Matura z matematyki 2013 - poziom rozszerzony
-
figovsky
- Użytkownik

Jestem z siebie zadowolony. Pod koniec grudnia 2012 roku pierwszy raz dotknąłem się do materiału z rozszerzenia, wcześniej nawet nie myślałem, żeby zdawać matmę na tym poziomie. Byłem na biol-chemie, więc na lekcjach była realizowana sama podstawa. Przez wspomniane 4 miesiące trochę się uczyłem, nie zdążyłem wszystkiego nadrobić, min. planimetrii i kombinatoryki, ale tę dzisiejszą maturę napisałem jakoś na 60%. Jestem z tego wyniku zadowolony, gdybym tylko wcześniej wpadł na pomysł zdawania rozszerzonej matematyki...
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 14:32 przez figovsky, łącznie zmieniany 2 razy.
-
aquance
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
adamkuby pisze:Ale nie byłbym taki pewien z tym prawdopodobieństwem, bo to nie jest układanie liczby tylko rzucanie kostkami, i to że są dwie dwójki to chyba nie ma znaczenia, bo i tak muszą wypaść, a i tak kolejność jest obojętna i tak. Mam nadzieje że jakiś spec się wypowie. Z tym p już wiem co zrobiłem, typowo idiotyczny błąd i pomyliłem przy podstawieniu x z y. Licząc że to prawdopodobieństwo jednak mam źle to 80% zapewne będę miał, a więc jest nieźle. Przed maturą 60-70% brałbym w ciemno.
kombinacje \(\displaystyle{ 2}\) z \(\displaystyle{ 4 \cdot 2!+4!+4!}\) na bank
losujesz \(\displaystyle{ 2}\) miejsca z \(\displaystyle{ 4}\) dla liczb roznych od \(\displaystyle{ 2}\) i potem je permutujesz
tak btw, mam nadzieje ze obetna tylko 1 punkt jak ktos dobrze napisal zdarzenie A a zle je obliczyl? :/ wyszlo mi \(\displaystyle{ 54}\), zapomnialem pomnozyc przez \(\displaystyle{ 2}\).
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 14:34 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Lerain
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Za konsekwentne doprowadzenie rozwiązania zadania do końca robiąc po drodzę jakiś błąd rachunkowy jest odejmowany jeden punkt, nie więcej.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Rozumiem, że jesteście jeszcze rozgorączkowani maturą, ale kolejne posty, które zostaną napisane bez użycia LaTeX-a będą trafiały do kosza.
-
wojtusp7
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Można sobie analogicznie zrobić dla dwóch rzutów kostką. I wtedy z pewnością raz policzyszadamkuby pisze:Ale nie byłbym taki pewien z tym prawdopodobieństwem, bo to nie jest układanie liczby tylko rzucanie kostkami, i to że są dwie dwójki to chyba nie ma znaczenia, bo i tak muszą wypaść, a i tak kolejność jest obojętna i tak.
taki zbiór.
\(\displaystyle{ \left\{ 2,2\right\}}\)
problem jest przy takich\(\displaystyle{ \left\{ 1,2\right\} \left\{ 2,1\right\}}\)
losowaniach. Tu są dwa modele analizy tego, przy czym rozpatrywanie ich osobno bardziej zgadza się z doświadczeniem . A jako identyczne mniej.
-
mocniej
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Tak, teraz zrobiłem sobie jeszcze raz to z parametrem i wyszło mi jak poprzednikom. Czyli mam gdzieś błąd rachunkowy w liczeniu sumy kwadratów pierwiastków... Czyli jeden punkt zabiorą, czy więcej ?
BTW. Do matury podszedłem bez specjalnego przygotowania, tylko to co nauczyciel mnie nauczył na lekcjach, gdy zdarzyło mi się być w szkole (w drugim półroczu bylem dokładnie 17 dni ). Matma na poziomie podstawowym rzecz jasna. Dlatego patrząc na przewidywany wynik, jestem z siebie zadowolony, bo rozszerzenie zdawałem tylko tak, żeby się sprawdzić, bo rekrutacją się na szczęście nie muszę przejmować .
BTW. Do matury podszedłem bez specjalnego przygotowania, tylko to co nauczyciel mnie nauczył na lekcjach, gdy zdarzyło mi się być w szkole (w drugim półroczu bylem dokładnie 17 dni ). Matma na poziomie podstawowym rzecz jasna. Dlatego patrząc na przewidywany wynik, jestem z siebie zadowolony, bo rozszerzenie zdawałem tylko tak, żeby się sprawdzić, bo rekrutacją się na szczęście nie muszę przejmować .
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 16:53 przez mocniej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sambard
- Użytkownik

