Matematyka - studia poza Polską
- kominkowa
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Czy orientuje się ktoś, które uczelnie w Europie są najlepsze pod kątem stricte matematyki? Najlepiej uniwersyteckiej, ale info o technicznych nie zaszkodzi. Co decyduje o randze 'naj-'? A może jest kilka dobrych uczelni 'naj-' w pewnych aspektach (jakaś dziedzina matematyki etc.)?
W rankingu 'top ileśtam' na pierwszych miejscach są oczywiscie Cambridge, Oxford, UCL, ale to zestawienie ogólne, a nie odnośnie konkretnych kierunków.
A polskie uczelnie?
Pozdrawiam
W rankingu 'top ileśtam' na pierwszych miejscach są oczywiscie Cambridge, Oxford, UCL, ale to zestawienie ogólne, a nie odnośnie konkretnych kierunków.
A polskie uczelnie?
Pozdrawiam
-
pleple
W Polsce (kolejność przypadkowa):
UMK, UW, UWr, UJ, PW, UAM, IMPAN.
W Europie (2012r.):
1. University of Cambridge
2. University of Oxford
3. University of Paris Sud (Paris 11)
4. Pierre and Marie Curie University - Paris 6
5. University of Paris Dauphine (Paris 9)
6. University of Bonn
7. Moscow State University
8. Swiss Federal Institute of Technology Zurich
9. Ecole Normale Superieure - Paris
10.University of Paris Diderot (Paris 7)
11.The Imperial College of Science, Technology and Medicine
12.University of Warwick
UMK, UW, UWr, UJ, PW, UAM, IMPAN.
W Europie (2012r.):
1. University of Cambridge
2. University of Oxford
3. University of Paris Sud (Paris 11)
4. Pierre and Marie Curie University - Paris 6
5. University of Paris Dauphine (Paris 9)
6. University of Bonn
7. Moscow State University
8. Swiss Federal Institute of Technology Zurich
9. Ecole Normale Superieure - Paris
10.University of Paris Diderot (Paris 7)
11.The Imperial College of Science, Technology and Medicine
12.University of Warwick
- Spektralny
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Przepraszam, ale Warwick na tym miejscu to nieporozumienie.
One should not be unduly swayed by those kinds of rankings.
kominkowa, musisz powiedzieć jakie dziedziny Cię interesują i co chcesz zrobić z tą matematyką.
Pamiętaj, że jeżeli interesuje Cię Oxbridge od października 2014 to deadline applikacji mija z końcem listopada. Oczywiście, na październik 2013 jest już za późno (podobnie jak na każdą inną brytyjską uczelnię).
One should not be unduly swayed by those kinds of rankings.
kominkowa, musisz powiedzieć jakie dziedziny Cię interesują i co chcesz zrobić z tą matematyką.
Pod względem matematyki? . Z całym szacunkiem do AGH, uważasz, że jest lepsza od UJ, UW czy UWr?Generau pisze:Polskie to na pewno Politechnika Warszawska, AGH czy Politechnika Gdańska.
Pamiętaj, że jeżeli interesuje Cię Oxbridge od października 2014 to deadline applikacji mija z końcem listopada. Oczywiście, na październik 2013 jest już za późno (podobnie jak na każdą inną brytyjską uczelnię).
- Msciwoj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
A dokładniej do 15. października albo okolice.
Cambridge będzie chciało oceny ze szkoły i słabe oceny (średnia < 3.5) są dużą przeszkodą. Oxford będzie chciał testu (Aptitude Test, w tym przypadku Mathematics Aptitude Test, w skrócie MAT), który piszesz jeszcze przed ewentualnym interview, czyli jakoś na jesień. Cambridge każe ci zdawać STEPy, które też są testem z matematyki, ale je zdajesz w czerwcu, pod koniec aplikacji, jeżeli dostaniesz ofertę. Nie wiem czy Oxford chce oceny, bo składałem na Cambridge a na oba naraz nie można. Imperial, Edynburg i UCL nie chciały ode mnie ocen. Tylko że na te trzy ostatnie składałem na fizykę.
Termin składania na pozostałe brytyjskie uniwersytety upływa 15 stycznia. Jeśli złożysz najpierw tylko na Oxbridge, a potem się nie dostaniesz, jest opcja dołożenia sobie wyborów na UCASie, do 15. stycznia oczywiście.
Cambridge będzie chciało oceny ze szkoły i słabe oceny (średnia < 3.5) są dużą przeszkodą. Oxford będzie chciał testu (Aptitude Test, w tym przypadku Mathematics Aptitude Test, w skrócie MAT), który piszesz jeszcze przed ewentualnym interview, czyli jakoś na jesień. Cambridge każe ci zdawać STEPy, które też są testem z matematyki, ale je zdajesz w czerwcu, pod koniec aplikacji, jeżeli dostaniesz ofertę. Nie wiem czy Oxford chce oceny, bo składałem na Cambridge a na oba naraz nie można. Imperial, Edynburg i UCL nie chciały ode mnie ocen. Tylko że na te trzy ostatnie składałem na fizykę.
Termin składania na pozostałe brytyjskie uniwersytety upływa 15 stycznia. Jeśli złożysz najpierw tylko na Oxbridge, a potem się nie dostaniesz, jest opcja dołożenia sobie wyborów na UCASie, do 15. stycznia oczywiście.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Zabawne, gdyż ja sam wymieniłbym UJ, UW, UWr i jeszcze UAM.Spektralny pisze:Pod względem matematyki? . Z całym szacunkiem do AGH, uważasz, że jest lepsza od UJ, UW czy UWr?Generau pisze:Polskie to na pewno Politechnika Warszawska, AGH czy Politechnika Gdańska.
- Spektralny
- Użytkownik

