Rachunek prawdopodobieństwa w informatyce
-
student12345
- Użytkownik

Mam do Was takie może i głupie pytanie, ale ciężko mi znaleźć na nie odpowiedź, jednak najpierw mały wstęp do problemu Studiuję informatykę i ostatnio bardzo zainteresowałem się rachunkiem prawdopodobieństwa i statystyką i chciałbym, chociażby dla własnej satysfakcji, rozwijać się w tym kierunku. Jednak zastanawia mnie czy gdybym chciał po skończeniu studiów dalej zawodowo zajmować sie informatyką i rachunkiem prawdopodobieństwa to czy taką możliwość miałbym tylko zostając na uczelni? Jak szukałem różnych ofert to nigdzie nie znalazłem jakiejkolwiek wzmianki (a może źle szukałem?), że poszukują osób zajmującą się właśnie rachunkiem prawdopodobieństwa czy statystyką (nawet w ofertach pracy w bankach). Jak to wygląda w praktyce? Czy może źle szukałem? Czy może trzeba swoje poszukiwania kierować na jakiś konkretny sektor zawodowy? Z góry dziękuję za pomoc
-
pawellogrd
- Użytkownik

- Podziękował: 121 razy
Zakładając, że np. chcesz być też programistą, mógłbyś zawsze pisać programy służące do obliczeń statystycznych. Rachunek prawdopodobieństwa i statystyka mają też zastosowanie w sztucznej inteligencji.
-
student12345
- Użytkownik

Tak, chce pracować jako programista, chodzi mi w jakich sektorach IT można spodziewać się zapotrzebowania na osoby znające się na rachunku prawdopodobieństwa i statystyce. Jeżeli chodzi o statystkę to wiadomo, że banki jak i firmy zajmujące się badaniami statystycznymi, ale czy coś jeszcze?
- Yaco_89
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
dwa słowa: data mining. Naprawdę duża sprawa w tej chwili i dobrze rokująca na przyszłość. A kolega który wspominał o sztucznej inteligencji też ma rację.
-
student12345
- Użytkownik

hmm, zaciekawił mnie ten data mining, wcześniej nic o tym nie słyszałem. Mógłbyś mi polecić może jakąś książkę albo jakąś strone z materiałami? Oczywiście może być po angielsku.
- Yaco_89
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Jeżeli chcesz łagodne od strony matematycznej wprowadzenie to polecam "Principles of Data Mining" Maxa Brauera, z tym że jak dla mnie trochę za bardzo koncentruje się na regułach decyzyjnych, ale to może być wręcz najciekawsze dla Ciebie jako informatyka. Jest też dużo fajnych źródeł w internecie, np. na stronie StatSoftu są ciekawe przeglądowe publikacje oraz opracowania w dziale "internetowy podręcznik statystyki", warto też się zapoznać z "Na przełaj przez data mining" i innymi materiałami autorstwa pana Przemysława Biecka.
-
student12345
- Użytkownik

Yaco_89, dziękuję CI bardzo za odpowiedź na pwn znalazłem jeszcze coś takiego ... anych.html ? Co sądzisz o tej pozycji? (w "Principles of Data Mining" na razie nie chciałbym inwestować jeżeli nie będę pewien że data minig to temat dla mnie ).