Całka krzywoliniowa - pytanie

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
adamsstr
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: adamsstr »

Mam do policzenia całkę: \(\displaystyle{ \int_{S}(3x^{2}\sin{y}+y^{2})dx+(2yx+x+x^{3}\cos{y})dy}\), gdzie \(\displaystyle{ S}\) to wykres funkcji \(\displaystyle{ y=-\sin{x}}\) na przedziale \(\displaystyle{ \left[ -\pi ,\pi\right]}\) przebiegany od \(\displaystyle{ -\pi}\) do \(\displaystyle{ \pi}\). Nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale podzieliłbym sobie krzywą \(\displaystyle{ S}\) na dwie inne w punkcie \(\displaystyle{ (0,0)}\) i zapisałbym całkę jako \(\displaystyle{ \int_{S}Pdx+Qdy = \int_{S_{1}}Pdx+Qdy +\int_{S_{2}}Pdx+Qdy}\) i skorzystał z twierdzenia Greena, uwzględniając odcinki na osi OX. Pytanie - mogę sobie tak podzielić krzywą? W notatkach z wykładu nie mogę nic na ten temat znaleźć...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: yorgin »

Nie możesz tak dzielić, a tym bardziej stosować twierdzenia Greena. Tu nie ma żadnego obszaru normalnego, które wykres sinusa mógłby ograniczyć.

Chcąc z niego skorzystać, musisz dodać i odjąć całkę krzywoliniową po odcinku zawartym na osi OX. W ten sposób dostaniesz obszar normalny, dla którego możesz zastosować Tw Greena.

Pytanie: Czy przy \(\displaystyle{ Q}\) jest na pewno \(\displaystyle{ 2yx+x+x^3\cos y}\) ? Bo ten \(\displaystyle{ x}\) bruździ strasznie.
adamsstr
Użytkownik
Użytkownik

Hmmm... Jeśli przyjmiemy \(\displaystyle{ A(-\pi ,0),O(0,0),B(\pi ,0)}\), \(\displaystyle{ D}\) to nasz obszar normalny, to otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left(-\int_{\overline{OA}}+\int_{S}-\int_{\overline{BO}}\right)Pdx+Qdy=\int_{D}\left(\frac{ \partial Q}{\partial x}-\frac{\partial P}{\partial y}\right)dxdy}\) ?

I tak, \(\displaystyle{ Q}\) ma, niestety, taką postać, jak napisałem
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik

Źle. musisz jeszcze odjąć od całki wyliczonej ze wzoru Greena wartość całek na odcinkach na osi OX, dlatego że je wcześniej dodałeś. A znaki całek po lewej stronie winny być ujemne.

O \(\displaystyle{ Q}\) pytałem dlatego, że bez tego \(\displaystyle{ x}\) wychodzi całka różniczki zupełnej. Jeśli jest to przykład z ćwiczeń, to kreatywny on nie jest, jeśli z książki, to jest wredny.
adamsstr
Użytkownik
Użytkownik

Teraz to ja już zgłupiałem . Mógłbyś mi napisać poprawną równość? Wtedy sobie na spokojnie przeanalizuję wszystko... I dziękuję za pomoc!

A zadanko jest z przykładowego sprawdzianu od wykładowczyni, może jej się palec omsknął na klawiaturze z pośpiechu
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik

W skróconej wersji:

\(\displaystyle{ \left(\int_{S}+\int_{\overline{AB}}\right)Pdx+Qdy-\int_{\overline{AB}}Pdx+Qdy=\int_{D}\left(\frac{ \partial Q}{\partial x}-\frac{\partial P}{\partial y}\right)dxdy-\int_{\overline{AB}}Pdx+Qdy}\)

Wydaje mi się, że tyle wystarczy. Dopełniam krzywą do zamkniętej, jednocześnie odejmując to, co dodałem. Pierwszy kawałek to wzór Greena, drugi jest łatwy do policzenia z definicji z racji tego, że \(\displaystyle{ y=0}\).
adamsstr
Użytkownik
Użytkownik

Jeszcze raz dziękuję, teraz jest wszystko jasne.
ODPOWIEDZ