problem z komendą includegraphics latex

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
marta12346
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: marta12346 »

Witam. Mam problem ze wstawieniem obrazka do dokumentu. W preambule mam usepackage{graphicx}, a gdy chce w konkretne miejsce wstawić obrazek to komenda includegraphics jest pochylona i gdy najeżdżam na nią kursorem pokazuje, że niezdefiniowane polecenie. Już nie wiem może nie mam jakiegoś pakietu zainstalowanego. Proszę o pomoc.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: chris_f »

Spróbuj w preambule użyć
usepackage[pdftex]{graphicx}
marta12346
Użytkownik
Użytkownik

niestety to nie działa. Znalazłam coś na innym forum. Komenda includegraphic już nie jest podkreślona, ale nadal obrazki nie działają.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: chris_f »

A spróbuj z takim tekstem (za 2 i 3 jakieś obrazki podstaw w formacie png albo jpg w folderze rys obok pliku tex-owego)

Kod: Zaznacz cały

documentclass[12pt,a4paper]{article}
usepackage[a4paper,left=0.7in,right=1in,top=0.6in,bottom=1in]{geometry}
usepackage[MeX]{polski}
usepackage{amssymb}
usepackage[latin2]{inputenc}
usepackage[pdftex]{graphicx}
%usepackage{tabularx}
%usepackage{rotating}
usepackage{wrapfig}
usepackage{color}
%usepackage[abs]{overpic}
egin{document}
centerline{flarge Tekst przed rysunkiem}

egin{figure}[h]includegraphics[width=.2	extwidth]{rys/2}hspace{1cm}includegraphics[width=.2	extwidth]{rys/3}
end{figure}

oindent Tekst po rysunku

egin{wrapfigure}{l}{.23	extwidth}includegraphics[width=.2	extwidth]{rys/2}
end{wrapfigure}
Tekst za rysunkiem będzie oblewał to co jest wewnątrz polecenia wrapfigure, które zostało umieszczone z lewej i zareezerwowano mu 5 cm, chyba, że rysunek się zmniejszy, na tyle, że jego wysokość będzie na tyle mała, że będzie można już tekst zacząć oblewać. Tekst za rysunkiem będzie oblewał to co jest wewnątrz polecenia wrapfigure, które zostało umieszczone z lewej i zareezerwowano mu 5 cm, chyba, że rysunek się zmniejszy, na tyle, że jego wysokość będzie na tyle mała, że będzie można już tekst zacząć oblewać.

Tekst za rysunkiem będzie oblewał to co jest wewnątrz polecenia wrapfigure, które zostało umieszczone z lewej i zareezerwowano mu 5 cm, chyba, że rysunek się zmniejszy, na tyle, że jego wysokość będzie na tyle mała, że będzie można już tekst zacząć oblewać. 

Tekst za rysunkiem będzie oblewał to co jest wewnątrz polecenia wrapfigure, które zostało umieszczone z lewej i zareezerwowano mu 5 cm, chyba, że rysunek się zmniejszy, na tyle, że jego wysokość będzie na tyle mała, że będzie można już tekst zacząć oblewać. 
end{document}
U mnie działa i daje takie coś
AU
AU
08790522826202002535_thumb.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 294 razy
[/url]
marta12346
Użytkownik
Użytkownik

nie wiem jakim cudem, ale udało się bez niczego. Kompilują do latex wyskakuje błąd przy includegraphics, a jak kompiluje latex do pdf to wszystko jest ok i są obrazki. Dziękuję za rady, mam nadzieję, że nie będę musiała z nich korzystać może przydadzą się komuś innemu.
ODPOWIEDZ