Ja niestety zawaliłem zadanie z okręgiem. Zacząłem analityczne liczyć punkty na danej prostej w odległości \(\displaystyle{ 20}\) od \(\displaystyle{ (12,0)}\) i widocznie jakiś błąd po drodze zrobiłem. Reszta wydaje się być dobrze, więc może na informatykę AGH wystarczy.
Ogólnie rzecz biorąc jestem lekko zdegustowany maturą. Tylko jeden dowód?! Na podstawowej już nawet były dwa...
Ogólnie rzecz biorąc jestem lekko zdegustowany maturą. Tylko jeden dowód?! Na podstawowej już nawet były dwa...
Witam, mam pytanie o punkty, które będą decydujące w rekrutacji na mój kierunek. Proszę żeby jakaś osoba znająca się na tym mi powiedziała ile mogę za takie rozwiązanie dostać punktów.
[ciach]
Zadanie 12. (3 pkt)
Na rysunku przedstawiony jest fragment wykresu funkcji logarytmicznej f określonej wzorem
\(\displaystyle{ f(x) = \log _{2}(x-p)}\)
a) Podaj wartość \(\displaystyle{ p}\).
napisałem, że \(\displaystyle{ p = -4}\)
b) wykres
tutaj nie mam pytań
c) Podaj wszystkie wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ |f(x)| = m}\) ma dwa
rozwiązania o przeciwnych znakach.
napisałem, że \(\displaystyle{ m \in (2;+ \infty )}\)
Chodzi tu o to, czy ma być obliczony punkt a i c czy może być w tej postaci?
Zadanie 11. (4 pkt)
Rzucamy cztery razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia polegającego na tym, że iloczyn liczb oczek otrzymanych we wszystkich czterech
rzutach będzie równy \(\displaystyle{ 60}\)
Pomijając już opisywanie omegi i zbioru
moc omegi: \(\displaystyle{ 6^{4}}\)
moc zbioru: napisałem możliwości:
\(\displaystyle{ 3\ 5\ 2\ 2}\) lub \(\displaystyle{ 3\ 5\ 4\ 1}\) lub \(\displaystyle{ 6\ 5\ 2\ 1}\) czyli \(\displaystyle{ 4!+4!+4! = 72}\)
Prawdopodobieństwo: \(\displaystyle{ \frac{ 6^{2} \cdot 2}{ 6^{4} } = \frac{2}{36} = \frac{1}{18}}\)
Dostanę 1 czy 2 punkty za tę pomyłkę?
Przepraszam, że zawracam głowę ale to była moja poprawka i jak nie starczy na studia to nie wiem co zrobię ;(
[ciach]
Zadanie 12. (3 pkt)
Na rysunku przedstawiony jest fragment wykresu funkcji logarytmicznej f określonej wzorem
\(\displaystyle{ f(x) = \log _{2}(x-p)}\)
a) Podaj wartość \(\displaystyle{ p}\).
napisałem, że \(\displaystyle{ p = -4}\)
b) wykres
tutaj nie mam pytań
c) Podaj wszystkie wartości parametru m, dla których równanie \(\displaystyle{ |f(x)| = m}\) ma dwa
rozwiązania o przeciwnych znakach.
napisałem, że \(\displaystyle{ m \in (2;+ \infty )}\)
Chodzi tu o to, czy ma być obliczony punkt a i c czy może być w tej postaci?
Zadanie 11. (4 pkt)
Rzucamy cztery razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia polegającego na tym, że iloczyn liczb oczek otrzymanych we wszystkich czterech
rzutach będzie równy \(\displaystyle{ 60}\)
Pomijając już opisywanie omegi i zbioru
moc omegi: \(\displaystyle{ 6^{4}}\)
moc zbioru: napisałem możliwości:
\(\displaystyle{ 3\ 5\ 2\ 2}\) lub \(\displaystyle{ 3\ 5\ 4\ 1}\) lub \(\displaystyle{ 6\ 5\ 2\ 1}\) czyli \(\displaystyle{ 4!+4!+4! = 72}\)
Prawdopodobieństwo: \(\displaystyle{ \frac{ 6^{2} \cdot 2}{ 6^{4} } = \frac{2}{36} = \frac{1}{18}}\)
Dostanę 1 czy 2 punkty za tę pomyłkę?
Przepraszam, że zawracam głowę ale to była moja poprawka i jak nie starczy na studia to nie wiem co zrobię ;(
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 15:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, itd. Po co znowu wklejasz arkusz?
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, itd. Po co znowu wklejasz arkusz?
-
mocniej
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
Myślę, że w dwunastym c) styknie jak odczytasz z wykresu wartość m, w kwestii a) może Ci zaliczą bez liczenia, w końcu było "podaj", nie "oblicz". Co do jedenastego, to myślę, że dostaniesz dwa punkty - może za moc omegi jeden i przypadki, kiedy iloczyn jest równy sześćdziesiąt kolejny.
Jeśli tak by było to naprawdę fajnie. Przepraszam za błędy w poprzednim poście.
-
davidd
- Użytkownik

- Podziękował: 122 razy
a w ostatnim za \(\displaystyle{ m \ge 2}\) nie będzie punkta? Nie wiem co mi odbiło, że tak napisałem ... ;/
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
-
Kacper20
- Użytkownik

- Podziękował: 19 razy
Panie Janie, tak z ciekawości - co pan sądzi o maturze jeśli chodzi o stopień trudności w porównaniu do lat ubiegłych?
-
Kuguar
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Trzy rzeczy z matury powtorzylem w ciagu ostatnich dwoch dni. Jedna dwa dni temu, a dwie dosłownie 7 godzin przed matura. Szczęście mnie nie opuszcza, byleby Polaka zdać... A co do tego prawdopodobieństwa to w końcu, ktore jest poprawne? Ja mam to z 5, bo dzielilem przez permutacje z dwoch jeszcze