automatyka i robotyka na agh
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
no pewnie, a niby osoby z jakich innych szkół mają radzić sobie na takich studiach? z techników? profilaków? nieee. nie zniechecaj sie z tak błachego powodu
-
józef92
- Użytkownik

- Podziękował: 263 razy
Dumel tak myślisz? Zapytaj się kolegi jaki profil w ogólniaku skończył bo wątpie.. Bzdury mu gadasz, pójdzie i po co ma tracić czas jak nie ma pojęcia o wymiarowaniu, rysunku technicznym itp..??
To ty gadasz bzdury. Dla chcącego nic trudnego. Dobrym przykładem mogą być moi znajomi którzy wybrali się na politechniki - jeden mechatronika na AGH, a drugi jest na budownictwie na PK. Obaj po ogólniaku, profile mat-fiz-inf, lub zbliżone.
Na początku może i było ciężko, ale trzeba się przyłożyć. Jeden z nich w wakacje zrobił sobie porządną powtórkę szczególnie fizy no i takie elementy podstawowe jak rysunek techniczny itp Z tym, że on praktycznie cały ogólniak interesował się elektronika i mechaniką i to dość czynnie bo miał już trochę projektów (roboty proste).
Co do kumpla z budownictwa to przez cały ogólniak planował infe na uniwerku, jednak jakoś pod koniec 3 klasy zmienił plany. Dostał się na budownictwo. Teraz na 2 roku jest i radzi sobie całkiem niezłe.
Do autora: masa ludzi po ogólniakach idzie na politechnikę i sobie radzi. Więc jak czujesz się na siłach, masz solidne podstawy z matmy i fizy to moim zdaniem idź śmiało.
Na początku może i było ciężko, ale trzeba się przyłożyć. Jeden z nich w wakacje zrobił sobie porządną powtórkę szczególnie fizy no i takie elementy podstawowe jak rysunek techniczny itp Z tym, że on praktycznie cały ogólniak interesował się elektronika i mechaniką i to dość czynnie bo miał już trochę projektów (roboty proste).
Co do kumpla z budownictwa to przez cały ogólniak planował infe na uniwerku, jednak jakoś pod koniec 3 klasy zmienił plany. Dostał się na budownictwo. Teraz na 2 roku jest i radzi sobie całkiem niezłe.
Do autora: masa ludzi po ogólniakach idzie na politechnikę i sobie radzi. Więc jak czujesz się na siłach, masz solidne podstawy z matmy i fizy to moim zdaniem idź śmiało.
- jarzabek89
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Ja jestem po ogólniaku, jestem na uczelni technicznej i to bardziej osoby po technikach mają większe problemy niż ja. Kwestia jak kto się przykładał. józef92, z Tobą się nie zgodzę. Oznaczało by to, że każdy po liceum nadaje się tylko na uniwerek
-
rotop
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Jestem na 2gim roku na politechnice i wg mnie nie ważne czy jesteś po liceum czy po technikum, z tego co zauważyłem to różnica jest taka że: w miare dobry uczeń po technikum ma łatwiej na laborkach i na przedmiotach technicznych np: teoria obwodów, za to w miare dobry uczeń po LO lepiej radzi sobie z matematyką, ale mimo wszystko 90% to zależy od tego jak się przykładasz do nauki. Na automatyce to fizyka i matematyka a fizy i matmy uczą w LO, technikum i nawet w profilowanych
-
blost
- Użytkownik

- Podziękował: 52 razy
no tak... matematyki ucza wszedzie ale raczej na poziom trzeba patrzyc... zreszta i tak samemu trzeba sie uczyc
a jesli odnosnie aut i robotyki na agh. Sam jestem w LO i nie sadze że ludziom po technikum bedzie latwiej. W kazdym razie rowniez tam chce isc gorzej chyba z dostaniem sie... wie moze ktos jakie sa tam srednio progi punktowe ? Jacek Ty z ns jestes? jakie LO ?
a jesli odnosnie aut i robotyki na agh. Sam jestem w LO i nie sadze że ludziom po technikum bedzie latwiej. W kazdym razie rowniez tam chce isc gorzej chyba z dostaniem sie... wie moze ktos jakie sa tam srednio progi punktowe ? Jacek Ty z ns jestes? jakie LO ?
-
Bardziejsza
- Użytkownik

No tak, tylko, że trzeba pamiętać, że na EAiE studia II stopnia są tylko zaoczne, nie ma dziennych, a na IMiRze dzienne też są.
Sama myślałam o AiR na agh, tylko o EAiE, bo tam ponoć poziom lepszy, a i program wydaje mi się ciekawszy, no tylko, że właśnie problem z tymi II stopnia...
Sama myślałam o AiR na agh, tylko o EAiE, bo tam ponoć poziom lepszy, a i program wydaje mi się ciekawszy, no tylko, że właśnie problem z tymi II stopnia...
-
blost
- Użytkownik

- Podziękował: 52 razy
tego to nawet nie wiedzialem... dzieki za info. Zreszta jezeli bedzie za 2 lata taki prog jak w tym to i tak nie ma co liczycz na dostanie sie : ) tyle z anglika nie wyciagne...
-
kbys
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Fl3t05 eaiie czy imir? Bardziejsza w tym momencie to mnie mocno zmieszalas i mi sie to naprawde nie wydaje rzeczywistoscia
-
Phizyk
- Użytkownik

- Podziękował: 58 razy
Zastanawiam się dlaczego ludzie myślą, że liczba punktów wyznacza poziom studiów... WIMiR jest najlepszym wydziałem mechanicznym w Polsce i porównywanie go z WEAIiE jest bez sensu. Na obydwu wydziałach po I roku i tak większość wylatuje albo bierze warunki nawet ludzie z >900 punktami. Ze swojej strony polecam WIMiR. Automatyka jest na takim samym poziomie jeśli nie wyższym o ile dotrwacie do jej początku w III semestrze...Bardziejsza pisze:Sama myślałam o AiR na agh, tylko o EAiE, bo tam ponoć poziom lepszy
A co do ludzi po liceum wybierajacym się na studia techniczne to i tak są w lepszej sytuacji od innych. Sam skończyłem liceum i zaliczyłem zapis konstrukcji i grafikę inżynierską na 5.0. Wystarczy się przyłożyć.
- Yaco_89
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Kolega powyżej dobrze mówi. Po pierwsze, automatyka na EAIiE a na WIMiR-ze to różne kierunki, dość powiedzieć że na pierwszym z wydziałów rysunek techniczny od tego roku jest tylko na komputerach, za to dużo większy nacisk jest na matmę i programowanie, za to o rysunku na WIMiR słyszałem opowieści budzące grozę (ja studiuję matematykę, ale znam dużo ludzi z AiR-u a z jednym nawet mieszkam, więc coś niecoś wiem). Po drugie, zdecydowana większość studentów, przynajmniej na "samogłoskach", to ludzie z ogólniaków (jednak statystycznie patrząc niewielu absolwentów techników zdaje matmę i rozszerzony język na najwyższe wyniki, a progi na EAIiE coraz bardziej rosną) i jakoś udaje im się te studia kończyć, z kolei studenci z techników cieszą się powszechną sympatią gdy zaczyna się np. elektronika ale mają problemy z przebrnięciem matmy czy fizyki, no i tak się to kręci, jedni pomagają drugim w tym z czego są lepsi.