tak, zrobiłem to zadanie, wyliczyłem szybko, napisałem jedynie na początku, że zero nie może stać na początku, zapisałem równanie, wyszło 1920 więc taką napisałem odpowiedź i teraz nie wiem czy mogą mi za to odjąć..
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Kuguar »

To matematyka, a nie język polski, tu nie trzeba wszystkiego pisać, wystarczy ze ładnie i starannie tok rozumowania przedstawisz i wsio.
Btw to nie przesadzajcie, ze progi wzrosną aż tak drastycznie, tu jest forum matematyczne, więc zazwyczaj piszą tu osoby, które lubią matme, a tak na prawdę, to wyniki może bedą troche wyższe, ale bez przesady, wszystko sie ładnie wyrównanie, zresztą jak ktoś ma powyżej 85, to moim zdaniem nie powinien sie obawiać, ze mu polski policza. Z tego co wiem zresztą to warunki rekrutacji zostały już dawno ogłoszone więc teraz nie powinni tego zmieniać. Więc albo przyjmą wszystkich z wynikiem skrajnym, albo nikogo. I tak cos czuje ze po pierwszym semestrze bd sieka i tak na prawdę sie okaże kto umie, a kto miał szczęście. Ta matura była dla uczących sie troche niesprawiedliwa moim zdaniem
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 20:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: zresztą. Brak polskich liter.
Maciej94
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Maciej94 »

Teraz się zorientowałem, że popełniłem dwa głupie błędy.
W prawdopodobieństwie obliczyłem poprawnie zdarzenie A i na początku zapisałem \(\displaystyle{ |\Omega|=6^4}\), jednak później nie wiem dlaczego do wzoru na prawdopodobieństwo podstawiłem do mianownika liczbę \(\displaystyle{ 360}\) z czego wyszło \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{6}}\).
Kolejna rzecz - przy liczeniu funkcji kwadratowej z parametrem trzeba było obliczyć część wspólną zbiorów. Jeden z tych zbiorów można przedstawić za pomocą nierówności \(\displaystyle{ m^2-7m \le 0}\).
Zamiast \(\displaystyle{ m \in \left\langle 0;7 \right\rangle}\), wpisałem \(\displaystyle{ m \in \left\langle 0; \sqrt{7} \right\rangle}\). Nie wpłynęło to co prawda na moją poprawną odpowiedź (bo wcześniej było założenie, że \(\displaystyle{ m<1}\) ale jednak błąd popełniłem.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć ile punktów przez te dwie gafy stracę?
ODPOWIEDZ