zbiory zwarte lub spójne
- gawli
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
zbiory zwarte lub spójne
Które ze zbiorów są zwarte , a które spójne ?
\(\displaystyle{ 1)[0,1) \times [0,1]\\
2)([-1,1]\setminus\{0\}) \times [-1,1]\\
3)\{(x,y):1 \le x ^{2}+y ^{2} \le 4 \}}\)
Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie. Np. w 1 ZAD.
rysuję
(ten górny bok kwadratu powinien być ciągły)
Zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest spójny bo zawiera podzbiór \(\displaystyle{ A}\)
teraz czy jest zwarty (domknięty i ograniczony)
Pomiędzy jest koniunkcja więc wystarczy aby jedno nie zachodziło
Nie jest domknięty w \(\displaystyle{ \{1\} \times [0,1]}\)
A powinien być też zwarty według odpowiedzi.
\(\displaystyle{ 1)[0,1) \times [0,1]\\
2)([-1,1]\setminus\{0\}) \times [-1,1]\\
3)\{(x,y):1 \le x ^{2}+y ^{2} \le 4 \}}\)
Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie. Np. w 1 ZAD.
rysuję
(ten górny bok kwadratu powinien być ciągły)
Zbiór \(\displaystyle{ B}\) jest spójny bo zawiera podzbiór \(\displaystyle{ A}\)
Nie jest domknięty w \(\displaystyle{ \{1\} \times [0,1]}\)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2013, o 22:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości: \setminus. Nawiasy klamrowe to \{, \}.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości: \setminus. Nawiasy klamrowe to \{, \}.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
zbiory zwarte lub spójne
Da się rozwiązać na każdej metryce.
Dla maksimowej
1) nie jest zwarty, jest spójny.
2) Nie rozumiem zapisu zbioru.
3) Pierścień jest zwarty i spójny.
Pomiędzy czym jest koniunkcja?
Nie jest domknięty w czym? To nawet zbiór nie jest.
Zwarty? W którym zbiorze mowa? Tym z 1)? On nie chce być zwarty w wielu klasycznych metrykach.
Dla maksimowej
2) Nie rozumiem zapisu zbioru.
3) Pierścień jest zwarty i spójny.
Co z tego, że \(\displaystyle{ B}\) zawiera jakiś \(\displaystyle{ A}\) ?Zbiór B jest spójny bo zawiera podzbiór A
Nie jest domknięty w \(\displaystyle{ {1} \times [0,1]}\)
Pomiędzy czym jest koniunkcja?
Nie jest domknięty w czym? To nawet zbiór nie jest.
Zwarty? W którym zbiorze mowa? Tym z 1)? On nie chce być zwarty w wielu klasycznych metrykach.
- gawli
- Użytkownik

zbiory zwarte lub spójne
w drugim po zerze ma być nawias , ale zawsze Latex ucina
-- 20 kwi 2013, o 21:48 --
Ten drugi zbiór wziąłem z:
"Zbiór \(\displaystyle{ A}\) nazywamy spójnym, gdy nie istnieją dwa zbiory otwarte, rozłączne \(\displaystyle{ U, V (U \cap V= \emptyset )}\), takie że\(\displaystyle{ A \cap U \neq \emptyset , A \cap V \neq \emptyset , A=(A \cap U) \cup (A \cap V)}\)
-- 20 kwi 2013, o 21:49 --
koniunkcja jest w warunku na zwarty , ponieważ musi być domknięty \(\displaystyle{ \wedge}\) ograniczony
-- 20 kwi 2013, o 21:52 --
-- 20 kwi 2013, o 21:53 --
Mógłby Pan mi wytłumaczyć skąd to rozumowanie ?
-- 20 kwi 2013, o 21:59 --
Jeżeli w przedziale np. \(\displaystyle{ (1,2] \times (3,4]}\) pojawiają się nawiasy słabe to rozumiem , że ten przedział z lewej i z dołu jest otwarty , więc jest ogólnie otwarty ... Dobrze ?
-- 20 kwi 2013, o 21:48 --
Ten drugi zbiór wziąłem z:
"Zbiór \(\displaystyle{ A}\) nazywamy spójnym, gdy nie istnieją dwa zbiory otwarte, rozłączne \(\displaystyle{ U, V (U \cap V= \emptyset )}\), takie że\(\displaystyle{ A \cap U \neq \emptyset , A \cap V \neq \emptyset , A=(A \cap U) \cup (A \cap V)}\)
-- 20 kwi 2013, o 21:49 --
koniunkcja jest w warunku na zwarty , ponieważ musi być domknięty \(\displaystyle{ \wedge}\) ograniczony
-- 20 kwi 2013, o 21:52 --
Też tak myślałem , więc w odpowiedziach jest błąd.yorgin pisze:
-- 20 kwi 2013, o 21:53 --
Mógłby Pan mi wytłumaczyć skąd to rozumowanie ?
-- 20 kwi 2013, o 21:59 --
Jeżeli w przedziale np. \(\displaystyle{ (1,2] \times (3,4]}\) pojawiają się nawiasy słabe to rozumiem , że ten przedział z lewej i z dołu jest otwarty , więc jest ogólnie otwarty ... Dobrze ?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2013, o 22:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \emptyset.
Powód: Poprawa wiadomości: \emptyset.
- yorgin
- Użytkownik

