Matura z matematyki 2013 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Maciej94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: Maciej94 »

mam tak samo
może mi ktoś powiedzieć jak ten ostrosłup zrobić, bo ciągle nie mam pomysłu?
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: Kacper20 »

Trójkąty podobne. Narysuj sobie to porządnie.
First14
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: First14 »

Maciej - z dwóch trójkątów prostokątnych, które były podobne bo miały oba wspólny kąt więc zasada kkk. Wysokość ściany bocznej policzyć z pitagorasa i uzależnić od wysokości ostrosłupa i długości krawędzi podstawy. Potem to już tylko wymnażanie Jedna osoba ode mnie z klasy mówiła, że zrobiła całe zadanie tylko z pitagorasa, bez trójkątów podobnych i też dobry wynik wyszedł, ale nie wiem jak dokładnie było liczone
Awatar użytkownika
kominkowa
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: kominkowa »

Rozpykana Pitagorejska matura, w trzech czy czterech zadaniach się pojawiał. Za łatwa... Wyniki będą niewspółmierne do wiedzy.
Najdłużej stereometria, ale obróciłam (jako podstawę trójkąt równoramienny BCS). Wtedy wysokość była odległością d, zrzutowaną na wysokość podstawy, odcinki, na które podzieliła tę wysokość podstawy, zaliczały się do twierdzenia o podziale przeciwprostokątnej przez wysokość w trójkącie prostokątnym. Z paru "zauważeń" wychodziło ostatecznie \(\displaystyle{ V= \frac{1}{8} \cdot \frac{a^{3}d}{ \sqrt{ \frac{3a^{2}}{4}-d^{2} } }}\)
Pozostałe wyniki podobnie.
Planimetria pole \(\displaystyle{ P=84}\). Zauważenie równoramiennego i wystawienie wysokości, dalej Pitagoras.
"Zawiodłam się" na analitycznej. Znowu Pitagoras.

EDIT: Zadanie z logarytmiczną, podpunkt c. Odczytanie z wykresu zadowala klucz? W razie "w" także wyliczyłam to równanie.
mdzn
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mdzn »

mam takie same odpowiedzi jak sidorio, a objętość ostrosłupa taką jak Kacper20. niestety tylko pierwsze mam źle - drugi przedział źle rozwiązałem. mam nadzieję, że stracę tylko jeden punkt i będzie 98%.
adamkuby
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: adamkuby »

w tym ostatnim \(\displaystyle{ p}\) mi wyszło \(\displaystyle{ 2,5}\) chyba, jeśli się nie mylę. W prawdopodobieństwie mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{1}{18}}\) bo były 3 przypadki gdzie liczby mogły zamieniać się miejscami czyli \(\displaystyle{ 4! + 4! + 4!}\) i po podzieleniu przez omegę wyszło \(\displaystyle{ \frac{1}{18}}\). Z ostrosłupem i kombinatorykę mam źle, reszta się zgadza, może jakieś 80% będzie.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 14:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: Kacper20 »

Nie, w jednym przypadku były dwie dwójki więc \(\displaystyle{ 2 \cdot 4! + \frac{4!}{2}}\)
poza tym : \(\displaystyle{ p=-4}\).
Szczerze to w takim razie matura poszła wszystkim świetnie...
Wysokie progi zapewne będą na uczelnie, trzeba się postarać z fizyką.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 13:25 przez Kacper20, łącznie zmieniany 1 raz.
First14
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: First14 »

Ale w prawdopodobieństwie nie będzie \(\displaystyle{ 4! + 4! + 4!}\) bo w jednym przypadku liczby to były \(\displaystyle{ (2,2,3,5)}\) i tam już nie można tak liczyć. \(\displaystyle{ P}\) powinno wyjść \(\displaystyle{ -4}\).
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 14:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
wojtusp7
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wojtusp7 »

No to super. mam tylko dwa błędy ale tylko rachunkowe. To chyba nie utną punktów dużo.
w prawdopodobienstwie wszyło mi troszkę za mało, ale przeliczyłem teraz tak samo i wyszło 60
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot 2!+4!+4!}\)
Ze wzorami Vietea wyszedł mi przedział \(\displaystyle{ \left\langle 0,3- \sqrt{5} \right\rangle}\)

Ile mi wezmą punktów ?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 14:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Vorge
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Vorge »

Ja ostrosłup zrobiłem przyrównując 2 wzory na objętość. Jeden gdzie wysokością było AS, a podstawą ABC i drugi, gdzie BCS było podstawą, a d wysokością. Do tego 2 razy Pitagoras i wychodziło nawet przy bardzo prowizorycznym rysunku.

W analitycznej nie pomyślałem nawet o narysowaniu tego tylko liczyłem na piechotę z \(\displaystyle{ |AB|=40}\) i \(\displaystyle{ |SB|=|SA|}\)

Same wyniki mam tak jak sidorio. O ile nie doczepią się do przyjęcia niektórych rzeczy w geometrii jako oczywistych to powinno być 100%.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 14:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
mdzn
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mdzn »

zlokalizowałem dokładnie błąd u siebie w zadaniu pierwszym. rozpisałem dobre przedziały, w pierwszym i trzecim rozwiązałem prawidłowo, ale w drugim zamieniłem znak nie w tym module. ile za to odbiera się punktów - jeden czy dwa?
Sylwekqaz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Sylwekqaz »

w ostatnim \(\displaystyle{ m>2}\) przejdzie?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 14:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
GoodMinet
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: GoodMinet »

Super... Poprawiałem w tym roku matematykę. Sporo się uczyłem (w tamtym roku 0 nauki i 64%) i dupa. Jestem zły na siebie...

W zadaniu z ostrosłupem coś musiałem źle podstawić z tymi pitagorasami bo wyszło mi, że wysokość jest równa wysokości trójkąta w podstawie... Objetosc \(\displaystyle{ \frac{a}{2}}\) do potegi trzeciej...

W zadaniu z trygonometrii wyszło mi dobrze, ale wartości \(\displaystyle{ x}\) wziąłem z wykresu sinusów

W zadaniu z trójkątem \(\displaystyle{ ABC}\) - nie miałem pojęcia. Z twierdzenia cosinusów wyszedł mi dziwny \(\displaystyle{ x}\) i wzór Herona na który liczyłem, odpadł.

W zadaniu z wielomianem podstawiałem \(\displaystyle{ 2}\) jak i \(\displaystyle{ -2}\) i nie wyszło mi więc nie mając pomysłu próbowałem ze wzorów Viete'a...

Reszte mam dobrze...

W najlepszym wypadku może 70% co mi nic daje... Jeden rok stracony (niby studiuję na PW, ale od początku z zamiarem i tak zmiany kierunku więc olałem te studia, uczyłem się do matury...) i chyba będzie kolejny w plecy...

Czuję, że przegrałem życie...
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 14:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

Nie przejmuj się. Pierwszy semestr masz uwalony cały? Jak nie to masz jeszcze szanse
G17
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: G17 »

Potwierdzam odpowiedzi Kacpra aczkolwiek nie zrobiłem tylko stereometrii, może 1 pkt dostanę i inaczej ze wzorami Viete'a w zadaniu za 6 pkt. Wyszło mi \(\displaystyle{ (\infty, -7\rangle}\) bodajże...
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, o 14:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \rangle.
ODPOWIEDZ