University of Central Lancashire? Jednak jest znacząca różnica między Imperial a UCL w PrestonMsciwoj pisze:Imperial, Edynburg i UCL nie chciały ode mnie ocen. Tylko że na te trzy ostatnie składałem na fizykę.
- kominkowa
- Użytkownik

Dzięki za info!!
Co do Cambridge... Próbowałam w tym roku, pomysł zrodził się 14 października (tak, tak, dzień przed deadline! zresztą wszystko było 'na wariata'); z różnych przyczyn odpadłam po interview. UCL (Londyn) odrzucił aplikację (nie mam STEP-u i CAE (językowy egzamin) - pewnie dlatego uznali aplikację za słabą). Teraz zdaję maturę, postanowiłam śmignąć na pierwszy rok matmy (90% UAM - bliskość, atmosfera, renoma) i spróbować jeszcze raz na Ca-dge. Jak myślicie - zdawać STEP już w tym roku w czerwcu czy dopiero jak sobie zażyczą? Poza tym - co warto wiedzieć, składając tam aplikację? Z czego się mocniej doszkolić? Składać podanie o przyjęcie na pierwszy rok czy raczej starać się o przeniesienie (z tego, co wiem - materiał realizowany jest u nich szybciej, więc może warto wystartować od zera?). Co będą brali od uwagę - świadectwa z LO+wyniki maturalne+STEP, czy poczynania na studiach także? Mam straasznie dużo pytań - może jest na forum ktoś cambridge'owski?
Serdeczności!
EDIT: A, pytam, bo na miejscu nie mam kogo o to spytać - u mnie diabeł mówi dobranoc, a powtarzanie bez słów hasła: "Polska ma najlepsze uczelnie" to norma. W sensie nieinformowanie, o innych możliwościach, zero zachęty. Wrrr.
Co do tego, co chcę robić po...-nie wiem. Może pracownik naukowy?
Średnia itd., no problem. Przez trzy lata LO powyżej 5,0. Zobaczymy jak pójdzie matura. A propos matury - czy wynik z rozsz.ang. ok. 70% zadowoliłby uczelnię angielską?
Co do Cambridge... Próbowałam w tym roku, pomysł zrodził się 14 października (tak, tak, dzień przed deadline! zresztą wszystko było 'na wariata'); z różnych przyczyn odpadłam po interview. UCL (Londyn) odrzucił aplikację (nie mam STEP-u i CAE (językowy egzamin) - pewnie dlatego uznali aplikację za słabą). Teraz zdaję maturę, postanowiłam śmignąć na pierwszy rok matmy (90% UAM - bliskość, atmosfera, renoma) i spróbować jeszcze raz na Ca-dge. Jak myślicie - zdawać STEP już w tym roku w czerwcu czy dopiero jak sobie zażyczą? Poza tym - co warto wiedzieć, składając tam aplikację? Z czego się mocniej doszkolić? Składać podanie o przyjęcie na pierwszy rok czy raczej starać się o przeniesienie (z tego, co wiem - materiał realizowany jest u nich szybciej, więc może warto wystartować od zera?). Co będą brali od uwagę - świadectwa z LO+wyniki maturalne+STEP, czy poczynania na studiach także? Mam straasznie dużo pytań - może jest na forum ktoś cambridge'owski?
Serdeczności!
EDIT: A, pytam, bo na miejscu nie mam kogo o to spytać - u mnie diabeł mówi dobranoc, a powtarzanie bez słów hasła: "Polska ma najlepsze uczelnie" to norma. W sensie nieinformowanie, o innych możliwościach, zero zachęty. Wrrr.
Co do tego, co chcę robić po...-nie wiem. Może pracownik naukowy?
Średnia itd., no problem. Przez trzy lata LO powyżej 5,0. Zobaczymy jak pójdzie matura. A propos matury - czy wynik z rozsz.ang. ok. 70% zadowoliłby uczelnię angielską?
- Spektralny
- Użytkownik

