Wymagania poziom podstawowy
- Best of Both Worlds
- Użytkownik

- Podziękował: 13 razy
Przeglądam teraz wymagania maturalne z matmy (rychło w czas ) i natknąłem sie na pewne punkty, które są dla mnie nie do końca jasne:
1f) Co to jest interpretacja geometryczna wartości bezwzględnej? Dalej jest coś o zaznaczaniu zbiorów na osi liczbowej po rozwiązaniu, to oto chodzi?
2) Czy na p. podstawowym obowiązują pierwiastki wielomianów? Nie widzę tego w wymaganiach, ale w szkole poświęciliśmy na to dobry miesiąc...
1f) Co to jest interpretacja geometryczna wartości bezwzględnej? Dalej jest coś o zaznaczaniu zbiorów na osi liczbowej po rozwiązaniu, to oto chodzi?
2) Czy na p. podstawowym obowiązują pierwiastki wielomianów? Nie widzę tego w wymaganiach, ale w szkole poświęciliśmy na to dobry miesiąc...
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
1) Wpisz w google, tam jest dobrze wytłumaczone.
2) Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Zauważ tylko, że funkcja liniowa/kwadratowa też jest funkcją wielomianową.
2) Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Zauważ tylko, że funkcja liniowa/kwadratowa też jest funkcją wielomianową.
-
Kacper20
- Użytkownik

- Podziękował: 19 razy
Jedynie rozkład wielomianu na czynniki jeśli chodzi o grupowanie wyrazów. Nie powinno być nic ze schematu Hornera na podstawie.
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
1) Definicja wartości ta z odległością na osi.
2) Rozwiązywanie równań wielomianowych (też 3 i wyższych stopni) jest; samo ,,pierwiastek wielomianu" nie występuje.
2) Rozwiązywanie równań wielomianowych (też 3 i wyższych stopni) jest; samo ,,pierwiastek wielomianu" nie występuje.
- Best of Both Worlds
- Użytkownik

Ok, dzieki za odpowiedzi. Miałem na lekcjach właśnie ten schemat Hornera i nie wiedziałem czy to obowiązuje czy nie. Jak teraz patrzę to miałem mnóstwo innych rzeczy z rozszerzenia przez co nie udało nam się skończyć stereometrii...
A mam jeszcze problem z 2 podpunktami przy funkcjach:
m) sporządza wykres, odczytuje
własności i rozwiązuje zadania
umieszczone w kontekście
praktycznym związane z
proporcjonalnością odwrotną,
n) sporządza wykresy funkcji
wykładniczych dla różnych podstaw
i rozwiązuje zadania umieszczone w
kontekście praktycznym,
Nie miałem tego przy funkcjach, czego to konkretnie dotyczy?
A mam jeszcze problem z 2 podpunktami przy funkcjach:
m) sporządza wykres, odczytuje
własności i rozwiązuje zadania
umieszczone w kontekście
praktycznym związane z
proporcjonalnością odwrotną,
n) sporządza wykresy funkcji
wykładniczych dla różnych podstaw
i rozwiązuje zadania umieszczone w
kontekście praktycznym,
Nie miałem tego przy funkcjach, czego to konkretnie dotyczy?
- Best of Both Worlds
- Użytkownik

Kolejna wątpliwość mi się nasuwa:
6 b) rozwiązywanie równania typu \(\displaystyle{ \sin x = a}\), \(\displaystyle{ \cos x = a}\) \(\displaystyle{ \tg x = a}\) dla kątów \(\displaystyle{ 0-90}\) st.
O co chodzi w tym podpunkcie? Myślałem, że chodzi tu o zwykłe obliczanie wartości tych funkcji na podstawie danych, ale w necie znalazłem coś bardziej skomplikowanego.
6 b) rozwiązywanie równania typu \(\displaystyle{ \sin x = a}\), \(\displaystyle{ \cos x = a}\) \(\displaystyle{ \tg x = a}\) dla kątów \(\displaystyle{ 0-90}\) st.
O co chodzi w tym podpunkcie? Myślałem, że chodzi tu o zwykłe obliczanie wartości tych funkcji na podstawie danych, ale w necie znalazłem coś bardziej skomplikowanego.
Ostatnio zmieniony 4 maja 2013, o 22:10 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Michau13245
- Użytkownik

- Podziękował: 20 razy
Tu chodzi o zadania typu:
Wyznacz wartość \(\displaystyle{ x}\) gdy:
\(\displaystyle{ 2 \cos x=1}\)
Wyznacz wartość \(\displaystyle{ x}\) gdy:
\(\displaystyle{ 2 \cos x=1}\)
Ostatnio zmieniony 4 maja 2013, o 22:09 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Best of Both Worlds
- Użytkownik

I chyba ostatni problem
10c) wykorzystuje sumę,
iloczyn i różnicę zdarzeń
do obliczania
prawdopodobieństw
zdarzeń,
Tu chodzi o takie zwykłe działania na prawdopodobieństwo typi \(\displaystyle{ p(A)=0,1}\) \(\displaystyle{ p(B)=0,2}\) \(\displaystyle{ p(A) \cdot p(B)= 0,02}\)?
Po za tym co warto umieć na maturę z matmy z kuli? Tylko to co na karcie?
10c) wykorzystuje sumę,
iloczyn i różnicę zdarzeń
do obliczania
prawdopodobieństw
zdarzeń,
Tu chodzi o takie zwykłe działania na prawdopodobieństwo typi \(\displaystyle{ p(A)=0,1}\) \(\displaystyle{ p(B)=0,2}\) \(\displaystyle{ p(A) \cdot p(B)= 0,02}\)?
Po za tym co warto umieć na maturę z matmy z kuli? Tylko to co na karcie?
Ostatnio zmieniony 4 maja 2013, o 22:11 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
To tylko czasami jest prawdą.Best of Both Worlds pisze:Tu chodzi o takie zwykłe działania na prawdopodobieństwo typi p(A)=0,1 p(B)=0,2 p(A) * p(B)= 0,02?
A chodzi raczej o takie :
mając \(\displaystyle{ P(A); P(B); P(A\cup B)}\) wyznacz \(\displaystyle{ P(A\cap B)}\).
Co do brył obrotowych - to nie ma ich w wymaganiach - ale obowiązuje wszystko co było w gimnazjum - a tam były.
-
Hassgesang
To jest zawsze prawdą, natomiast \(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{2}{100}}\) - już nie