Komentarz, przebieg rozwiązania (matura)

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
MathMaster
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 80 razy

Post autor: MathMaster »

Witam

Mam problem z zapisem rozwiązań. Za 2 tygodnie piszę maturę rozszerzoną z matematyki i o ile nie mam najmniejszego problemu z rozwiązywaniem zadań to mam problem z zapisem przebiegu tych rozwiązań. Największy problem mam z dowodami i stereometrią, bardzo trudno mi wyczuć jakie zagadnienia wymagają wyjaśnienia, a w których można po prostu zapisać, że coś równa się czemuś.

Np. jeśli mam kwadrat i trójkąt utworzony z połączenia środków sąsiednich boków to jego wysokość jest równa \(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{2}}{4}}\). Wystarczy napisać, że wynika to z podobieństwa trójkątów. Czy muszę przeprowadzać cały dowód? Takich rzeczy jest mnóstwo szczególnie w stereometrii gdzie zadanie na 3 punkty można rozwiązać w 5 minut. Lecz udowadnianie wszystkich zależności może potrwać z godzinę.

Bardzo przydałoby mi się link to jakichś konwencji zapisu przebiegu rozwiązania zadań maturalnych. Albo po prostu dobrych rad.

Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2013, o 16:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

A czytałeś wzorcowe rozwiązania z zeszłych lat na stronie CKE i klucze punktowania?

JK
Orion94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: Orion94 »

Czy można użyć np. twierdzenia Ptolemeusza bez dowodu? Oczywiście po napisaniu coś w rodzaju: zgodnie z twierdzeniem Ptolemeusza... ?
mdzn
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: mdzn »

Orion94, można. czytałeś informator maturalny? każde poprawne rozwiązanie jest punktowane maksymalnie. nie trzeba pisać dowodów dla różnorakich twierdzeń - wystarczy tylko napisać z jakiego sie korzysta. jednak błędne jego zastosowanie skutkuje błędem rzeczowym, co może być fatalne w skutkach.
nie ma sensu korzystać z ponadprogramowej wiedzy, gdyż wszystkie zadania da się zrobić bez problemu używając wiedzy licealnej.
Orion94
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: Orion94 »

Ok, chciałem się upewnić. Nie zaszkodzi znać jakieś dodatkowe twierdzenia, bo dzięki nim często zadanie leci w kilku linijkach
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

Orion94 pisze:dzięki nim często zadanie leci w kilku linijkach
Każde zadanie na maturze leci w kilku linijkach. Może poza tymi rachunkowymi, typu czworościan jakiś tam, przecięto płaszczyzną jakąś tam, oblicz objętość kuli stycznej do tej płaszczyzny i czegoś tam, w których ciężko zastosować jakieś twierdzenie, którego nie ma w programie liceum.

Nie radziłbym jednak używać tych twierdzeń 'pozaszkolnych', chyba że w ostateczności. Jeśli dobrze rozwiążesz zadanie, to oczywiście dostaniesz maksymalną ilość punktów, ale myślę, że w ten sposób łatwo zgubić punkty. Na przykład w kluczu będzie 'za to i za tamto 4 punkty na 5' - tyczy się to 'standardowych' rozwiązań. Nie znam się na ocenianiu niestandardowych rozwiązań zadań maturalnych, często odnoszę wrażenie, że nikt się na tym nie zna, ale Twoje rozwiązanie mogłoby być ocenione na 0 punktów, pomimo tego, że dokonałeś 'istotnego postępu w rozwiązaniu' (chyba tak to nazywają w kluczu).
ODPOWIEDZ