Nie. Uczelnie angielskie ignorują także CAE i tym podobne wynalazki (nie mają one większej mocy w UK). Większość (wszystkie?) uczelnie w UK honorują (a nawet preferują) TOEFL bądź IELTS. Minimalny próg TOEFL iBT to zwykle 93-105 punktów podczas, gdy IELTS to zwykle minimum 6.5-7.kominkowa pisze: Średnia itd., no problem. Przez trzy lata LO powyżej 5,0. Zobaczymy jak pójdzie matura. A propos matury - czy wynik z rozsz.ang. ok. 70% zadowoliłby uczelnię angielską?
Jeżeli nie uda Ci się w Oxbridge (oczywiście trzymam kciuki), warto rozważyć też szkockie uczelnie, które są bardzo dobre (na pewno Edinburgh pod względem matematyki jest dużo lepszy niż wspomniany wyżej Warwick).
Teoretycznie każda brytyjska uczelnia będzie brała pod uwagę tylko wyniki z matury (tj. z matematyki i możliwe, że również z dodatkowego przedmiotu, którym nie jest język obcy), jednak bazować będą głównie na tym jakie wrażenie na nich wywrzesz. UAM możesz wykorzystać inaczej. Wykaż się tam, chodź na konstultacje, daj się poznać jakiemuś pracownikowi z dorobkiem (preferowany profesor). Możliwe, że będzie Ci mógł on napisać list polecający - jest to bardzo mocna karta przetargowa. Dodatkowym atutem będzie liźnięcie znajomości podstawowych dziedzin matematyki. Wówczas w podadniu będziesz mogła napisać, że to i to Cię szczególnie interesuje, oczywiście starając się wybrać college w którym są osoby z takimi zainteresowaniami. Znam matematyków np. z Peterhouse, więc mogę trochę tu doradzić.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2013, o 22:24 przez Spektralny, łącznie zmieniany 1 raz.
- kominkowa
- Użytkownik

Co do języków. Piszesz ogólnie o uczelniach angielskich, prawda? Bo UCL wymagało właśnie CAE, jest info na stronie... We wszelkich makulaturach przesłanych przez konkretny college Cambridge (oraz UCAS) nie było mowy o egzaminach językowych (tylko info, że liczą się wyniki maturalne i STEP; dwa świadectwa faksowałam prędzej, przy wypełnianiu formularza tuż po deadlinie oxbridge'owskim). Zamierzam próbować tylko na Ca-dge; gdzieś znalazłam info, że język nie jest aż tak istotny na kierunkach ścisłych na Oxbridge, więc wystarczy zgrabna komunikacja na interview, no i niezbyt koszmarny wynik matury z ang. Prawda li to?
Dzięki za radę a propos listu polecającego, pomocna wskazówka!
Co sądzisz o STEP-ie?
No i czy warto przemyśleć zdanie matury np. z fizyki za rok, czy to już zbędne? Bo podjęłam tylko przedmioty obowiązkowe na poziomie rozszerzonym. A nie sądzę, by wynik z języka polskiego był satysfakcjonujący dla Cambridge, czyli powyżej 90% (o ile byłby wyznacznikiem dla zagranicznej uczelni, i to w kierunkach ścisłych).
Dzięki za radę a propos listu polecającego, pomocna wskazówka!
Co sądzisz o STEP-ie?
No i czy warto przemyśleć zdanie matury np. z fizyki za rok, czy to już zbędne? Bo podjęłam tylko przedmioty obowiązkowe na poziomie rozszerzonym. A nie sądzę, by wynik z języka polskiego był satysfakcjonujący dla Cambridge, czyli powyżej 90% (o ile byłby wyznacznikiem dla zagranicznej uczelni, i to w kierunkach ścisłych).
- Spektralny
- Użytkownik

Postąp tak jak jest na stronie danego college'u. Każda uczelnia ma spisane dokładne wymagania dla ludzi z każdego kraju, w tym minimalne punkty z matury i przedmioty dodatkowe, które ich mogą interesować. Najlepiej napisać tam maila i zapytać. Nigdy nie przechodziłem rekrutacji na studiach undergraduate. Rzeczywiście, pomyliłem wymagania językowe ze studiami magisterskimi / doktoranckimi. Na tych studiach CAE nie ma żadnego znaczenia. Nie wiem co to jest STEP.
- kominkowa
- Użytkownik

Podbijając ponownie temat... Jak gdzieś tam wyżej pisałam, na pierwsze dwa semestry celuję w polską uczelnię, a potem (jeśli się uda) kier. UK.
Co wybrać: UAM, UJ czy UW? Czysta matma. Gdzie lepszy poziom? A może jeszcze gdzieś indziej?
Co wybrać: UAM, UJ czy UW? Czysta matma. Gdzie lepszy poziom? A może jeszcze gdzieś indziej?