zbiory zwarte lub spójne
Nawiasów nie utnie, jeśli się napisze je tak:gawli pisze:w drugim po zerze ma być nawias , ale zawsze Latex ucina
{ }Wtedy zbiór 2) to kwadrat z wyciętym odcinkiem. Nie jest ani zwarty, ani spójny.
To mówi tyle, że zbiór da się rozłożyć na dwa rozłączne kawałki otwarte (lub otwarte w topologii/metryce śladowej). Co ma do tego zawieranie jednego zbioru w drugim?gawli pisze: Ten drugi zbiór wziąłem z:
"Zbiór A nazywamy spójnym , gdy nie istnieją dwa zbiory otwarte , rozłączne \(\displaystyle{ U , V (U \cap V= \emptyset )}\), takie że\(\displaystyle{ A \cap U \neq \emptyset , A \cap V \neq \emptyset , A=(A \cap U) \cup (A \cap V)}\)
Jeśli mamy na myśli zdania napisane po polsku, lepiej jest odnosić się do nich bez języka matematycznego - nie wciskamy na siłę języka logiki.gawli pisze: koniunkcja jest w warunku na zwarty , ponieważ musi być domknięty \(\displaystyle{ \wedge}\) ograniczony
Które rozumowanie? Nie zostało nic wskazane. To jest zaimkiem wskazującym, który został potraktowany bezkierunkowo.gawli pisze: Mógłby Pan mi wytłumaczyć skąd to rozumowanie ?
Nie. Jest ani otwarty, ani domknięty.gawli pisze: Jeżeli w przedziale np. \(\displaystyle{ (1,2] \times (3,4]}\) pojawiają się nawiasy słabe to rozumiem , że ten przedział z lewej i z dołu jest otwarty , więc jest ogólnie otwarty ... Dobrze ?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2013, o 22:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- gawli
- Użytkownik

zbiory zwarte lub spójne
Chodziło mi o przedstawienie rozumowania dla tych konkretnych przykładów. Bardzo bym prosił o wytłumaczenie skoro nie potrafię nawet wskazać przedziału otwartego.yorgin pisze: Dla maksimowej
"Dopełnienia zbiorów otwartych nazywamy zbiorami domkniętymi . Zbiór D nazywamy domkniętym , gdy zbiór \(\displaystyle{ \ R ^{n} \setminus D}\)jest zbiorem otwartym."
W przykładzie 1.
*Czy jest zwarty(domknięty i ograniczony):
-domknięty: nie jest ponieważ pkt. \(\displaystyle{ \left( \frac{9}{10} , \frac{5}{10} \right)}\) należy do zbioru. Czyli możemy dobierać nieskończenie wiele punktów bliskich "1" dla współrzędnej "x".
-ograniczony("Zbiór \(\displaystyle{ A \subset R ^{n}}\) nazywamy ograniczonym , jeśli istnieje \(\displaystyle{ r > 0}\) takie , że \(\displaystyle{ A \subset K(0,r)}\)")
ja to rozumiem tak , że jest ograniczony , gdy można znaleźć kulę o promieniu większym od zera , aby zbiór się w tej kuli zawarł . Według mnie zbiór z przykładu jest ograniczony
*Czy jest spójny? (z podanej wcześniej definicji i Pańskiego komentarza)
Zbiór da się rozłożyć na dwa rozłączne kawałki , więc jest spójny.
Dobrze?Proszę o nakierunkowanie.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2013, o 20:20 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
- yorgin
- Użytkownik

zbiory zwarte lub spójne
Ok, możemy. Co z tego wynika? Charakteryzacja ciągowa mówi, że każdy ciąg elementów danego zbioru ma mieć granicę w tym zbiorze. Potrafisz wskazać konkretny ciąg?gawli pisze: W przykładzie 1.
*Czy jest zwarty(domknięty i ograniczony):
-domknięty: nie jest ponieważ pkt. \(\displaystyle{ ( \frac{9}{10} , \frac{5}{10} )}\) należy do zbioru. Czyli możemy dobierać nieskończenie wiele punktów bliskich "1" dla współrzędnej "x".
Dobrze, jest ograniczony. Potrafisz wskazać promień \(\displaystyle{ r}\)?gawli pisze: -ograniczony("Zbiór \(\displaystyle{ A \subset R ^{n}}\) nazywamy ograniczonym , jeśli istnieje r > 0 takie , że \(\displaystyle{ A \subset K(0,r)}\)")
ja to rozumiem tak , że jest ograniczony , gdy można znaleźć kulę o promieniu większym od zera , aby zbiór się w tej kuli zawarł . Według mnie zbiór z przykładu jest ograniczony
Da się? Spójność polega na tym, że nie da się. Być może wcześniej nie wyraziłem się jasno, ale chodzi o nierozkładalność zbioru. A tego zbioru nie da się rozłożyć. Intuicyjnie widać, że nie da rady. Formalnie - jest to iloczyn kartezjański dwóch przedziałów, a więc dwóch zbiorów spójnych. Jest więc spójny.gawli pisze: *Czy jest spójny? (z podanej wcześniej definicji i Pańskiego komentarza)
Zbiór da się rozłożyć na dwa rozłączne kawałki , więc jest spójny.