Matura z matematyki 2013 - poziom rozszerzony
-
Michau13245
- Użytkownik

- Podziękował: 20 razy
No ale w ostatnim zadaniu przecież nie jest powiedziane gdzie należy zero.. Teraz już sam nie wiem co jak ja to myślałem.. ostateczny wynik zapisałem, że \(\displaystyle{ m \in (-2,+ \infty )}\) lub \(\displaystyle{ m \in \langle-2,+ \infty )}\).. Znając mnie to przekombinowałem.. Wątpię żebym dostał ten 1 pkt.. Jak myślicie?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 16:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle.
- pyzol
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Zadanie 12. jest za 3 punkty i ma trzy podpunkty, nie ma więc innej możliwości jak każdy podpunkt liczyć po punkcie.
Zresztą wszystkie te podpunkty są na jednakowo łatwym poziomie.
-
Kuguar
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Przekombinowales, bo w przypadku zamkniętego przedziału łapie sie tez zero a nie powinno
W obu przypadkach dostałbyś 0 punktów. Poprawnie jest 2, nie -2.Michau13245 pisze:No ale w ostatnim zadaniu przecież nie jest powiedziane gdzie należy zero.. Teraz już sam nie wiem co jak ja to myślałem.. ostateczny wynik zapisałem, że \(\displaystyle{ m \in (-2,+ \infty )}\) lub \(\displaystyle{ m \in <-2,+ \infty )}\).. Znając mnie to przekombinowałem.. Wątpię żebym dostał ten 1 pkt.. Jak myślicie?
-
Moni_94
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Z tego co czytam to z reguły ludzie narzekają na poziom matury ale jak dla mnie to nie była taka trudna i zaskoczyło mnie trochę zadanie z parametrem za 6 punktów ale dużo zadań było takich typowych dosyć jak np to z ciągami
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Żadna rewelacja - bardzo schematyczna.Kacper20 pisze:Panie Janie, tak z ciekawości - co pan sądzi o maturze jeśli chodzi o stopień trudności w porównaniu do lat ubiegłych?
JK
-
mocniej
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
W tym ostatnim, c) długo myślałem, że chodzi o taką wartość x, dla której \(\displaystyle{ f(x) = f(-x)}\). Jak już to rozwiązałem, to doszedłem do tego właściwego zrozumienia podpunktu .
-
Michau13245
- Użytkownik

matir143 pisze:W obu przypadkach dostałbyś 0 punktów. Poprawnie jest 2, nie -2.Michau13245 pisze:No ale w ostatnim zadaniu przecież nie jest powiedziane gdzie należy zero.. Teraz już sam nie wiem co jak ja to myślałem.. ostateczny wynik zapisałem, że \(\displaystyle{ m \in (-2,+ \infty )}\) lub \(\displaystyle{ m \in <-2,+ \infty )}\).. Znając mnie to przekombinowałem.. Wątpię żebym dostał ten 1 pkt.. Jak myślicie?
Miało być 2, przepraszam, niedopatrzenie, na maturze napisałem 2.. Więc jak? Co myślicie?
- pyzol
- Użytkownik

Już naoisałem, jak dla mnie każdy podpunkt będzie traktowany jak zadanie zamknięte. 1 pkt za poprawną odpowiedź 0, za złą. Rachunki nie będą brane pod uwagę (co tu rachować...).pyzol pisze:Zadanie 12. jest za 3 punkty i ma trzy podpunkty, nie ma więc innej możliwości jak każdy podpunkt liczyć po punkcie.
Poprawnie jest \(\displaystyle{ x \in \left( 2; + \infty \right)}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Tak z ciekawości - co masz na myśli?Michau13245 pisze:No ale w ostatnim zadaniu przecież nie jest powiedziane gdzie należy zero.
JK
- pyzol
- Użytkownik

Poprawnie jest \(\displaystyle{ m\in (2;+\infty)}\) , no i tutaj mógłby być lekki dylemat, czy dać ten punkt czy niematir143 pisze:Poprawnie jest \(\displaystyle{ x \in \left( 2; + \infty \right)}\)
-
Michau13245
- Użytkownik

Jan Kraszewski pisze:Tak z ciekawości - co masz na myśli?Michau13245 pisze:No ale w ostatnim zadaniu przecież nie jest powiedziane gdzie należy zero.
JK
Bo tak się zastanawiałem podczas pisania matury, gdzie wliczyć to zero.. Nie wiem czemu ale skojarzyło mi się, że 0 nie należy ani do ujemnych ani do dodatnich bo jest dylemat.. I tu się zaczęła burza mózgów.. Pewnie błędnie myślałem, lecz postanowiłem napisać oba przypadki z komentarzem, nie wiem co o tym myśleć..
Haha, wytykam błędy innym, a sam źle tu napisałem. Na maturze mam poprawnie )pyzol pisze:Poprawnie jest \(\displaystyle{ m\in (2;+\infty)}\) , no i tutaj mógłby być lekki dylemat, czy dać ten punkt czy niematir143 pisze:Poprawnie jest \(\displaystyle{ x \in \left( 2; + \infty \right)}\)